klej epoxy do odlewów

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

klej epoxy do odlewów

Post autor: romanradio »

Witam
Co stało się z producentem kleju DISTAL ,Spółdzielnią Libella W-wa?.Czy ktoś ją kupił po prawdop.upadłości,czy to definitywny koniec?.Ten klej był idealny do odlewów gałek,"logów" i naprawy kremowych klawiszy odb. radiowych/po dodaniu małych ilości barwnika Y/R.Nawet do skomplikowanych,jak klawisze do radyjek samochodowych z lat 50/60 z pamięcią mechaniczną.
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Re: klej epoxy do odlewów

Post autor: Paczący kot »

Trudno zgadnąć co się stało z Distalem , prawdopodobnie został wyparty z rynku przez inne , bardziej reklamowane produkty oraz przez wszechobecną
chińszczyznę . Zamiast Distalu spróbuj użyć Epidianu 652 z utwardzaczem IDA .
OSZE-004.652.3000KPL_800x800.jpg

Wymaga więcej cierpliwości - pełne utwardzenie trwa tydzień , za to dokładnie odwzorowuje wszelkie szczegóły . Można go łatwo barwić - sama żywica jak i barwniki wszelkiej maści , nawet fluoroscencyjne i luminescencyjne dostępne na wiadomym portalu aukcyjnym .
Co ja pacze ?
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Polecam żywicę L285- jest to żywica epoksydowa z certyfikatem dopuszczającym ją do wytwarzania laminatów i kompozytów lotniczych. Stosuję ją od lat w modelarstwie. Zalety: nie śmierdzi, bezbarwna, można wygrzewać, ma mały skurcz przy żelowaniu i utwardzaniu. Przy wygrzewaniu w temperaturze 60 st wstępne utwardzenie trwa około 1-3h w zależności od obiętości. Ja wygrzewałem prefabrykaty w piekarniku elektrycznym ale musi być bardzo dobra wentylacja w pomieszczeniu i takie numery robiłem tylko latem przy otworzonych oknach. Jako wypełniacza można użyć mikrobalonu czyli mikroskopijnych kulek szklanych. Wszystko do nabycia w sklepach modelarskich i nie tak drogo jak by się mogło wydawać.
Distal to świetny klej na bazie żywic epoksydowych z wypełniaczem. Jest do kupienia w różnych sklepach chemicznych i czasem sklepach z artykułami metalowymi. Kleje nim budy do wzmacniaczy.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Ja do odlewów jeżeli ma być rzadka i tania polecam standardowy zestaw: Żywica epidian 52 + któryś z utwardzaczy (Z-1/ET/IDA) +_ wypełniacz. Kupować najlepiej w KRISKO albo WAX.

Epidian 52 jest to żywica epoksydowa modyfikowana ale rozpuszczalnikiem jest eter butylowo-glicydylowy tj. rozpuszczalnik czynny, biorący udział w procesie polimeryzacji jako że posiada on grupę epoksydową. Jest dość rzadka i szybko sieciuje, obie te cechy stanowią dla mnie jej przewagę nad popularniejszym Epidianem 53 w którym rozpuszczalnikiem jest styren (rozpuszczalnik nieaktywny). Jeżeli chodzi o żywice niemodyfikowane to oczywiście epidian 5 i 6, przy czym ze względu na lepkość tych żywic konieczne będzie odgazowanie pod próżnią. Utwardzacze:

Z1- trietylenotetraamina, najpowszechniejszy, stosunek 100:12, wysoce reaktywny
ET - produkty polikondensacji w/w i innych amin, podobne własności, nieco mniej reaktywny
PAC - produkty polikondensacji amin długołańcuchowych (tłuszczowych), gęsta brunatna ciecz o charakterystycznym zapachu "distalu", daje elastyczny produkt, może w T pokojowej sieciować do tygodnia (!).
TFF - reaktywny, szybki, wiąże w zimnym i wilgotnym środowisku
IDA - izoforonodiamina, utwardzacz do posadzek, daje większy połysk, zasady działania podobne do Z1/ET, daje się więcej co powoduje że kompozycja jest rzadsza.

Trzeba mieć na uwadze że polimeryzacja z aminami jest egzotermiczna, bez wypełniacza nalanie 100cm3 epidianu z Z1 do kubka papierowego powoduje osiągnięcie temperatury 160 stopni, przy lepszej izolacji cieplnej w końcu dochodzi do wrzenia żywicy i gwałtownego sieciowania z powstaniem twardej bezużytecznej piany. Jeszcze bardziej potrafią rozbiegnąć się polimale przyspieszane związkami kobaltu.
Ostatnio Sarzyna wprowadziła do obrotu żywicę do odlewów dekoracyjnych Epidian Deco (bezbarwną) z dedykowanym utwardzaczem deco, jeszcze nie próbowałem.

Oczywiście produkty Sarzyny są to żywice z lat 60/70, są na rynku również żywice zachodnie jak choćby wspomniany L285.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Zakupiłem żywicę epidian deco. O wynikach badań dam znać w II połowie lipca bo jestem na L4 i nie mam dostępu do swojej komory próżniowej.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
ODPOWIEDZ