Pomiary EMU 0404 usb

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szurak
20...24 posty
20...24 posty

Pomiary EMU 0404 usb

Post autor: szurak »

Witam, jako nowy na forum zacząłem od przekopania wyszukiwarki, ale znalazłem dużo ciekawych informacji porozrzucanych po najdziwniejszych tematach. Ciężko to wszystko poskładać do kupy, by jakoś zacząć robić te pomiary z sensem.
Potrzebuję na razie zmierzyć THD KZ-1118, którego od jakiegoś czasu usiłuje naprawić i skalibrować.
Dysponuje EMU 0404 USB i Win 10 PRO, wiem, że to nie najszczęśliwsze połączenie, ale jakoś działa na nieoficjalnych sterownikach.
Chciałbym aby ktoś obeznany z tematem rzucił okiem na te moje pomiary, bo karta też była uszkodzona (wymiana kondensatorków w zasilaczu wtyczkowym). Nie wiem też czy mam dobrze poustawiane parametry w programie ARTA, robię to pierwszy raz.
Oto wykres Loopback karty spiętej kilkumetrowym przewodem Jack niesymetrycznym:

Jak zmienię parametr Fs (freg sampling jak mniemam) to THD spada.
Załączniki
EMU-0404.png
EMU-0404 96000.png
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Pomiary EMU 0404 usb

Post autor: Romekd »

Witam.
Pomiary wyglądają na poprawne. Zmieniając częstotliwość Fs (częstotliwość próbkowania) zmieniamy również pasmo przenoszenia karty, a ponieważ w tym paśmie mierzone są zniekształcenia THD, zmienia się ich całkowity poziom. Warto włączyć uśrednianie (Avg) i chwilę poczekać na ustalenie się końcowego wyniku, to "trawka szumowa" na wykresie stanie się węższa, a wynik bardziej precyzyjny (uśrednionych zostanie do 100 kolejnych pomiarów).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Przy próbkowaniu 196kHz warto również rozszerzyć zakres osi częstotliwości do 100kHz.
Dobrym "testem" samej karty jest analiza FFT przy braku sygnału (zwarte wjejście).
szurak
20...24 posty
20...24 posty

Zrobiłem kilka dodatkowych pomiarów:
Pierwszy na kablu jak wcześniej tylko zastosowałem się do uwag kolegów
Drugi zrobiłem z maksymalnymi parametrami i z wpiętą wtyczką Jack ze zwartymi pinami srebrzanką
Jednak chyba jeszcze coś z tą kartą jest nie tak (w lewym kanale jakieś szpilki w okolicach 10kHz )
Załączniki
EMU-0404 192000.png
EMU-0404 192000 l.png
EMU-0404 192000 r.png
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Ja bym się nie przejmował - w prawym jest OK (i tym rób pomiary) a w lewym to też tragedii nie ma ;)
szurak
20...24 posty
20...24 posty

Pomierzyłem dziś tego mojego Kz'ta za nic w świecie nie mogę zejść poniżej THD 0,082% dla 1kHz instrukcja głosi że powinno być mniej niż 0,005%
Niby wszystko zgodnie z sewisówką a jednak najważniejszy parametr nie daje się ustawić
Załączniki
kz1118_1.png
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Przede wszystkim należałoby zrobić coś z wysokim poziomem zakłóceń o częstotliwości 50 Hz i jej harmonicznych. Czasami powodem tak wysokiego ich poziomu są pętle masy, np. jednocześnie uziemiony (obudowa połączona z kablem ochronnym) generator i uziemiona karta pomiarowa. By zminimalizować tętnienia w swojej aparaturze zastosowałem podwójne ekrany z ocynkowanej blachy stalowej pod matą ochronną ESD na warsztacie i pod blatem warsztatu oraz rdzenie ferrytowe o dużej przenikalności na kablach sygnałowych od karty pomiarowej.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Tomex-T1
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Tomex-T1 »

Uszanowanie dla wszystkich!

Z ciekawością czytam ten temat, bo mam taką kartę jak w tytule, chodzi dobrze i ładnie gra pod Win 10. I to na razie tyle,
bo nigdy nie było czasu zebrać się w sobie i spróbować na niej pomiarów. Czy coś z oprogramowania oprócz ARTY jest jeszcze potrzebne do zainstalowania? Jak i z czego dobrze byłoby zrobić kable do pomiarów? Jaki przewód byłby do tego odpowiedni?

Pozdrawiam!

