GDN 16/10
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
GDN 16/10
Zakupiłem dla siebie kolumny ZGZ-20/4-H2 , kolumny w stanie średnim - dobrym , będę odrestaurowywał .Kolumny zbudowane w oparciu o głośniki 2xGDN16/10 i zachwalane wysoko tonowe Audax TW8B. Wszystko w zasadzie było by ok. skrzynki niezłe , maskownice jak i zwrotnice w ,,oryginale,, - sprawne , co najbardziej cieszy Audax-y również . Wszystko było by ok. gdyby nie to że jeden GDN-ów czasami ociera w szczelinie ,wydaje mi się że uzwojenia cewki się rozluźniły . Pytanie brzmi czy któryś z kolegów i z jakim skutkiem podejmował się naprawy ? czy zestaw naprawczy z linku jest godny uwagi ? oraz czy nie ma sensu podejmować takiej próby tylko zakupić sprawny głośnik ?
https://allegro.pl/sklejony-zestaw-napr ... 99120.html
https://allegro.pl/sklejony-zestaw-napr ... 99120.html
-
- 2500...3124 posty
Re: GDN 16/10
Jeśli guma dobra a papier cały to może tylko samą cewkę wymienić? Z obrazka to mało to coś do oryginału podobne. Kiedyś z musu kupiłem sklejony zestaw do GDN16/15 wstawiłem no i hmmm.. grał......i tylko tyle
Ten zestaw naprawczy z linku dla mnie jest ,,politycznie podejrzany ,,
stan głośnika poza tym defektem bardzo dobry .Tylko jak to ustrojstwo gumowe odkleić bez uszkodzenia ?

-
- 2500...3124 posty
A po co odklejać gumę ? wymienisz tylko sama cewkę
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A nie próbowałeś przekręcić tego ocierającego głośnika o 180 stopni? Niekiedy zdarza się niewielkie odkształcenie zawieszenia wskutek własnego ciężaru, i bywało że w taki prosty sposób pozbywano się problemu. Przynajmniej na kilkadziesiąt lat, po których taki zabieg znów mógł okazać się konieczny
Wklejanie gąbcanego zestawu od GDN16/15 lub niewiadomoczego to profanacja kultowej szambopompy, zwłaszcza gbyby miało za nim iść splugawienie pozostałych sprawnych głośników w obu kolumnach
Już lepiej stanąć na głowie i dokupić sprawny GDN16/10. Albo, przynajmniej przejściowo, póki się go nie zdobędzie - przełożyć dwie sprawne szambopompy do bud po ZG10C lub ZG15C, do ZGZ20 zaś wstawić nowsze i łatwiejsze do zdobycia GDN16/15 (nawet i gąbcane, jeżeli na szmaciaki się nie trafi) aby Audaxy w czasie polowania na GDN16/10 nie leżały odłogiem. 

Głośnik jak go pomacać tu i tam nie ociera przez jakiś czas potem powtórka z rozrywki, dziwnie zachowuje sie dolne zawieszenie tak jakby było pod nim coś napchane.
Spróbuje odkleić kopułkę przeciw kurzową i może coś się okażę , docelowo będę szukał oryginału są na allegro po 70 dych /szt z przesyłką 95 pln-ów przydrogawo nieco jest.
Są na allegro same cewki poszukam/poczytam jak samą ceweczkę elegancko zapodać do głośnika.
W życiu ....

Spróbuje odkleić kopułkę przeciw kurzową i może coś się okażę , docelowo będę szukał oryginału są na allegro po 70 dych /szt z przesyłką 95 pln-ów przydrogawo nieco jest.
Są na allegro same cewki poszukam/poczytam jak samą ceweczkę elegancko zapodać do głośnika.
Tomku.Zawieszenie odklejamy acetonem.Namaczasz czasem kilka razy i delikatnie odklejasz.Najprosciej usunąć kopułkę i wstawić w szczelinę pasek folii oraz objechać dookoła.Może jakiś paproch siedzi? Potem wstawić 4 paseczki które wycentrują ceweczkę i napuścić nieco acetonu.Po godzinie paski usunąć i sprawdzić czy obciera.
Nie wiem czemu Koledzy macie takie opinie o zestawach naprawczych.Od lat je stosuję i graja dobrze.
Tomasz
Nie wiem czemu Koledzy macie takie opinie o zestawach naprawczych.Od lat je stosuję i graja dobrze.
