Słuchawki do starych TV

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Słuchawki do starych TV

Post autor: walllker »

Witam wszystkich kolegów, nie wiem czy temat w odpowiednim dziale, ale jakby co to proszę o przeniesienie w dobre miejsce. Otóż patrząc na mój skromny zbiór starych TV wzbudziła się nagle ciekawość odnośnie słuchawek do takich telewizorów, np. Ametysty czy Fiord miały z tyłu lub z boku takie dziwne kołkowe wejście czarne lub białe (innego koloru nie spotkałem w moich TV) do podłączenia słuchawek, mam pytanie czy ktoś z kolegów posiada takie słuchawki z takim wtykiem, i czy mógłby zamieścić ich zdjęcie, może jakiś skromny opis, jaką miały moc, kto je produkował, czy głośniki były w nich łączone szeregowo czy równolegle itd. Temat rzucam tylko jako zaspokojenie swojej ciekawości, może ktoś dorzuci informację czy takie słuchawki były w PRL jako tako dostępne, może pamięta ile kosztowały, po prostu jak ktoś coś wie niech napisze dla zaspokojenia mojej ciekawości, może też i innych młodszych użytkowników forum, temat mało ambitny, ale już retro. Pozdrawiam
Gniazdo słuchawkowe w telewizorze Fiord
Gniazdo słuchawkowe w telewizorze Fiord
Gniazd słuchawkowe.jpg (6.44 KiB) Przejrzano 2514 razy
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Słuchawki do starych TV

Post autor: Marek7HBV »

W latach 60-tych nie było wyboru modeli słuchawek,co najwyżej takie
sluchawki.JPG
do zastosowania uniwersalnego robione w kilku wersjach rezystencji i raczej,jak Ford,w ograniczonej kolorystyce.Dopiero Tonsil wprowadził nowocześniejsze modele już z dinowskim wtykiem :roll: . :D
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Czy te słuchawki na pewno pochodzą z tego pudełka ? Pudełko 86r a słuchawki bardziej pasują do lat 40-tych. W dodatku o ile dobrze rozszyfrowałem napis 1600 Om, to nie bardzo pasują do TV. W telewizorach były wyjścia niskoomowe z dodatkowego uzwojenia trafa głośnikowego.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję koledzy za odpowiedź, tylko proszę bez obrazy, ale zaprezentowane na zdjęciu słuchawki według mnie pochodzą od radiostacji wojskowej, gdyż takie posiadam w kolekcji, a one ni jak nie pasują do tych TV, bo kołki w wtyczce mają inny rozstaw i są grubsze niż otwory w gniazdach od telewizorów. Ale dziękuje za odpowiedź. Może ktoś w swoich zbiorach ma faktycznie oryginalne słuchawki dedykowane do TV i radioodbiorników z lat 60-70 XX wieku i chętnie zamieści zdjęcia, plus jakieś informacje, przypuszczam że będą one podobne do tych zamieszczonych przez kolegę, ale będą miały inny wtyk i rezystancję, może jakieś zdobienia. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TELEWIZOREK52 pisze: sob, 15 lutego 2020, 03:17 Czy te słuchawki na pewno pochodzą z tego pudełka ? Pudełko 86r a słuchawki bardziej pasują do lat 40-tych. W dodatku o ile dobrze rozszyfrowałem napis 1600 Om, to nie bardzo pasują do TV. W telewizorach były wyjścia niskoomowe z dodatkowego uzwojenia trafa głośnikowego.
Nie twierdzę ,że to słuchawki do konkretnego zastosowania-tj TV.Słuchawki na zdjęciu są faktycznie starsze i pochodzą z RBM-1,ale pudełko zawierało identyczne-tylko dużo młodsze :roll: .Kupiłem kilka par takich słuchawek pod koniec lat 80-tych w sklepie{wyprzedaż magazynu -zapewne} i jakoś się rozeszły wśród znajomych :lol: Przed masową produkcją Tonsilu tylko taka bratnia produkcja była dostępna :D
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

walllker pisze: sob, 15 lutego 2020, 08:30 Może ktoś w swoich zbiorach ma faktycznie oryginalne słuchawki dedykowane do TV i radioodbiorników z lat 60-70 XX wieku
O ile dla lat 70-tych typów słuchawek było wiele,to przed ,,gierkowską odwilżą,,posiadanie słuchawek było podejrzane i wymagało nawet licencji :lol: .Zresztą,posiadanie telewizora i nie dzielenie się kulturą i informacjami z sąsiadami to nieznane socjalistycznemu społeczeństwu samolubstwo i egoizm.Dlatego więc słuchawek{zwłaszcza z dwu bolcowym złączem} produkowanych w kraju nie ma :lol: Pozdrawiam poszukiwacza :D
Awatar użytkownika
janusz rafalski
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: janusz rafalski »

