Sprężyny pogłosowe z Vermony" jaki transformator ?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

qulet
25...49 postów
25...49 postów

Sprężyny pogłosowe z Vermony" jaki transformator ?

Post autor: qulet »

Witam !
Czy ktoś wie jaki zastosować transformator dopasowywujący te sprężyny do reverbu na lampach ?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

nie ma tak łatwo. Takie trafa trzeba policzyć. Niestety sam bym się chciał dowiedzieć jak. Mam dwie sprężyny (jakąś koreańską i właśnie krótką vermonowską) i też kiedyś chciałem zrobić reverb lampowy, ale nigdzie nie uzyskałem info na temat obliczeń transformatorów. Miałem nawet skądś schemat takiego reverbu jakiejś firmy renomowanej (być może Fender czy Marshall) ale gdzieś mi zaginął. Pamiętam że był między innymi na EL34... Szkoda bo fajnie byłoby zrobić taki lampowy pogłos.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ja tam bym napędzał sprężynę wtórnikiem katodowym White'a na E88CC.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Cytuję mój post, który...

Post autor: ZoltAn »

... jakoś przeszedł niezauważony (wprawdzie była tam jedna odpowiedź, ale została przez jej autora wycofana :!: :?: ).

Oryginalny tekst znajduje się w "Układach i urządzeniach", tytuł "Rewerberator - to tylko spekulacja (!!!)" (Sro Paź 19, 2005 8:15 am).

Teraz jest okazja, żeby się nad tym zastanowić w szerszym gronie!

Oto treść tego postu (z minimalnymi modyfikacjami i uzupełnieniami):

"W tradycyjnych lampowych wzmacniaczach gitarowych rewerberator sprężynowy sterowany jest z dodatkowego "autonomicznego" wzmacniacza m.cz. sterującego niskoomowy (około 8 omów) przetwornik nadawczy. Wymaga to naturalnie wstawienia dodatkowej lampy napędzajacej transformator współpracujący z nadajnikiem.
Oczywiście, że i ja zawsze stosowałem takie rozwiązanie.

Zastanawiam się nad innym wyjściem: zasileniem przetwornika nie z dodatkowego wzmacniacza - a bezpośrednio wprost z jednego z niewykorzystanych uzwojeń wtórnych trafa głośnikowego wzmacniacza mocy.

Oczywiście z zachowaniem odrębnego stopnia współpracującego z przetwornikiem odbiorczym rewerberatora i tradycyjnego układu wprowadzenia sygnału opóźnionego do toru wzmacniającego sygnał bezpośredni.

Ciekawi mnie czy wystąpią pasożytnicze sprzeżenia akustyczne wywołane czysto mechanicznym sprzęgnięciem wyjścia wzmacniacza ze stopniem poprzednim - czy przeciwnie: rewerb będzie zachowywał się tak jak na rewerb przystało.

Dotychczas nie zetknałem się z takim rozwiązaniem układowym - proszę więc te rozważania traktować jako czystą spekulację.

Czy ktoś z Onorevole Societas kombinował już nad czymś takim???"

W uzupełnieniu: przewertowałem i przed napisaniem postu i po przeczytaniu (wykasowanej) odpowiedzi masę literatury związanej z rewerbami. Schematy, opisy - w tym jeden bardzo stary, który zamierzam przetłumaczyć i zamieścić jako ciekawostkę. Nie znalazłem absolutnie nic o takim rozwiązaniu. A właściwie powinno to zadziałać i do tego bez niespodzianek!

Tym bardziej mnie to ciekawi: czuję, że wnet lutownica pójdzie w ruch!

Pzdr. ZoltAn
Ostatnio zmieniony wt, 22 listopada 2005, 14:32 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

o w mo**ę :) z niecierpliwością czekam. Szczególnie, że np trafa telewizyjne mają właśnie dodatkowe uzwojenia bodajrze na słuchawki. Czekam z niecierpliwością na wynik eksperymentu. Co prawda zawsze marzyłem o autonomicznym urządzonku wpinanym w pętlę, ale kto wie może pokuszę się o zrobienie właśnie czegoś takiego. Podziel się wynikami jak już skończysz.
qulet
25...49 postów
25...49 postów

Dziękuję wszystkim za pomoc i rozwinięcie tematu !
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Oż...

painlust pisze:
Co prawda zawsze marzyłem o autonomicznym urządzonku wpinanym w pętlę, ale kto wie może pokuszę się o zrobienie właśnie czegoś takiego. Podziel się wynikami jak już skończysz.
W domu zeskanuję wspomniany artykuł opisujący budowę takiego "appendix'a" (włącznie z opisem samodzielnego wykonania rewerberatora :!: ) i wrzucę jako załączniki na Triodę.

A'propos: może ktoś z Kolegów wie, gdzie można kupić sam rewerberator i czy w PL jest jakiś oficjalny dystrybutor takich modułów???

