Fender 5f2a na pająku - problem

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Fender 5f2a na pająku - problem

Post autor: lukacz3 »

Witam wszystkich triodowiczów, ostatnimi czasy składam sobie nową 5w zabawkę :). W końcowym założeniu ma być to 2 kanałowy wzmacniacz (5f2a + atom) z końcówką SE EL84. Zasilacz postanowiłem zrobić na PCB a resztę na pająku z wykorzystaniem przygotowanych listwy montażowych. Ale przechodząc do sedna, wszystko było pięknie do momentu zmontowania końcówki, ją przetestowałem, pomierzyłem, jest w miarę ok (trzeba będzie lekko zbić anodowe ale to potem, mieści się w normach). Końcówka działa, zero brumu, szumu, przydźwięku po puszczeniu czegoś z mp3. Problem pojawił się przy przedwzmacniaczu, tak wiem :p fender champ, najprostsza sprawa itd., nie mam pewności że jego schemat jest w 100% poprawny.
Wzmacniacz gra całkiem ok na małych głośnościach, przy przekroczeniu 25/30% Volume zaczynają się pojawiać brumy, szumy, przydźwięki...

Przy zbliżaniu do niej ręki do 6N2P-EW lub obejmowaniu jej (ale tylko bańki) zmienia się poziom brumu i szumu (maleje), od razu mówię nie chodzi tu o ekran, robiłem z nim próby, nakładając dłuższy ekran (taki bym nie musiał naciskać sprężynkami) efekt jest ten sam (zmniejszenie niechcianego "zła") ale gdy nałożymy go całkowicie (tak że dotknie podstawki/obudowy, połączy się z masą) brum/szum wraca do poziomu takiego jak bez ekranu. Na pewno jest to wersja wojskowa a nie cywilna, z cywilną mogły by być jakieś takie problemy.

Przedwzmacniacz przelutowywałem już 3 razy, wzorowałem się na innych konstrukcjach z triody (chyba się wzorowałem). Za 2 razem wszystkie kable do potków pociągnąłem ekranem, niewiele to dało. Będąc pewny że coś skopałem z masą, za 3 razem wywaliłem ekrany i wszytko co miało iść do masy z przedwzmacniacza przylutowałem w jeden punkt. Zdj przedstawiają obecny stan. Podłączenie wtórnego z TG do masy nic nie zmienia w moim przypadku, a czytałem ze nie trzeba.

Liczę na waszą pomoc i weryfikacje schematu pewnie ktoś wypatrzy jakiś babol albo i więcej baboli, to mój 2 wzmak, a pierwszy nie na pcb.
W załączniku dołączam wszelkie schematy i projekt pcb wzmacniacza.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Fender 5f2a na pająku - problem

Post autor: whwp »

Gniazdo wejściowe wygląda na źle podłączone - jest tam kontakt masy z chassis?
Wojtek SQ2KRZ
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Gniazdo jest plastikowe, nie ma tam kontaktu z masą. Szyna łączy się z masą na 2 końcu tylko w jednym punkcie. A Gniazdo Jack jest tak polutowane, że bez wpiętego jacka jest zwarte do masy.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: thn.technik »

Daj zdjęcie jak masz zamocowane trafa, ta długa czarno-czerwona skrętka jest do trafa głośnikowego? próbowałeś ją za-ekranować?
Ten czarny kabel co leci przez cały wzmak od 22n do 5k6 masz nieekranowany? I tak spokojnie go puszczasz obok kabli do trafa głośnikowego? Przecież to się aż prosi o sprzężenie...
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Trafa są ustawione ok, ich pozycja i tak wymuszona jest przez budowę combo a dokładnie głośnik. Co do ekranów to jutro założę na głośnikowe i dam znać.
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kolawski »

To nie jest zdaje się ortodoksyjny 5F2a. Na schemacie nie widać np. sprzężenia zwrotnego, na zdjęciach też nie widzę. Czy Kolega zrezygnował z niego świadomie? W oryginalnym Champie zdaje się jest.
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Tak jego brak jest świadomy :), zastąpiłem go kondensatorem 22uf. To jest chyba jedyna większą zmiana w przedwzmacniaczu.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

