Symetryzacja żarzenia, uzwojenie bez środka, podniesienie potencjału włókien.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Symetryzacja żarzenia, uzwojenie bez środka, podniesienie potencjału włókien.
Cześć.
Mam w planach małego "Fenderka" na lampach octal według http://www.tubes.mynetcologne.de/roehre ... ics_e.html
6P6S + 6N9S + trafo sieciowe TS40/15 czyli z uzwojeniem żarzenia bez środkowego odczepu.
Planuję zrobić jego symetryzację dwoma rezystorami 100 omów do masy, ale przydałoby się również podniesienie potencjału włókien żarzenia, które dobrze mi się sprawdziło w http://diy-fever.com/amps/black-box/
Czy mogę w tym celu, zamiast do masy, podłączyć punkt wspólny rezystorów 100 omów do 70 - 80V uzyskanych z zasilacza anodowego?
I jeszcze jedno.
10uF jako pierwszy kondensator filtru zasilacza? Nie za mało to jest?
Mam w planach małego "Fenderka" na lampach octal według http://www.tubes.mynetcologne.de/roehre ... ics_e.html
6P6S + 6N9S + trafo sieciowe TS40/15 czyli z uzwojeniem żarzenia bez środkowego odczepu.
Planuję zrobić jego symetryzację dwoma rezystorami 100 omów do masy, ale przydałoby się również podniesienie potencjału włókien żarzenia, które dobrze mi się sprawdziło w http://diy-fever.com/amps/black-box/
Czy mogę w tym celu, zamiast do masy, podłączyć punkt wspólny rezystorów 100 omów do 70 - 80V uzyskanych z zasilacza anodowego?
I jeszcze jedno.
10uF jako pierwszy kondensator filtru zasilacza? Nie za mało to jest?
GM
Re: Symetryzacja żarzenia, uzwojenie bez środka, podniesienie potencjału włókien.
Bez problemu możesz podnieść potencjał tak symetryzowanego żarzenia na poziom wyższy. Ja daje na jakieś 50-60V. Tak zrobiłem w swoim Pentagramie. Co do drugiego pytania to te 10uF jest na filtrze wstępnym. Nie zasila on anody.
-
- 125...249 postów
Re: Symetryzacja żarzenia, uzwojenie bez środka, podniesienie potencjału włókien.
Świetnie. Bardzo dziękuję za potwierdzenie.
GM
-
- 125...249 postów
Jeszcze jedno pytanie.
Trafo sieciowe mam zamiar schować wewnątrz chassis trochę wyższego niż zwykle. Przez otwór w górnej powierzchni będzie wystawać kawałek karkasu i uzwojenie żarzenia. Nie mam puszki na trafo, a chassis nie będzie miało obudowy drewnianej.
Czy przy takiej obsadzie lamp i ich zapotrzebowaniu na prąd, trafo nie zostanie "ugotowane" będąc wewnątrz niewentylowanego chassis?
Trafo sieciowe mam zamiar schować wewnątrz chassis trochę wyższego niż zwykle. Przez otwór w górnej powierzchni będzie wystawać kawałek karkasu i uzwojenie żarzenia. Nie mam puszki na trafo, a chassis nie będzie miało obudowy drewnianej.
Czy przy takiej obsadzie lamp i ich zapotrzebowaniu na prąd, trafo nie zostanie "ugotowane" będąc wewnątrz niewentylowanego chassis?
GM
Śmiało
Taka obsada lamp pobiera mniejszą moc niż ECL-ka w Bambino 

Moim zdaniem 6N9S nie nadaje się do wzmacniaczy gitarowych, mikrofonują i wzbudzają się od samego patrzenia na nie. Kiedyś zrobiłem na tym "Fendera" i źle to wspominam..
Jeśli jednak uważasz inaczej to miej na uwadze:
* żarzenie najlepiej prądem stałym z symetryzacją i/ewentualnie OBNIŻENIEM potencjału względem katody do ok. -2V załatwia sprawę przydźwięku w 90%. Podniesienie potencjału w przypadku tej lampy jest mniej skuteczne niż jego obniżenie.
* filtr dolnoprzepustowy w okolicach 5-6 kHz to konieczność (bypass rezystora anodowego).
* musisz mieć kilka lamp i wybrać tę jedną, która mikrofonuje na tyle mało, że jest to akceptowalne
* od biedy head można na tym zrobić, ale kombo moim zdaniem odpada z uwagi na mikrofonowanie.
* walory brzmieniowe nie są warte zachodu, drugi raz zrobiłbym to normalnie na 12AX(Y)7
Jeśli jednak uważasz inaczej to miej na uwadze:
* żarzenie najlepiej prądem stałym z symetryzacją i/ewentualnie OBNIŻENIEM potencjału względem katody do ok. -2V załatwia sprawę przydźwięku w 90%. Podniesienie potencjału w przypadku tej lampy jest mniej skuteczne niż jego obniżenie.
* filtr dolnoprzepustowy w okolicach 5-6 kHz to konieczność (bypass rezystora anodowego).
* musisz mieć kilka lamp i wybrać tę jedną, która mikrofonuje na tyle mało, że jest to akceptowalne
* od biedy head można na tym zrobić, ale kombo moim zdaniem odpada z uwagi na mikrofonowanie.
* walory brzmieniowe nie są warte zachodu, drugi raz zrobiłbym to normalnie na 12AX(Y)7
-
- 125...249 postów
OK. Bardzo dziękuję za wszystkie rady i informacje.
To będzie head.
Zacznę od 6N9S, a jak nie "pyknie", to wstawię standardowo 6N2P-EW na przelotce.
To będzie head.
Zacznę od 6N9S, a jak nie "pyknie", to wstawię standardowo 6N2P-EW na przelotce.
GM
-
- 125...249 postów
No i "pykło". Wzmacniacz uruchomiony na pierwszej lepszej 6N9S wyjętej z pudełka. Przy zamkniętym wejściu brak czegokolwiek w głośniku, wzbudzeń, świstów i szelestów. Pukania w bańkę też nie słychać. Wzmacniacz ma sporo "gazu", a będzie miał jeszcze więcej, bo nie ma jeszcze kondensatora w katodzie 6P6S. Żarzenie symetryzowane 2 x 100 omów i podciągnięte do ok. 60V.
W środku lekki burdel na razie...
W środku lekki burdel na razie...
GM