Matchless Hotbox

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Matchless Hotbox

Post autor: popiol17 »

Konstrukcja prototypowa jak w tytule. Inspiracją była strona DIY Fever.

W 90% gram na gitarze korzystając z słuchawek, interfejsu Focusrite Scarlett i wtyczek VST. Stwierdziłem, że fajnie byłoby pograć dla odmiany na czymś analogowym i do tego lampowym.

Układ posiada tylko potencjometr Gain i Volume. Brak regulacji tonów - przedwzmacniacz i tak jest połączony do komputera, korekcja realizowana jest przez wtyczkę VST, tak samo pogłos i symulacja kolumny.

Pomimo braku obudowy nie ma żadnych sprzężeń, brumów. Do żarzenia zastosowałem gotową przetwornicę impulsową step-down. Układ sprawdziłem zasilając go napięciem 200V, 270V oraz 400V. Subiektywnie najlepiej brzmiał przy 400V (brzmienie z pazurem, warczy, agresywne), przy 200V całość była strasznie zamulona, bez wyrazu.

Jak dla mnie brakowało trochę wysokich tonów, brzmienie poprawiło się po dołożeniu kondensatora 470pF jak w potencjometrze Gain w Marshallu.
Układ testowałem także z małym Rolandem Cube 15X. Pozostała jeszcze zabawa z różnorakimi kostkami podłogowymi.

Podsumowując - brzmienie fajnie, ale jeszcze czegoś mi brakuje - złośliwi napiszą, że umiejętności albo lampowej końcówki mocy :D
Więc - kolejny układ in-the box to JCM800 oraz Overdrive SLO100.

Pozdrawiam,
Andrzej
Załączniki
IMG_20200222_200304.jpg
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Matchless Hotbox

Post autor: Thereminator »

Jako że układ testowy, nie ma za bardzo co komentować.

800 w kostce https://el34world.com/schematics.htm#Tu ... _pedal_box_

Overdrive SLO (no może bardziej HR) jako stompbox to GTO Supercharger. Grabel przerabiał temat.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Matchless Hotbox

Post autor: popiol17 »

No i zrobiło się Soldano GTO z Hotboxa. Wersja coraz bardziej finalna (czego na zdjęciu za bardzo nie widać) - w odróżnieniu od poprzedniej wersji wytrzymuje upadek z biurka na ziemię (oczywiście bez lamp).

Wystąpił problem z zakłóceniami (gwizdy). Podłączenie kątownika do masy zniwelowało problem całkowicie. Problemy z stabilnością zaczynają się w momencie zmiany Rk3 z 39k na mniejszą wartość. Przy takim wzmocnieniu już konieczna jest metalowa obudowa. Poeksperymentuję jeszcze z kondensatorami w anodach 3 i 4 stopnia (na razie brak) oraz wartością kondensatora między pierwszym i drugim stopniem (z 22nF na mniejszą wartość).

Pozdrawiam,
Andrzej
Załączniki
IMG_20200224_174144.jpg
ODPOWIEDZ