Wygląda jakby się wzbudzał. Na Twoim miejscu przywróciłbym USZ.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Haha wróciłem do oryginalnego schematu, jak ręką odjąć :) zwiększył się jednak przydzwiek sieciowy (lekko, akceptowalne) i wzmacniacz zaczął lekko "pierdzieć" i muli, dźwięk nie jest klarowny ale postaram się nad tym popracować.
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Trochę odświeżam. Sprawa wygląda tak, przedwzmacniacz wrócił do oryginalnego schematu lecz jest kilka rzeczy które nie do końca są ok. Przy volume ustawionym na godz 12 i bardzo lekkim uderzeniu w struny uzyskujemy całkiem ładny i okrągły clean, lecz gdy tak zrobimy lekko mocniej pojawia się dziwne charczenie, jakiś tam rodzaj przesteru. Gdy kręcimy volume dalej pojawia się już crunch i w maksymalnej pozycji całkiem mocny przester. Mało ma się to do jakiś kopi/oryginałów z yt. Myślę że najlepiej odda to nagranie. Nagrywane telefonem, przystawki to jakieś japońskie humbuckery, głośnik to Celestion G12-75 bez paczki. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc i porady, może się będzie komuś chciało.
PS. Może użyłem złych potków? Zamontowane są logarytmiczne.

Załączniki:
// Pierwsza część volume na 12(lekkie,normalne uderzenie i końcówka mocne uderzenie)
https://drive.google.com/file/d/1VN0CNN ... hD8JD/view

// Stopniowe zwiększanie volume
https://drive.google.com/file/d/1xfEJBA ... sj0ul/view
Pozdrawiam
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A czego się spodziewałeś? W układach lampowych nie ma czegoś takiego jak kanał idealnie czysty. Zawsze można ukręcić na nim przester. Każdy ze stopni może zostać przesterowany. Tak pierwszy jak i końcówka. I u ciebie tak jest. Podmień lampę preampu na 6N1P-EV i będzie czyściej.
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Ok, dzięki za uspokojenie, widocznie wszystko jest spoko. Pora zabrać się na kanał czerwony :) Atom. W przyszłości jednak pasuje zbudować czysty na czterech triodach.
EDIT: wyrzuciłem kondensator bocznikujący 22uF i podmieniałem lampkę na ecc82 (taką miałem pod ręką). Wzmocnienie przedwzmacniacza jest mniejsze wiadomo, prawie na całym zakresie volume jest clean ale brzmienie zyskało na sprężystości i to coś że pojawia się uśmiech na twarzy :) no ale to pewnie subiektywne odczucie. Zostaje tam ecc82.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Mam nadzieję, że zmieniłeś okablowanie żarzeniowe podstawki pod ECC82...
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Oh :( gdzie mi się obiło o oczy ze "zamiennik" a niżej w postach nie widzialem sprzeciwu... Czyli lampa jest niedożarzona, dostała 6.3 zamiast 12, wieczorem przelutuje.

EDIT: Żarzenie przelutowane (dzięki Painlust za czujność), lampa lekko rozbłyska przy starcie (?), potem jest normalnie, zamieszczam próbki brzmienia jakby był ktoś ciekawy.
//Nie cięte, jak było nagrane tak wrzucone. 5 min luźnego grania, gitarka Les Paul Tokai.
https://drive.google.com/file/d/1tsNy9k ... XLIRp/view
lukacz3
25...49 postów
25...49 postów

Męczy mnie jeszcze jedna kwestia, znalazłem w szafie zmontowany i przetestowany układ przekaźnika ze złotej strony Toma (załącznik) . Mam zamiar na nim zrealizować przełączanie kanałów i zwieranie sygnału nieużywanego kanału do masy, tak jak to jest zrobione w red baronie. Czy mogę oba sygnały zwierać do tego samego miejsca na szynie? Chciałbym mieć tą kwestię jasna, by potem nie bawić się w przerabianie, coraz miej miejsca w tym chassis.