Chyba "marek" się z postem pospieszył.Powinen ukazać się 1-go kwietnia.Słuchawki były zakazane? Muszę dokładnie obejrzeć swoje uszy-może jeszcze są odciski z lat 60-tych! J.Raf.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Marek7HBV pisze: pt, 14 lutego 2020, 18:02 W latach 60-tych nie było wyboru modeli słuchawek,co najwyżej takiesluchawki.JPG do zastosowania uniwersalnego robione w kilku wersjach rezystencji i raczej,jak Ford,w ograniczonej kolorystyce.Dopiero Tonsil wprowadził nowocześniejsze modele już z dinowskim wtykiem :roll: . :D
Witam!
Tu mamy to samo w wersji "deluxe" z gumowymi(taka gumo-pianka, aż dziw, że nie zgniła) nausznicami.
Kiedyś miały oryginalny sznur, ale około roku 2000 niewiele było w niskiej cenie(nie to co teraz, słuchawki za 30zł) i został do nich dorobiony przewód z wtykiem stereo 6,3mm i słuchała na nich muzyki moja o pięć lat młodsza kuzynka.
Parę lat temu wywaliłem ten kabel, bo potrzebowałem ten wtyk i słuchawki leżały x-lat na strychu, obecnie są ozdobą.
Brzmienie było lipne ale Manieczek się posłuchało bez przeszkadzania innym
Załączniki
TA-56M(1).jpg
TA-56M(2).jpg
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuje za odpowiedzi, czasy lat 60 to okres nastoletni mojego ojca, opowiadał jak na początku lat 60tych XX wieku pojawił się na ich ulicy pierwszy TV, podobno cała ulica się schodziła do sąsiadów oglądać, nie wyobrażam sobie tego, telewizor maksymalnie miał wtedy 17 cali o ile nie 14, napakowany pokój ludźmi, każdy coś powiedział, coś szepnął, ani to nie szło oglądać, ani słuchać, fakt w takich warunkach słuchawki nie były potrzebne, ale w posiadanych przeze mnie Szmaragdach, Turkusie, Neptunie C nie ma wejścia na słuchawki, pojawia się ono dopiero w ametysto/berylach czyli telewizorach nowszej generacji a to już o ile się nie mylę okres końca lat 60tych początek 70tych, niech mnie ktoś sprostuje jeżeli pisze głupoty, a to powoli zbliżała się epoka Gierkowska, o ile dobrze pamiętam z Historii to Gierek rozpoczynał swoją kadencję pierwszego sekretarza w grudniu 1970r. Wtedy jeszcze nie było libry czy saturna, więc dalej klepano pewnie te śmieszna kołkowe gniazda do słuchawek, więc może ktoś ma z tego okresu zachowane, zresztą zaprezentowane zdjęcia dużo mówią o wyglądzie, pewnie nie wyglądały te do TV inaczej, ale ciekawi mnie także jakie miały parametry, moc, rezystancję, chyba że faktycznie popytu na takie coś wśród zwykłych obywateli nie było i produkowano tylko na potrzeby stacji radiowych/telewizyjnych/milicji/wojska/pogotowia/krótkofalowców a gniazdko w telewizorach było zbędnym bajerem, tak jak dokładano do TV pokrętła czy przełącznik na UHF, ale nigdy z tego co mi wiadomo nie opracowano modułu do wewnętrznego montażu w TV, tylko później masowo stosowano zewnętrzna przystawkę ZTA, tym bardziej że gniazdo na słuchawki nie występowało już w lazurytach. Przynajmniej posiadane prze zemnie lazuryty nie mają żadnych gniazdek oprócz antenowych, dopiero w hybrydzie jaką był Lazuryt 208 jest trochę więcej bajerów z tamtych czasów.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Słuchawek w dalszym ciągu nie znalazłem ,ale trafiłem na wtyk-pasuje idealnie :D
P2360694.JPG
P2360699.JPG
.Jest prawdopodobnie od jakiegoś kabla pomiarowego{oznaczenie Meratronik},ale system ten sam :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
To nie jest to samo!!!
W latach 90-tych prułem te lampowce dla nauki i nieco przyjrzałem się konstrukcji tego gniazda, ma ono dwa pojedyncze gniazda modo 3,5mm, podobnie jak w samolotach(akurat leciałem,ba byłem pilotem....we Flight Simulator X,joystick mam i to taki lepszy za prawie 400zł.Niestety teraz samoloty nie latają,SDR na paśmie lotniczym odbiera jedynie syf z LED-ów.
Ale wiem jak wygląda wtyk, każda dziurka jest gniazdem i tu jest tak samo, to jest gniazdo z Polskich tranzystorowych OR w wersji TWIN.
anodeon
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: anodeon »

Te wtyki bywały różne i różniaste, "samolotowe" również, wziąłem pierwsze z brzegu:
https://drive.google.com/file/d/1D6FnJ6 ... LKdQy/view
były jeszcze inne kombinacje, w zależności kto i jakiej generacji dostarczał wyposażenie.

i stare słuchawki z radzieckiego dozymetru - rozstaw kołków 6 mm, średnica 3 mm:
https://drive.google.com/file/d/1cJwMke ... DETVz/view
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Szrot majster pisze: ndz, 5 kwietnia 2020, 23:59 Witam!
To nie jest to samo!!!
W latach 90-tych prułem te lampowce dla nauki i nieco przyjrzałem się konstrukcji tego gniazda, ma ono dwa pojedyncze gniazda modo 3,5mm,
Ale wiem jak wygląda wtyk, każda dziurka jest gniazdem i tu jest tak samo, to jest gniazdo z Polskich tranzystorowych OR w wersji TWIN.
Faktycznie :D ,wersja podwójnego gniazda z rozdzielonymi masami do wykorzystania ,,stereo,, lub po prostu na dwie pary słuchawek mono{dla niej i niego :lol: }.No i od razu słuchawki się znalazły :lol:
P2360819.JPG
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Takie rozwiązanie było stosowane w odbiorniku RS-101 Unitry Rzeszów.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dobrze się,,Trójki,, w robocie słuchało :D
RS-101
RS-101
ODPOWIEDZ