Zopan 1321 - potrzebne zdjęcia wnętrza .
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Zopan 1321 - potrzebne zdjęcia wnętrza .
Witam
Robiąc porządki w piwnicy znlazłem płytę multimetru Zopan 1321 . Lata temu kupiłem ją na Wolumenie za 10zł i zaczołem ją rozbierać na części . Z płyty zdążyłem wyciągnąć większość tranzystorów , 10 układów scslonych z czego tylko 3 w całości a 7 uległo uszkodzeniu mechanicznemu . Teraz postanowiłem go odtwworzyć. Ptrzebne mi są zdjęcia wnętrza tego multimetru . Na płycie nie ma żadnych oznaczeń w którą stronę należ włożyć układy scalone. Przydało by się zdjęcjie panelu przedniego .
Pozdrawiam
Edit: znalazłem na fonar.com.pl multimetr jest produkcji Unimy a nie Zopanu.
Robiąc porządki w piwnicy znlazłem płytę multimetru Zopan 1321 . Lata temu kupiłem ją na Wolumenie za 10zł i zaczołem ją rozbierać na części . Z płyty zdążyłem wyciągnąć większość tranzystorów , 10 układów scslonych z czego tylko 3 w całości a 7 uległo uszkodzeniu mechanicznemu . Teraz postanowiłem go odtwworzyć. Ptrzebne mi są zdjęcia wnętrza tego multimetru . Na płycie nie ma żadnych oznaczeń w którą stronę należ włożyć układy scalone. Przydało by się zdjęcjie panelu przedniego .
Pozdrawiam
Edit: znalazłem na fonar.com.pl multimetr jest produkcji Unimy a nie Zopanu.
-
- 1875...2499 postów
Re: Zopan 1321 - potrzebne zdjęcia wnętrza .
Wiem , trafiłem na to wczoraj
3 scalaki SFC2709EC już wlutowane będę musiał dokupić UCY7472, 2xSFC74141 , 3xSFC2709EC ( w tym dwa w obudowach TO99 ) , większość tranzystorów oraz lampy LC531 no i nawinąć oba transformatory sieciowe .
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
\
Witam!
układy 74141 to wysokonapięciowe drivery NIXIE.Są do kupienia na Allegro ale dość drogo a używanych bym nie kupował(może wylutowane z przyrządu znalezionego na złomie na deszczu-różne świnie i szubrawcy są na allegro).
https://allegro.pl/oferta/nixie-driver- ... 6995313762
Masz tu radzieckie opowiedniki w może nie małej cenie ale NOWE.
Te układy podrabiają Chińczycy i są(były?) na Aliexpress ale żeby nie było to tak jak z podróbami 2N3055 czy hybryd STK.Oni robią bardzo dobre rzeczy-sam mam 2 chińskie smartfony Xiaomi-dużo lepsze od Samsungów(lepszy zasięg i czystość dżwięku).Mam też 7 letniego,poleasingowego Thinkpada T430 i jest lepszy od HP-niby amerykańskie a szajs kompletny

Chińczyk zrobi wszystko-nawet lepiej od Japonii czy USA.Tylko kwestia CENY.Zamawiasz szajs-dostajesz szajs.Zamawiasz dobry produkt-masz dobry.
A budę masz do tego miernika?
Bo jak nie to czarno to widzę,chyba,że kupisz trupa na Allegro
-
- 1875...2499 postów
Przyjrzałem się dokładniej płycie multimetru- transformatory mam już dogadane wstępnie z kolegą rysiekg - udało mi się znaleźć dane nawojowe tych transformatorów. Gabarytowo takie same jak TS18/6. BC177 mam z wylutu ze sprzętu medycznego . 74141 Sescosem to też nie problem- Jak nie będzie miał w elektronicznym to zamówię na Ebay. LC-531 też będę się skłaniał do kupienia na Ebay.
Buda to nie problem, zdejmie się wymiary płyty i zaprojektuje i zamówi z blach salowej czarnej.Szrot majster pisze: ↑pn, 28 stycznia 2019, 22:10
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!CHOPIN66 pisze: ↑pt, 6 września 2024, 20:39 Przyjrzałem się dokładniej płycie multimetru- transformatory mam już dogadane wstępnie z kolegą rysiekg - udało mi się znaleźć dane nawojowe tych transformatorów. Gabarytowo takie same jak TS18/6. BC177 mam z wylutu ze sprzętu medycznego . 74141 Sescosem to też nie problem- Jak nie będzie miał w elektronicznym to zamówię na Ebay. LC-531 też będę się skłaniał do kupienia na Ebay.
Buda to nie problem, zdejmie się wymiary płyty i zaprojektuje i zamówi z blach salowej czarnej.Szrot majster pisze: ↑pn, 28 stycznia 2019, 22:10
Tylko po kiego grzyba LC-531 z Ebaya jak idzie kupić IN-12?