Tomek
szurak
20...24 posty
20...24 posty

Ja mam zainstalowane sterowniki ze strony Creatiw'a (EmuPMX_PCDrv_L6_1_82_01) tylko na tych mi działa jakieś nowsze beta powodują zawieszenie komputera. Aktualne też nie działają 100% dobrze, mam np.: nieaktywne okienko Sample Rate jak widać ale karta odtwarza we wszystkich trybach sprawdzałem. Poza tym potrzebna jeszcze tylko ARTA i można się bawić.... trzeba uważać co się podłącza karta zniesie poziom wejścia lin. wyższe napięcia to już lepiej przez jakieś dzielniki..
Kabli używam na razie mikrofonowych z jednej strony zakończonych wtyczką Cinch albo Jack
ale mierzę wyjście generatora to mam cały czas ustawiony odpowiedni poziom
Załączniki
Adnotacja 2020-03-24 181715.png
szurak
20...24 posty
20...24 posty

Romekd pisze: śr, 25 marca 2020, 11:10 Czołem.
Przede wszystkim należałoby zrobić coś z wysokim poziomem zakłóceń o częstotliwości 50 Hz i jej harmonicznych. Czasami powodem tak wysokiego ich poziomu są pętle masy, np. jednocześnie uziemiony (obudowa połączona z kablem ochronnym) generator i uziemiona karta pomiarowa.
Witam
Udało mi się zjechać z o jakieś 25dB (jak dobrze to rozumiem) z poziomem 50Hz reszta została bez zmian.... niestety
Przełączyłem przełącznik w karcie GND LIFT ,pozakładałem stalowe osłony na generator, pierścień ferrytowy na przewód pomiarowy
Pomagało według kolejności wpisywania
Najbardziej dziwne jest te 100Hz i kolejne prążki czyżby Elwy w zasilaczu nie dawały rady?
Generator mam uziemiony jak jest podłączony do gniazda bez bolca to bardzo dziwnie się zachowuje -->pierwszy screen
Karta do kompa podłączona oryginalnym przewodem USB komputer oczywiście podpięty do gniazda z sprawnym PEN nowa instalacja
Załączniki
kz1118_bez uziemienia.png
kz1118_2.png
Tomex-T1
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Tomex-T1 »

Dzięki za info.
Na te poziomy to faktycznie trzeba uważać żeby sobie karty nie uszkodzić. W tym celu zrobię sobie zabezpieczenie.
Co do tych jacków, to chyba wersja mono powinna pasować. Ustawiałeś coś jeszcze w ustawieniach dźwięku, robiłeś kalibrację o której
mowa w instrukcji od ARTY?

Miłego dnia!

Tomek
szurak
20...24 posty
20...24 posty

Ja nie robiłem żadnej kalibracji do tej pory, wybrałem tylko ASIO E-MU Audio(na moich sterach nawet numery wejść mam nieaktywne) Przed chwilą zrobiłem pomiar dobrym woltomierzem Trms i nic to nie zmieniło w pomiarach po prostu poziom sygnału i tak zawsze ustalasz potencjometrem w trakcie np.: -1dB aby nie było zniekształceń od przesterowanego wejścia
Wyjście mam ustawione potkiem Main Out na max a wejściowe tak na tej grubszej kreseczce żeby się nie zapalały czerwone diody
Chociaż istnieje prawdopodobieństwo że coś robię źle --po to założyłem ten wątek :D
szurak
20...24 posty
20...24 posty

Dawno nic nie pisałem bo moja EMU została zaanektowana przez małżonkę-uczycielkę na potrzeby kształcenia zdalnego. Mikrofon jej laptopa najlepiej nagrywa szum wewnętrznego wentylatorka...
W miedzy czasie powalczyłem z Kz'tem powymieniałem kondensatory elektrolityczne podokładałem tantali ceramików SMD na nóżkach wzmacniaczy operacyjnych spaliłem tranzystor wyjściowy :twisted:
Teraz wychodzi mi taki oto pomiar
niby lepiej ale dalej dużo brakuje
Załączniki
kz1118_2k.png
tomixq
4 posty
4 posty

Post autor: tomixq »

Moje doświadczenia z kartą emu 0404usb.
Ogólnie karty EMU to chyba najlepsza jakość w stosunku do ceny. Do pomiarów audio używam 0404usb zakupioną w 2011 roku.
Niestety karta ma fabrycznie baboka w postaci prowadzenia ścieżek audio w pobliżu przetwornic impulsowych a objawiające się zakłóceniami większymi niż trawa przetwornika. Jak by co fotki pcb nie są mojego autorstwa.
Fabryczny układ ścierzek
Fabryczny układ ścierzek
Aby to usunąć usterkę trzeba odciąć ścieżki sygnałowe audio i pociągnąć zworką daleko od przetwornic.
Załączniki
Płytka po modernizacji
Płytka po modernizacji
Płytka przed modernizacją
Płytka przed modernizacją
Pomiar trawy po przeróbce. Jak widać jest znaczna poprawa.
Pomiar trawy po przeróbce. Jak widać jest znaczna poprawa.
szurak
20...24 posty
20...24 posty

Witam
I to by pasowało do moich odkryć kilka postów wyżej wklejałem wykresy samej karty
dla kanału L coś świerszczyło powyżej 10kHz
ODPOWIEDZ