Lampy Hughes&Kettner

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Lampy Hughes&Kettner

Post autor: Thereminator »

Chciałbym zaprezentować kilka fotek posiadanych ciekawych lamp sygnowanych logiem firmy Hughes&Kettner - CM1, CM2 i CM3.

Podejrzewam, że większość forumowiczów nigdy o nich nie słyszała, natomiast typy te mogą być znane niektórym z kolegów zajmujących się wzmacniaczami gitarowymi. Przedstawione lampy stosowane były w produkowanych pod koniec lat 80 wzmacniaczach gitarowych firmy Hughes&Kettner z serii "Sound Machines". Nie udało mi się dotrzeć do informacji czy były stosowane również w innych konstrukcjach

Przedstawione na fotkach lampy, co wprawne oko od razu wychwyci, są w rzeczywistości odpowiednikami popularnych typów lamp:
CM1=ECC83,
CM2=ECC82,
CM3=EL84.

Skąd więc te dziwne oznaczenia? Nietrudno się domyślić. To celowa polityka producenta wzmacniaczy mająca nakłonić nieświadomych użytkowników do zakupu za odpowiednią kwotę "oryginalnych" lamp zamiast tańszych o "zwykłych" oznaczeniach.

CM1.JPG
CM1_.JPG
CM2.JPG
CM3.JPG

Nędzny ze mnie fotograf, więc zdjęcia wyszły jak wyszły. Z kilkunastu fotek wybrałem te najmniej kiepskie.
W związku z tym proszę o darowanie sobie komentarzy na temat oczywistej kijowości zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
saico

Re: Lampy Hughes&Kettner

Post autor: saico »

Zapewnie wiesz, ale napiszę... nie jest to oryginalny produkt firmy Hughes&Kettner tylko "rebrand" lamp EI, RFT i Reflektor.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Lampy Hughes&Kettner

Post autor: Thereminator »

Ależ oczywiście - analogicznie jak lampy Mesa Boogie, z tym że te ostatnie można kupić w sklepie, a H&K obecnie są raczej dość rzadką, moim zdaniem wartą zaprezentowania, ciekawostką.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.