Kapsch S3S
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Kapsch S3S
Witam!
Poszukuje schematu i wszelkich danych do odbiornika Kapsch S3S z 1938 lub1939 roku produkowanego w Wiedniu.
Wyszukiwarka nic nie pokazala.
Poszukuje schematu i wszelkich danych do odbiornika Kapsch S3S z 1938 lub1939 roku produkowanego w Wiedniu.
Wyszukiwarka nic nie pokazala.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
-
- 125...249 postów
Kapsch S3S
Witam!
Dziekuje, to chyba ten.Bede probowal go reanimowac
Serdeczne pozdrowiena.
Dziekuje, to chyba ten.Bede probowal go reanimowac

Serdeczne pozdrowiena.
Ja bym zasilił z niższego napięcia - czyli ustawił przełącznik na 240V. Zresztą kiedyś zamiast 220V w gniazdkach często było dużo mniej - to radio pewnie się do tego przyzwyczaiłojantu pisze:Mam pytanie: czyjezeli obecnie w sieci mamy napiecie 230V,radio jest przystosowane do roznych napiec 110,.....220,240V, uzywac polozenia przelacznika 220 czy 240V?

Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
-
- 125...249 postów
Jest to ze starej daty plastikowa gilza z obu stron zalana smola,ktora na skutek dzialania wewnetrznego cisnienia zostala wypchnieta.Wyglada jakby od srodka rozsadzony.Nie rozbieralem go. Napisy to: TESLA dalej TC513, 16mF, chyba 450/600V,nizej L-RT.W poblizu jednego bieguna znaki +.Podobnych tylko mniejszych jest w tym odbiorniku duzo.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
16µF/450V. Na pewnmo elektrolit, papierowy o tych parametrach byłby gigantyczny. Zresztą i tak oryginalny to on w tym radiu nie jest.jantu pisze:Jest to ze starej daty plastikowa gilza z obu stron zalana smola,ktora na skutek dzialania wewnetrznego cisnienia zostala wypchnieta.Wyglada jakby od srodka rozsadzony.Nie rozbieralem go. Napisy to: TESLA dalej TC513, 16mF, chyba 450/600V,nizej L-RT.W poblizu jednego bieguna znaki +.Podobnych tylko mniejszych jest w tym odbiorniku duzo.
-
- 125...249 postów
No tak,ale coz zrobic ,tak wiekowe oryginaly juz chyba nie trzymaja parametrow.Narazie wymienie je na nowoczesne,a potem jezeli gdzies odkopie oryginaly lub co jest bardziej prawdopodobne dobiore jakies wygladajace i odpowiadajace tej epoce to je wstawie. W radiu sa jeszcze oryginalne i to sporo, z logo Kapsch,a.
Otóż jak nie wyschną lub nie wyleją to zwykle trzymają. Jak porównać elektrolit z tych lat i współczesny o takich samych parametrach to różnica w rozmiarach jest wielka, ale wydaje mi się że nie ma nic za darmo. Może miałem szczęście, ale wszystkie elektrolity z lat 50tych (kołobrzeskie elwy) jakie spotkałem trzymały pojemność. Natomiast niedawno naprawiałem swój telewizor kupiony 10 lat temu. Przyczyna: wyschnięte kondensatory (marki daewoo zresztą).jantu pisze:tak wiekowe oryginaly juz chyba nie trzymaja parametrow.
pozdrawiam
kopacz