Usprawnienie radia lampowego

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Tubelektr
20...24 posty
20...24 posty

Usprawnienie radia lampowego

Post autor: Tubelektr »

Mam radio stereo Grundig. Końcówka na ELL80. Radio czysto odbiera. Ma trzy transformatory wyjściowe. Dwa malutkie S rdzenia ca 1,5 - 2,0 cm2, większy wielkości TG2,5-1-666. Basy takie niepełne choć czyste.
Głośniki jeden b. duży - dwa wysokotonowe fi ca 120mm. Czy można poprawić pasmo przerabiając odbiornik poprzez wstawienie większych transformatorów /oczywiście odpowiednio przeliczonych/ na zasadzie większy rdzeń większe pasmo, szczególnie basy. Czy to ma sens, jakie mogą być niespodzianki?
Pozdrawiam uczestników forum
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Moim zdaniem byłaby to profanacja. Lepiej posprawdzaj w nim kondensatory czy nie mają upływności. W moim Grundigu (co prawda nie stereo) stopniowo pogarszały się tony wysokie i niskie. Okazało się, że kondensatory w układzie regulacji tonów (i nie tylko) miały spore upływności. Nie były to ani smołowce, ani kartoflaki, tylko takie oblane twardą brązową masą bryłki. Wymieniłem wszystkie, bo wszystkie miały mniejsze lub większe upływności.

Pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

Nie usprawnisz a zdecydownie pogorszych. Trafa do ELL80 i późniejsze dla ECLL800 to istne majstersztyki. Obecnnie NIE MA ODPOWIENICH MATERIAŁÓW MAGNETYCZNYCH abyś zbudsował lepsze trafo nawet o zaledwie dwukrotnie większej objętości.

Przykład - bebechy radia SABA, trafa od lampy ELL80 SE. Mniejsze od TG2,5 - objętość około 2/3 objetości tych polskich. Indukcyjność uzwojenia pierwotnego ponad 22H!!!!. Ja mam bydle o indukcyjności zaledwie 18H a mocy tylko dwukrotnie większej a jest nawinięte aż na kształkach E120. Wystarczy takie porównanie?

Nie próbuj bo NIKT Tobie nie naiwinie traf o lepszych parametrach niż te oryginalne by miały zbliżone parametry.

Starcisz posro z basu.

A małe trafa to przy okazji mniejsze indukcyjności rozproszenia, pojemności poasożytnicze itp.
Tubelektr
20...24 posty
20...24 posty

Usprawnienie radia!

Post autor: Tubelektr »

OTLamp i STUDI!
Serdeczne dzięki za wyjaśnienia. Nic nie ruszam. Wymieniam tylko
elektrolit /mają po 30 % pojemności/ i popękane kondensatory.
POZDRAWIAM!
ODPOWIEDZ