"Odzysk" z demontowanego starego (to dla mnie świętokradztwo - zwykle jest to sprzęt vintage do renowacji lub rekonstrukcji!) lub taniego tranzystorowego (trzeba wpierw kupić na Allegro...) sprzętu jest dosyć ograniczonym źródłem zaopatrzenia się w takie elementy :cry: :cry: :cry:

Pozdrawiam, Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

W USA:
http://www.accutronicsreverb.com/
W Polsce, to chyba tylko u producentów sprzętu, w serwisach lub na Allegro:
http://www.google.pl/search?q=accutroni ... rt=20&sa=N
qulet
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki za zainteresowanie tematem.
Konkretnie zamierz wykonać reverb który załączam poniżej.
Jest to układ z Mesy.
Dzięki linkowi do Zibiego dowiedziałem się że:

INPUT IMPEDANCE 1KhZ/DC
10ohms/.81ohms

OUTPUT IMPEDANCE 1KhZ/dc
2575ohms/200ohms

W teorii prądu zmiennego, jestem raczej ciemny, czy ktoś mógł by mi to przełożyć na polski
(jaka z grubsza będzie przekładnia takiego trafa??)
Załączniki
tremvrb3.REWERB I FX LOOP.gif
tremvrb3.REWERB I FX LOOP.gif (28.34 KiB) Przejrzano 3595 razy
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

"z grubsza" to pierwiastek kwadratowy z (Ra/10omów)
3R12
15...19 postów
15...19 postów

Re: Cytuję mój post, który...

Post autor: 3R12 »

Zastanawiam się nad innym wyjściem: zasileniem przetwornika nie z dodatkowego wzmacniacza - a bezpośrednio wprost z jednego z niewykorzystanych uzwojeń wtórnych trafa głośnikowego wzmacniacza mocy.
ZoltAnie, takie rozwiązanie zastosowano w combie Fender Champ 12.
Przetwornik zasilany jest bezpośrednio z uzwojenia głośnikowego.
W sposób dość niezwykły, rozwiązano także układ wzmacniacza "powrotu"...
Ale to już najlepiej zobaczyć na schemacie, który jest dostępny na stronie
Fendera.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Oż...

ZoltAn pisze:
painlust pisze:
Co prawda zawsze marzyłem o autonomicznym urządzonku wpinanym w pętlę, ale kto wie może pokuszę się o zrobienie właśnie czegoś takiego. Podziel się wynikami jak już skończysz.
W domu zeskanuję wspomniany artykuł opisujący budowę takiego "appendix'a" (włącznie z opisem samodzielnego wykonania rewerberatora :!: ) i wrzucę jako załączniki na Triodę.

A'propos: może ktoś z Kolegów wie, gdzie można kupić sam rewerberator i czy w PL jest jakiś oficjalny dystrybutor takich modułów???

"Odzysk" z demontowanego starego (to dla mnie świętokradztwo - zwykle jest to sprzęt vintage do renowacji lub rekonstrukcji!) lub taniego tranzystorowego (trzeba wpierw kupić na Allegro...) sprzętu jest dosyć ograniczonym źródłem zaopatrzenia się w takie elementy :cry: :cry: :cry:

Pozdrawiam, Zoltan
ja swoje sprężyny mam z urządzeń tranzystorowych dla których szacunek mam niewielki. Vermona szumiała jak wszystkie Vermony czyli jak ocean - jaki szacunek można mieć do takiego sprzętu. Koreańczyk pochodzi z Parka, którego przebudowę zamieściłem na Fonarze. Jutro postaram się cyknąć fotki i napisać coś o moich sprężynkach.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Champ 12

3R12 pisze: ZoltAnie, takie rozwiązanie zastosowano w combie Fender Champ 12.
Przetwornik zasilany jest bezpośrednio z uzwojenia głośnikowego.
Zobacz ten schemat na

https://schematicheavencom.secure.powwe ... heaven.htm - tam jest FET zasilany z katody lampy mocy - chyba, że jest jeszcze inne rozwiązanie (podaj ten link, na którym je znalazłeś)?

Pzdr. ZoltAn
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Oto moje sprężynki. Koreańczyk To Belton BS2EB2C1B. Według specyfikacji Beltona ma 600Ohm na wejściu i 2250Ohm na wyjściu; decay - medium. Vermonka to chyba dokładny odpowiednik. Ta sama długość i 600Ohm na wejściu. Niewiadomo ile na wyjściu bo Niemcy nie napisali ale pomiary rezystancji wynoszą 315Ohm, a impedancja pewnie sporo większa. Belton ma rezystancję wyjściową tego samego rzędu (205Ohm). Zawsze chciałem gdzieś je wykorzystać, ale do tej pory raczej mi się nie udawało. :(
Załączniki
IMG_3795.jpg
IMG_3795.jpg (47.36 KiB) Przejrzano 3587 razy
IMG_3794.jpg
IMG_3794.jpg (36.69 KiB) Przejrzano 3607 razy
ODPOWIEDZ