Ostatnio udało mi się nabyć fajny głośnik Philipsa. Przystąpiłem do jego wizualnego odnawiania i podczas rozbierania zauważyłem, że mocowanie membrany jest rozerwane. Chciałbym to jakoś naprawić ale nie wiem czym to przymocować. Stare uszkodzone wygląda jak bardzo cienka taśma/kalka. Nie jestem specem w tym temacie mam nadzieję, że aby to naprawić nie trzeba mieć wiedzy na poziomie mechaniki kwantowej
Czy ktoś z kolegów może mi podpowiedzieć jak i czym to naprawić.
Pozdrawiam
Załączniki
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
Nie poradzę czym to skleić, aczkolwiek próbowałbym cienkim papierem i klejem do papieru. Taśmy klejące raczej odpadają. Zerknę w moim podobnym głośniku, jak to wygląda.
Jedna kwestia co do producenta, to nie Philips. Na pierwszy rzut oka myślałem, że to Tefag, ale na widocznej (dość słabo) nakielce napisane jest chyba Baltic czyli wychodziłoby, że to produkt szwedzki.
Ja bym to próbował skleić jakimś klejem CR na styk bez żadnych podkładek. Kleje tym klejem potargane membrany jak i pianki do kosza podczas wymiany zawieszeń ( butapren tylko do zawieszeń gumowych) Tym klejem tez kilka lat temu skleiłem na styk rozerwana gumę na długości około 8 cm w głośniku GDN16/10 i do dziś nie puścił