Tomasz
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Ale tu mamy trwałe zawieszenia z dętki od rowera! Szkoda byłoby wymieniać je na współczesny gąbcany badziew o którym z góry wiadomo że gdzieś może już po pięciu latach będzie wymagał kolejnej wymiany. A jak wtedy już się go nie kupi?
Kopułkę można odkleić jeszcze w miarę bezpiecznie (w miarę ponieważ pod kopułką wklejone są w tym głośniku druty, i mogą odkleić się wraz z kopułką). Guma natomiast może nie przeżyć kontaktu z jakimkolwiek rozpuszczalnikiem, nawet jeśli od razu nie da o tym po sobie znać. Swoje za podszeptem Akordeonisty i zasięgnąwszy też informacji z innych źródeł odważyłem się parę miesięcy temu wysmarować olejem silikonowym, licząc na to że w przeciwieństwie do rozpuszczalników węglowodorowych nie wchodzi on w reakcję z również węglowodorową gumą, a od tlenu skutecznie ją odizoluje zapobiegając twardnieniu i kruszeniu. Jak na razie nie widać aby to im zaszkodziło. Na początek nie ruszałbym nawet kopułki tylko postarał się dociec co się naprawdę stało. Na przykład unieruchomił membranę paluchami po obu stronach i puścił słaby sygnał. Jeżeli chrypienie nasili się po unieruchomieniu membrany a raczej przejdzie w brzęczenie - może to świadczyć o rozklejeniu cewki. Nawet i wtedy gumowe zawieszenie odklejałbym w ostateczności, w nadziei że po odklejeniu zawieszenia dolnego uda się odsłonić cewkę na tyle że po wyciśnięciu jej poza magnetowód uda się przykleić luźne zwoje. Gdy jednak jeszcze przed odklejeniem dolnego zawieszenia stanie się jasne że w szczelinie siedzi paproch - poruszałbym membraną aż uda się przemieścić go poza szczelinę. Obstawiam jednak że zawieszenie scentrowało się pod własnym ciężarem, i jeżeli jak pisze Autor - objawy ustępują na jakiś czas po przemęczeniu zawieszenia paluchami - to sprawdziłbym pracę głośnika we wszystkich możliwych czterech położeniach. Może w jednym z nich niesprawność się nie ujawni, i uniknie się jakiegokolwiek rozklejania?
Kopułkę można odkleić jeszcze w miarę bezpiecznie (w miarę ponieważ pod kopułką wklejone są w tym głośniku druty, i mogą odkleić się wraz z kopułką). Guma natomiast może nie przeżyć kontaktu z jakimkolwiek rozpuszczalnikiem, nawet jeśli od razu nie da o tym po sobie znać. Swoje za podszeptem Akordeonisty i zasięgnąwszy też informacji z innych źródeł odważyłem się parę miesięcy temu wysmarować olejem silikonowym, licząc na to że w przeciwieństwie do rozpuszczalników węglowodorowych nie wchodzi on w reakcję z również węglowodorową gumą, a od tlenu skutecznie ją odizoluje zapobiegając twardnieniu i kruszeniu. Jak na razie nie widać aby to im zaszkodziło. Na początek nie ruszałbym nawet kopułki tylko postarał się dociec co się naprawdę stało. Na przykład unieruchomił membranę paluchami po obu stronach i puścił słaby sygnał. Jeżeli chrypienie nasili się po unieruchomieniu membrany a raczej przejdzie w brzęczenie - może to świadczyć o rozklejeniu cewki. Nawet i wtedy gumowe zawieszenie odklejałbym w ostateczności, w nadziei że po odklejeniu zawieszenia dolnego uda się odsłonić cewkę na tyle że po wyciśnięciu jej poza magnetowód uda się przykleić luźne zwoje. Gdy jednak jeszcze przed odklejeniem dolnego zawieszenia stanie się jasne że w szczelinie siedzi paproch - poruszałbym membraną aż uda się przemieścić go poza szczelinę. Obstawiam jednak że zawieszenie scentrowało się pod własnym ciężarem, i jeżeli jak pisze Autor - objawy ustępują na jakiś czas po przemęczeniu zawieszenia paluchami - to sprawdziłbym pracę głośnika we wszystkich możliwych czterech położeniach. Może w jednym z nich niesprawność się nie ujawni, i uniknie się jakiegokolwiek rozklejania?
