W hołdzie polskim kryptologom w 80 rocznicę przekazania enigmy Francuzom i Brytyjczkom

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

W hołdzie polskim kryptologom w 80 rocznicę przekazania enigmy Francuzom i Brytyjczkom

Post autor: Slawek_ps »

Witam wszystkich w Trzeciomajowe Święto,

Troszkę poirytowany ,że nie ma polskiej elektronicznej repliki maszyny szyfrującej Enigma, takową wykonali m. innymi Amerykanie, Holendrzy , jedna z nich jest sprzedawana w Bletchley Park w muzeum World War II codebreaking centre, postanowiłem wykonać polską wersję "elektronicznej Enigmy"

Jeśli ktoś z szanownych Forumowiczów będzie zainteresowany wykonaniem we własnym zakresie elektronicznej Enigmy udostępnię w 80-tą rocznicę (25 lipca 2019 r.) nieodpłatnie plik do zaprogramowania wraz z dokumentacją.

Będę też prosił o pomoc Szanownych Kolegów z niektórymi rzeczami np. niezbyt wychodzi mi logo Enigmy aby można było je umieścić w warstwie opisowej Kicad, bo w tym programie zaprojektowałem pcb, ale o tym może później.

Poniżej kilka zdjęć i film z prototypu Enigmy, proszę nie krytykować jakości pcb, jest to moja twórczość, wersja finalna będzie wyprodukowana profesjonalnie (metalizacja, soldermaska, opis)
2019-05-03-enigma-01.jpg
2019-05-03-enigma-02.jpg
2019-05-03-enigma-03.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=znLwaf-yj84
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: W hołdzie polskim kryptologom w 80 rocznicę przekazania enigmy Francuzom i Brytyjczkom

Post autor: faktus »

Witam.
Kolego Sławek-ps jest to moim zdaniem najlepsze upamiętnienie genialnych polskich matematyków i całego zespołu ludzi wydziału szyfrów.
Wydaje mi się, że w pliku który przygotowujesz, oprócz technicznych rzeczy, powinny znaleźć się informacje o tych ludziach. Na tym forum znajdą się ludzi bardziej kompetentnych od mojej osoby, które jak sądzę włączą się do projektu.
Będąc na Twoim miejscu zainteresowałbym tym projektem instytucje państwowe( Ministerstwo Kultury , Ministerstwo Obrony, Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Premiera, Prezydenta ) w celu wsparcia technicznego i możliwości promowania tego projektu zwłaszcza, że większość pracy projektowej już wykonałeś. Jest to w interesie nas wszystkich aby odkłamywać to co przez lata zakłamywano.
Trzymam kciuki za ten projekt i wszystkiego najlepszego :D.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Re: W hołdzie polskim kryptologom w 80 rocznicę przekazania enigmy Francuzom i Brytyjczkom

faktus pisze: sob, 4 maja 2019, 07:41 Witam.
Kolego Sławek-ps jest to moim zdaniem najlepsze upamiętnienie genialnych polskich matematyków i całego zespołu ludzi wydziału szyfrów.
Wydaje mi się, że w pliku który przygotowujesz, oprócz technicznych rzeczy, powinny znaleźć się informacje o tych ludziach. Na tym forum znajdą się ludzi bardziej kompetentnych od mojej osoby, które jak sądzę włączą się do projektu.
Będąc na Twoim miejscu zainteresowałbym tym projektem instytucje państwowe( Ministerstwo Kultury , Ministerstwo Obrony, Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Premiera, Prezydenta ) w celu wsparcia technicznego i możliwości promowania tego projektu zwłaszcza, że większość pracy projektowej już wykonałeś. Jest to w interesie nas wszystkich aby odkłamywać to co przez lata zakłamywano.
Trzymam kciuki za ten projekt i wszystkiego najlepszego :D.
Pozdrawiam.
Witam,
bardzo dziękuję za Twoje wsparcie, dzień Trzeci Maja dla mnie, a pewnie dla wielu z Was, jest bardzo ważnym świętem, bardzo chciałem umieścić post z wczorajszą datą, było już późno a ja wróciłem z Pól Grunwaldu z wycieczki na którą zabrała mnie małżonka, stąd może taka lakoniczna informacja.

Dzisiaj trochę więcej, Kolego Faktus, przewidziałeś mój tok myślenia, rzeczywiście chcę umieścić w polskim, niemieckim, francuskim i angielskim informację na podstawie przeprowadzonej rozmowy z Panem Marianem Rejewskim w jaki sposób odbyło się złamanie kodu, informację będzie można odtworzyć po naciśnięciu klawisza odpowiedniej wersji jężykowej p,d,f lub e.

