Konstrukcja dzielona SE. KL.A 4 X 6P14P, 4 X ECC82
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- krzem3
- 1250...1874 posty
Konstrukcja dzielona SE. KL.A 4 X 6P14P, 4 X ECC82
Witam.
Długo się zastanawiałem w jakim dziale zamieścić konstrukcję, z racji tego, że przypadkowo zostałem audiofilem, postanowiłem w Kąciku audiofilskim.
Pozostał mi gotowy moduł wzmacniacza SE. KL.A na lampach 2 X 6P14P, 2 X ECC82 w jednym kanale, na wejściu połówki lamp ECC82 połączone są oczywiście równolegle, wzmacniacz sprawdzony poprzednio w testach, wzmocnienie z USZ było z nadwyżką wystarczające. Wybrałem schemat barwy dźwięku Baxandall, potencjometry kupiłem 2 X 500K jak dla mnie dość lipne w dodatku z osią o długości 5 mm, zmuszony jestem stosować tulejki i dodatkowe osie przedłużające. Kto z użytkowników posiada nowe potencjometry 2 X 500K długość osi około 38 - 40 mm, lub nawet dłuższe chętnie odkupię. Do balansu kupiłem 2 X 100K chyba z dawnej produkcji z wystarczającą dłuższą osią, jakość raczej wątpliwa. Zastanawiam się czy zamiast balansu, może zastosować funkcje "Loudness." Ze względu na małe obudowy które doczekały się wykorzystania, konstrukcja będzie dzielona na zasilacz i właściwy wzmacniacz.
Przygotowanie obudowy konstrukcji do natrysku proszkowego, ciężka praca, a zarazem kosztowna dostosować używane obudowy do wzmacniacza z lampami wewnątrz konstrukcji. Lampy ECC82 w połączeniu równoległym wnoszą bardzo niskie szumy i zniekształcenia.
Pozdrawiam
krzem3
Długo się zastanawiałem w jakim dziale zamieścić konstrukcję, z racji tego, że przypadkowo zostałem audiofilem, postanowiłem w Kąciku audiofilskim.
Pozostał mi gotowy moduł wzmacniacza SE. KL.A na lampach 2 X 6P14P, 2 X ECC82 w jednym kanale, na wejściu połówki lamp ECC82 połączone są oczywiście równolegle, wzmacniacz sprawdzony poprzednio w testach, wzmocnienie z USZ było z nadwyżką wystarczające. Wybrałem schemat barwy dźwięku Baxandall, potencjometry kupiłem 2 X 500K jak dla mnie dość lipne w dodatku z osią o długości 5 mm, zmuszony jestem stosować tulejki i dodatkowe osie przedłużające. Kto z użytkowników posiada nowe potencjometry 2 X 500K długość osi około 38 - 40 mm, lub nawet dłuższe chętnie odkupię. Do balansu kupiłem 2 X 100K chyba z dawnej produkcji z wystarczającą dłuższą osią, jakość raczej wątpliwa. Zastanawiam się czy zamiast balansu, może zastosować funkcje "Loudness." Ze względu na małe obudowy które doczekały się wykorzystania, konstrukcja będzie dzielona na zasilacz i właściwy wzmacniacz.
Przygotowanie obudowy konstrukcji do natrysku proszkowego, ciężka praca, a zarazem kosztowna dostosować używane obudowy do wzmacniacza z lampami wewnątrz konstrukcji. Lampy ECC82 w połączeniu równoległym wnoszą bardzo niskie szumy i zniekształcenia.
Pozdrawiam
krzem3
Re: Konstrukcja dzielona SE. KL.A 4 X 6P14P, 4 X ECC82
Witam
Balansu nie użyłem w domowym sprzęcie od... właściwie nie pamiętam od kiedy. Za to konturu nieraz.
Balansu nie użyłem w domowym sprzęcie od... właściwie nie pamiętam od kiedy. Za to konturu nieraz.
785mm
- krzem3
- 1250...1874 posty
Barwę dźwięku stosuję po to, aby obniżyć bas - który staje się dokuczliwy przy niektórych najnowszych zrealizowanych nagraniach. Zdarza się również potrzeba minimalnej regulacji balansu. Funkcja Loudness z podbijaniem niskich i wysokich tonów jest w zasadzie w tym wzmacniaczu zbyteczna, co wykazało testowanie tego modułu wzmacniacza z transformatorami wyjściowymi firmy Toroidy.pl w 2017 roku.
krzem3
krzem3
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Chodziło zapewne o balans tonów w każdym z kanałów (w jednym skrajnym położeniu podbite są tony niskie, w drugim - wysokie) a nie równoważenie głośności obu kanałów względem siebie we wzmacniaczu stereo. Kontur natomiast jednocześnie podbija w jednym skrajnym położeniu a w drugim tłumi częstotliwości na obu krańcach. Albo tylko podbija w jednym skrajnym położeniu, w drugim nie robi nic. Podobny efekt co balans i kontur zastosowane razem mógłby zapewnić tradycyjny dwustronny regulator basów i sopranów z dwoma niezależnymi potencjometrami. Ale kombinuje się na różne sposoby, np. po to aby natłokiem tego rodzaju wynalazków przykryć organiczne mankamenty konstrukcji jako takiej.

