Witam
Dzisiaj podczas przestrajania odbiornika radiowego Dana postanowiłem wymienić w głowicy UKF tranzystory BF195 na BF314. Pierwszy wlutowany do wzmacniacza w. cz. działa poprawnie, kolejny włożony do heterodyny nie pracował, napięcia na bazie i emiterze były takie same. Po ponownym wlutowaniu innego egzemplarza BF195 radyjko ożyło. Czy to możliwe żeby w Polsce w latach 80 wychodziły takie buble?
Tranzystory wielkiej częstotliwości - zła jakość
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Tranzystory wielkiej częstotliwości - zła jakość
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Re: Tranzystory wielkiej częstotliwości - zła jakość
Różne rzeczy wychodziły.
Jak brakowało do planu to....
Sam kiedyś kupiłem układy scalone 7408.
Później długo szukałem w katalogach, czy była wersja z 16 nóżkami.
Nie znalazłem.
W efekcie zacząłem eksperymentować.
Rezultat/
doszedłem do tego, że w środku było 7475.
Ot do plany zabrakło a w magazynie był nadmiar czego innego, więc trzeba było tylko nadrukować to czego brakowało.
P.S.
chyba nawet kilka lat temu zamieszczałem na forum zdjęcie takiego egzemplarza.
Jak brakowało do planu to....
Sam kiedyś kupiłem układy scalone 7408.
Później długo szukałem w katalogach, czy była wersja z 16 nóżkami.
Nie znalazłem.
W efekcie zacząłem eksperymentować.
Rezultat/
doszedłem do tego, że w środku było 7475.
Ot do plany zabrakło a w magazynie był nadmiar czego innego, więc trzeba było tylko nadrukować to czego brakowało.
P.S.
chyba nawet kilka lat temu zamieszczałem na forum zdjęcie takiego egzemplarza.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
-
- 3125...6249 postów
O innej kolejności wyprowadzeń (EBC dla BF314, BEC dla BF195) - pamiętałeś? Wszak BF314 niewłaściwie wlutowany do wzmacniacza w.cz. będzie "jakoś" działał mimo braku prądu kolektora (sygnał z bazy i emitera przeniesie się na kolektor przez pojemności międzyelektrodowe), natomiast w samodrgającym mieszaczu taki numer już nie przejdzie.
Nawiasem mówiąc, jeżeli korzystać ze sprawdzonych wzorców - można wlutować BF314 do wzmacniacza w.cz., w mieszaczu zaś zastosować BF241. Tak miały "Grundigi" tj MK2500, RB3200, RM221. Zważ jednak przy tym że tamte konstrukcje miały wzmacniacz w.cz. w układzie wspólnej bazy, "Dana zaś w najnowszej wersji (MOT-728-2 tj strojona kondensatorem powietrznym) - w układzie o podstawie pośredniej. Zastosowanie w tym miejscu tranzystora BF314, o zmniejszonej pojemności między kolektorem i emiterem kosztem zwiększenia pojemności między kolektorem a bazą niekoniecznie musi dać optymalny rezultat. Wskazane byłoby w razie użycia tego tranzystora sprawdzić czy zmiana stosunku pojemności w obwodzie antenowym (w przypadku krańcowym zamiana konfiguracji na wspólną bazę) nie poprawi działania.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Był dobrze wlutowany. Ostatecznie wstawiłem BF241 zachodniej produkcji.Tomek Janiszewski pisze: ↑pn, 24 września 2018, 08:45 O innej kolejności wyprowadzeń (EBC dla BF314, BEC dla BF195) - pamiętałeś? Wszak BF314 niewłaściwie wlutowany do wzmacniacza w.cz. będzie "jakoś" działał mimo braku prądu kolektora (sygnał z bazy i emitera przeniesie się na kolektor przez pojemności międzyelektrodowe), natomiast w samodrgającym mieszaczu taki numer już nie przejdzie.
Po wymianie tranzystorów trzeba ponownie zestroić obwody na najwyższe wzmocnienie. Zrobiłem tak w odbiornikach Amor DMT-407, Dominik DMP-203 Śnieżka R-206 i Sudety R-208 to znacznie zmalał szum podczas odbioru.Tomek Janiszewski pisze: ↑pn, 24 września 2018, 08:45 Nawiasem mówiąc, jeżeli korzystać ze sprawdzonych wzorców - można wlutować BF314 do wzmacniacza w.cz., w mieszaczu zaś zastosować BF241. Tak miały "Grundigi" tj MK2500, RB3200, RM221.
Ratujmy stare tranzystory!