Na umieszczonym filmie niezbyt dokładnie widać wyświetlane komunikaty, wynika to z multipleksowania wyświetlaczy LED, w rzeczywistości taki efekt nie występuje (muszę nauczyć się filmować na potrzeby YT), ponieważ jest to mój pierwszy film na YT, proszę o wybaczenie.

Więcej informacji o replice Enigmy.
Wymiary repliki są zbliżone do oryginału, całość jest zaprojektowana na 4-ech pcb i umożliwią wykonanie obudowy, klawiatury i panelu lamp identycznych wyglądem do oryginału.

Jeśli chodzi o funkcjonalność, w replice są zaimplementowane w tym momencie 2 wersje Enigma I, oraz M3, szyfrowanie dla tych modeli działa dokładnie tak jak w oryginale, dodatkowo istnieje możliwość wybrania aby zakodowane znaki które są wyświetlane na panelu lamp, były odtwarzane przez wbudowany głośnik w postaci kodu Morse'a lub lub literowania, oczywiście będzie można podpiąć wyjście audio z kodem Morse'a bezpośrednio do nadajnika.

Replika jest dostosowana do zasilania akumulatorem żelowym 12V, na pcb głównej repliki, znajduje się układ załączania, kontroli napięcia zasilania, będzie można wybrać opcje czy replika ma się wyłączać całkowicie aby chronić akumulator żelowy czy pozwolić na pracę poniżej bezpiecznego napięcia rozładowania akumulatora i tylko sygnalizować stan rozładowania.

To może na razie tyle o części funkcjonalności repliki Enigmy, pozostałe funkcje na razie zostają enigmą, wymiary każdej z pcb to ok. 250x80 mm,
wymiary głównej pcb są nieco większe ok. 250x85 mm.

Poniżej kilka zdjęć z etapu projektowania i uruchamiania.

2019-05-04-enigma-01.jpg
2019-05-04-enigma-02.jpg
2019-05-04-enigma-03.jpg
2019-05-04-enigma-04.jpg
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Uzyskałem zgodę Pana Andrzeja Czerwońca na publikację jego imienia i nazwiska, bez którego pracy od strony programistycznej, sprzętowej i funkcjonalnej replika Enigmy nigdy by nie powstała w takiej postaci jaką widzicie (o ile powstałaby), ogrom pracy zarówno od strony software jak i hardware przekroczyłby jakiś rozsądny termin realizacji tego projektu, jeszcze raz Panie Andrzeju, serdecznie dziękuję za pomoc w realizacji projektu Enigma.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

staszeks pisze: pt, 10 maja 2019, 14:38 do autora watku:
To nie ty?
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#12848787
Nie, to nie ja, ale jest to wersja repliki zaprojektowana przez Amerykanów https://www.stgeotronics.com/Enigma-Replica_c3.htm, napisałem to w pierwszym poście, w porównaniu do wersji amerykańskiej, mój projekt Enigmy jest zrealizowany bardziej "cyfrowo" natomiast projekt Amerykanów jest zrealizowany bardziej analogowo, w amerykańskim projekcie prawie niemożliwe jest zrealizowanie panelu lamp, klawiatury, cpu na oddzielnych płytkach, przez to cała amerykańska replika jest na jednej płycie, nie można opuścić klawiatury tak aby można było wykonać obudowę klawiatury tak jak w oryginale enigmy. W moim projekcie poszczególne panele są połączone magistralą i2c, każda z płyt ma swój adres. Mój projekt zawiera moduł dźwiękowy, można aktywować kod Morse"a w czasie szyfrowania, w czasie wciskania klawiszy jest odtwarzany dźwięk jaki wydawała oryginalna Enigma przy naciskaniu klawiatury i posiada kilka dodatkowych funkcji.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Nie interesowałem się nigdy szczegółowo zasada działania enigmy więc nie rozróżniam różnych modeli.
Do tego pochodzę z okresu kiedy w szkołach język angielski był bee i to mi zostało do dziś.
Jednakże z sentymentem odnoszę się do osiągnięć dawnych inżynierów i dlatego też pochwalam wszelkie
działania pomagające zachować pamięć o tych osiągnięciach.
(Szczególnie to, że często swoim geniuszem i pomysłowością musieli nadrabiać braki możliwości technicznych.)
Jednym słowem brawo za inicjatywę.
Wracając do wątku z elektrody. uważam, ze całkowicie niesłusznie autor został "zjechany" i prawdopodobnie
został zniechęcony, bo nie raczył pochwalić się co z jego enigmą dzieje się dalej.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