- krzem3
- 1250...1874 posty
Nie przewiduję balansu tonów barwy oraz tego rodzaju wynalazków, tylko zwykłą równowagę kanałów przydatną od czasu do czasu w zależności od słuchanego nagrania.
krzem3
krzem3
- krzem3
- 1250...1874 posty
Panele do obudowy wysłałem do natrysku. Potencjometry 2 szt Alps 2 X 500K do barwy dźwięku wychodzą z przesyłką około 150 zł, zaraziłem się i jak sknera i kupiłem tymczasowo dużo tańsze - błąd. W ramach luzu kompletuję elementy do zasilania dodatkowych układów.
krzem3
krzem3
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Oooo, u mnie w robocie do dziś leży w szafie przytargany ze śmietnika Jubilat z którego złomiarz wyrąbał taki właśnie lub bardzo podobny transformator 

- krzem3
- 1250...1874 posty
Widziałem na Allegro wytargany z Jubilat TS 15/4 za 8 zł.
krzem3
krzem3
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Jakby tu powiedzieć...
Mam TS20/1 przezornie zakupiony dawno temu na Wolumenie czy innej Promenadzie, a więc aktualnie mam go już za darmochę. Ale Jubilata wciąż nie naprawiłem, ponieważ chwilowo nie widzę sensu...

-
- 1250...1874 posty
Witam. Sprawdziliście prąd jałowy tych TS20 ? U mnie często jest w sieci 240 V a czasami i więcej. Tak więc używam je przeważnie jako autotransformatory obniżające do 220 V - uzwojenia połączone w szereg.
O ile mnie pamięć nie myli tam był TS20/3.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Akurat o tym pomyślałem, u mnie w sieci jest 230 - 235V, napięcie wtórne może być nawet ciut większe od przewidywanego dla TS.
W obudowie właściwego wzmacniacza miejsca jest na styk, moduł wzmacniacza oraz toroidalne transformatory wyjściowe o średnicy 115 mm, wys 65mm, waga 2,5 kg z trudem się zmieszczą. Listwy montażowe przy module lampowym przygotowane są dla elementów stopnia wejściowego kanałów L - R z kontrowersyjnym równoległym połączeniu połówek lampy ECC82. Płytka barwy tonu zamontowana będzie przy regulatorach. Zrezygnowałem z selektora sygnału na przekaźnikach, zastosuję przełącznik obrotowy. Nie będzie tym razem również konwertera D/A dla wejść cyfrowych.
krzem3
W obudowie właściwego wzmacniacza miejsca jest na styk, moduł wzmacniacza oraz toroidalne transformatory wyjściowe o średnicy 115 mm, wys 65mm, waga 2,5 kg z trudem się zmieszczą. Listwy montażowe przy module lampowym przygotowane są dla elementów stopnia wejściowego kanałów L - R z kontrowersyjnym równoległym połączeniu połówek lampy ECC82. Płytka barwy tonu zamontowana będzie przy regulatorach. Zrezygnowałem z selektora sygnału na przekaźnikach, zastosuję przełącznik obrotowy. Nie będzie tym razem również konwertera D/A dla wejść cyfrowych.
krzem3
- krzem3
- 1250...1874 posty
Montaż układów w obudowie zasilacza, brakuje jeszcze elementów do zamontowania na panelach tył i przód.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Kolego Krzem.
Foto 18) "przełącznik kanałów zasilacza..." - sprawdź czy podczas przełączania są zwierane sąsiednie styki (między kolejnymi pozycjami). Zobaczysz to gołym okiem. Mają taką konstrukcję. Pola stykowe "wężykiem" zachodzą na siebie ?
Na fotografii tego nie widać. Może rozwiązanie układowe (schemat) zezwala na takie zjawisko ?
--------------------------------------
Mimo wszystko sprawdź prąd jałowy transformatora TS20... lub potrzymaj go trochę pod napięciem sieci.
Powodzenia.
Foto 18) "przełącznik kanałów zasilacza..." - sprawdź czy podczas przełączania są zwierane sąsiednie styki (między kolejnymi pozycjami). Zobaczysz to gołym okiem. Mają taką konstrukcję. Pola stykowe "wężykiem" zachodzą na siebie ?
Na fotografii tego nie widać. Może rozwiązanie układowe (schemat) zezwala na takie zjawisko ?
--------------------------------------
Mimo wszystko sprawdź prąd jałowy transformatora TS20... lub potrzymaj go trochę pod napięciem sieci.
Powodzenia.