Ostatnio zmieniony pt, 5 października 2018, 12:59 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Zawieszenie piankowe dzięki mniejszemu tarciu wewnętrznemu pozwala uzyskać większe pasmo przenoszenia częstotliwości, przez co dziura w paśmie przenoszenia kolumny może być mniejsza.
Zawieszenie piankowe dzięki mniejszemu tarciu wewnętrznemu pozwala uzyskać większe pasmo przenoszenia częstotliwości, przez co dziura w paśmie przenoszenia kolumny może być mniejsza.
Ratujmy stare tranzystory!
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
A co ma mniejsze tarcie wewnętrzne (czyli stratność) do przenoszonego pasma? Może mieć wpływ jedynie na efektywność, ale minimalny bo dużo silniejszy wpływ tłumiący wywiera wypełnienie kolumny oraz promieniowanie fali akustycznej przez membranę. Na dolną częstotliwość graniczną ma natomiast wpływ podatność (miękkość) zawieszenia ale to gumowe zastosowane w GDN16/10 jest akurat bardzo miękkie, nie to co we współczesnych głośnikach na gumie (np. TESLA), i śmiało może konkurować z pianką.
Jaka znów dziura? Dziura to się bierze z błędnego zaprojektowania zwrotnicy, np. nieuwzględnienia indukcyjności rozproszonej GDN, lub przyjęcia zbyt wysokiej częstotliwości podziału, przy której GDN już dawno nie działa. Poza tym dziura robi się w zestarzałym zawieszeniu piankowym, i wtedy wszelkie jego faktyczne lub wyimaginowane zalety względem innych rodzajów zawieszeń idą się kichaćprzez co dziura w paśmie przenoszenia kolumny może być mniejsza.

-
- 2500...3124 posty
Znalazłem takowy tyle tylko ze była rozerwana gumna ale został sklejony i normalnie działa nic nie obciera.
Kolumny będą odbudowane całkowicie w ,,oryginale,, nie ma innej opcji ,co do GDN-a 16/10 co by nie powiedzieć to porostu według mnie fajny głośnik jest. Z pewnością są lepsze mocniejsze itd. ale ten jest jedyny w swoim rodzaju.
A tak przy okazji we wszystkich posiadanych mi kolumnach gdzie są zastosowane te głośniki kable łączące cewkę z łączówką (plecionka) przewód dodatni jest strasznie ,,wymęczony,, w porównaniu z minusowym- dlaczego ?
Ten zestaw który posiadam rokuje po odbudowie na naprawdę piękny stan , nieomal fabryczny .Nie będę tam wkładał głośnika klejonego czy nieco niesprawnego , ma być oryginalnie ,pięknie i sprawne. Poszukuję ładnych znaczków do tych kolumn z logo Unitry 2 szt. oraz kabli zakończonych wtykiem DIN .Temat głośnika na razie troszkę odsuwa się w czasie , teraz prace stolarskie nad skrzynkami w toku.
A tak przy okazji we wszystkich posiadanych mi kolumnach gdzie są zastosowane te głośniki kable łączące cewkę z łączówką (plecionka) przewód dodatni jest strasznie ,,wymęczony,, w porównaniu z minusowym- dlaczego ?
Rozebrałem głośnik , czyniłem to po raz pierwszy, górny gumowy resor udało się dość łatwo odkleić. Delikatnie podważając i gdzie nie gdzie podcinając klej i jednocześnie podciągając go ku górze odkleił się ładnie bez problemu.Miałem obawy co do odklejenia dolnego zawieszenia , jednak po kilkukrotnym nasączeniu acetonem i odczekaniu ok. 10 min.delikatnie podważając resor odkleił się bez problemów.Przyczyną ocierania okazał się paproch
który dostał się w szczelinę , cewka została lekko obtarta w dwóch miejscach (zaznaczone czerwonym kółkiem). Po starannym wyczyszczeni i sklejeniu butaprenem ,polutowaniu nowych przewodów (lica głośnikowa) gra i na słuch parametrami nie odstępuje od innych.
który dostał się w szczelinę , cewka została lekko obtarta w dwóch miejscach (zaznaczone czerwonym kółkiem). Po starannym wyczyszczeni i sklejeniu butaprenem ,polutowaniu nowych przewodów (lica głośnikowa) gra i na słuch parametrami nie odstępuje od innych.