staszeks pisze: sob, 11 maja 2019, 21:44 Wracając do wątku z elektrody. uważam, ze całkowicie niesłusznie autor został "zjechany" i prawdopodobnie
został zniechęcony, bo nie raczył pochwalić się co z jego enigmą dzieje się dalej.
Ty tak na serio? Autor tamtego projektu prawdopodobnie nawet nie wie o istnieniu Elektrody
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Nie pierwszy raz nie doczytałem, że autor opisuje nie swoje rozwiązania
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

staszeks pisze: sob, 11 maja 2019, 21:44 Wracając do wątku z elektrody. uważam, ze całkowicie niesłusznie autor został "zjechany" i prawdopodobnie
Staszku, w przypadku Amerykanów dzieje się całkiem nieźle, ludzie wstawiają dość ciekawie zrobione filmy https://www.youtube.com/watch?v=IAA1k-2ViIk tylko nie ma w nich jakiejkolwiek wzmianki o Panach Rejewskim, Różyckim i Zygalskim, oczywiście jest Pan Turing, dlatego postanowiłem stworzyć polską replikę Enigmy.

Natomiast ładnie zachowali się twórcy holenderskiej (tak mi się przynajmniej wydaje ,że są z Holandii) repliki http://www.jancorver.org/en/bouw/enigma/index.htm , dość rzetelnie informują https://www.cryptomuseum.com/crypto/enigma/hist.htm o udziale naszych matematyków w złamaniu Enigmy i przekazaniu wszystkich informacji Francuzom i Anglikom.
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Witam,
projektu ciąg dalszy, koleżanka z pracy, Pani Marta Beczkowska wykonała logo "ENIGMA", mam nadzieję , że już wkrótce uda się przesłać pliki do wykonania profesjonalnie pcb, poniżej zdjęcia z logiem na pcb i oryginale Enigmy.
2019-05-24-enigma-tastenfeld-01.jpg
2019-05-24-enigma-logo-01.jpg
Teraz pytanie i ewentualna prośba do wszystkich czytających ten temat, czy ktoś wie gdzie można kupić lub może ma i zechce sprzedać zamek jak na poniższych zdjęciach. Pamiętam, że takie zameczki widywałem w skrzyneczkach w których przechowywane były przyrządy i wyposażenie sprzętu pomiarowego, chemicznego itp. w labolatoriach. Nigdzie nie mogę namierzyć tego typu zamków do drewnianych skrzyneczek. Bardzo proszę o pomoc.
2019-05-24-enigma-zamek-01.jpg
2019-05-24-enigma-zamek-02.jpg
2019-05-24-enigma-zamek-03.jpg
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Witam po dłuższej przerwie, dotarły zamówione 3 szt. pcb i moim zdaniem wyszły bardzo dobrze, czarna matowa soldermaska, bardzo dobrze wykonana metalizacja, poniżej fotki jedna z aparatu, druga ze skanera, niestety nie mogę sobie poradzić z kontrastem i kiepsko wyszły napisy na zdjęciach, w rzeczywistości wyglądają super.
2019-06-25-lampenfeld+tastenfeld+steckerbrett.jpg
2019-06-25-steckerbrett+tastenfeld-01.jpg
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Prac ciąg dalszy, zmontowałem i uruchomiłem płyty Lampenfeld, Tastenfeld i Steckerbrett, zadziałały bez problemu. Pan Ryszard z forum Dom i Drewno wykonał przepiękną dębową skrzynkę wkrótce postaram się wrzucić fotki wykonanej skrzynki.
Poniżej zdjęcia nowo zmontowanych płyt.
2019-07-07-enigma-01.jpg
2019-07-07-enigma-02.jpg
2019-07-07-enigma-03.jpg
2019-07-07-enigma-04.jpg
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Poniżej zdjęcia Enigmy w skrzynce
2019-07-10-enigma-01.jpg
2019-07-10-enigma-02.jpg
2019-07-10-enigma-03.jpg
2019-07-10-enigma-04.jpg
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam.
Kolego Sławek ps brawo za projekt i wykonanie :!: :!: :!: .
Niestety z przykrością stwierdzam, że nikt ze " świecznika " władzy nie zainteresował się tym projektem :evil: .
Jak zwykle kończy się na pustych deklaracjach o odkłamywaniu historii, a bardzo prosto można przypomnieć światu kto naprawdę rozpracował Enigmę i obalić fałszywe stwierdzenia o autorstwie sukcesu.
Wystarczyło by wykonać kilkadziesiąt takich maszyn i podarować je w blasku fleszy stacji telewizyjnych znanym tego świata wraz z notami dyplomatycznymi zakodowanymi na tych maszynach, chcą przeczytać niech sami rozkodują przedtem zapoznając się z danymi o twórcach sukcesu złamania szyfru Enigmy, ale widać że nie zależy nikomu na promocji Polski i jej osiągnięć.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
ODPOWIEDZ