Ja kupiłem 22 sztuki LC-516 NOS po 26zł/sztuka, z czego 4 sztuki świecą w moim zegarze.
IN-12 są też trwalsze i maja ładniejszy krój cyfr niż wyroby DOLAM, jak moje LC-516 z krzywymi cyframi, co nie zdarza się w IN-1, które były ich pierwowzorem.
Za LC-531 chyba by pasowały IN-14.....ale kto bogatemu zabroni?
Ja stosuje śmieci militarne i moje układy mają swój "klimat" ale jak ktoś robi na pokaz na Elektrodzie czy własnej stronie, to droga wolna, ja nie będę z siebie robił błazna i "szedł za tłumem" czyli donikąd, jak kiedyś mówiła Margaret Thatcher, na Instagramie też każda kobieta identyczna, nie ma znaczenie czy ma 15-25 lat czy 40+, bo ten sam "tynk" ma na twarzy.
A odtwarzanie miernika "od zera" nie ma sensu, gdyż stare mierniki Zopanu pojawiają się na Allegro Lokalnie i OLX, na ogół z wybebeszonymi NIXIE ale kompletne, myślę, by sobie taki kupić i zrobić na IN-12,
Za drogi ten szmelc?
https://allegrolokalnie.pl/oferta/lampy ... ategoryId=
Ja dawałem po 31zł, Kolega kupi sobie od n-tego pośrednika, tylko po to, by pokazać, że z jednej belki całą drewnianą chatę zbudował.
-
- 1875...2499 postów
IN-12 akurat nie pasują, inny rodzaj cokołu i inny układ wyprowadzeń.Szrot majster pisze: ↑pt, 6 września 2024, 21:39
Witam!
Ja kupiłem 22 sztuki LC-516 NOS po 26zł/sztuka, z czego 4 sztuki świecą w moim zegarze.
IN-12 są też trwalsze i maja ładniejszy krój cyfr niż wyroby DOLAM, jak moje LC-516 z krzywymi cyframi, co nie zdarza się w IN-1, które były ich pierwowzorem.
Ja stosuje śmieci militarne i moje układy mają swój "klimat" ale jak ktoś robi na pokaz na Elektrodzie czy własnej stronie, to droga wolna, ja nie będę z siebie robił błazna i "szedł za tłumem" czyli donikąd, jak kiedyś mówiła Margaret Thatcher, na Instagramie też każda kobieta identyczna, nie ma znaczenie czy ma 15-25 lat czy 40+, bo ten sam "tynk" ma na twarzy.
A odtwarzanie miernika "od zera" nie ma sensu, gdyż stare mierniki Zopanu pojawiają się na Allegro Lokalnie i OLX, na ogół z wybebeszonymi NIXIE ale kompletne, myślę, by sobie taki kupić i zrobić na IN-12,
Za drogi ten szmelc?
Ja dawałem po 31zł, Kolega kupi sobie od n-tego pośrednika, tylko po to, by pokazać, że z jednej belki całą drewnianą chatę zbudował.
A wiesz ,że właśnie sprawdziłem IN-14 i są bezpośrednim zamiennikiem LC-531

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!CHOPIN66 pisze: ↑pt, 6 września 2024, 22:28IN-12 akurat nie pasują, inny rodzaj cokołu i inny układ wyprowadzeń.Szrot majster pisze: ↑pt, 6 września 2024, 21:39
Witam!
Za drogi ten szmelc?
A wiesz ,że właśnie sprawdziłem IN-14 i są bezpośrednim zamiennikiem LC-531Ten sam układ wyprowadzeń.
Polacy sami nie opracowali żadnych lamp NIXIE a robili klony lamp rosyjskich, NRD już inne wynalazki robiło.
A w ogóle, jeśli to i tak jest wszystko kupą złomu i odbudowa "od zera", to czemu nie zrobić według własnego pomysłu?
Jakbym ja to robił, to bym wstawił IN-12 na dodatkowej PCB czy nawet płycie laminatowej, w której obsadzę podstawki pod IN-12.
-
- 1875...2499 postów
Płyta jest z samego początku produkcji może nawet serii prototypowej- na kondensatorach KED jest data 73.11 więc warto-Szrot majster pisze: ↑pt, 6 września 2024, 22:53 A w ogóle, jeśli to i tak jest wszystko kupą złomu i odbudowa "od zera", to czemu nie zrobić według własnego pomysłu?
Jakbym ja to robił, to bym wstawił IN-12 na dodatkowej PCB czy nawet płycie laminatowej, w której obsadzę podstawki pod IN-12.
W późniejszych egzemplarzach były montowane UCY7490 wzmacniacze operacyjne serii ML709CP (produkcji Telsi??) - mnie zarówno drivery NIXIE jak i liczniki 7490 , wzmacniacze operacyjne są produkcji Sescosem , diody w zasilaczu napięcia anodowego lamp NIXIE to 1N4007 ITT czyli spory wkład dewizowy.