RADIOSTACJA

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

madnes
1 post
1 post

RADIOSTACJA

Post autor: madnes »

Witam. Mam pewien problem. Chciałbym zbudować radiostację ( coś w rodzaju Cb-radio tylko że na lampach) Najlepiej o jak największej mocy. Tylko że nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać... Czy moglibyście podać jakieś linki do stron o tej tematyce? Ew. jakieś schematy. Szukałem już dość długo na różnych stronach ale nic nie znalazłem :-(. Proszę o pomoc. Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: RADIOSTACJA

Post autor: tszczesn »

madnes pisze:Witam. Mam pewien problem. Chciałbym zbudować radiostację ( coś w rodzaju Cb-radio tylko że na lampach) Najlepiej o jak największej mocy. Tylko że nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać...
Niestety te rzeczy co napisałeś się wykluczają. Pomijając już aspekt legalności używania twojej konstrukcji, to dla osób niewprawnych jest to zabawa mcno niebezpieczna - wysokie napięcia, duże moce, łatwość niewłaściwego dobrania elementów. Jak jesteś zielony z radiotechniki i lamp to najpierw się naucz tej dziedziny techniki na prostszych i bezpieczniejszych układach - oszczędzisz sobie kupy wydatków, problemów i niebezpieczeństw.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Proponuję lekturę aktualnych i archiwalnych egzemlarzy miesięcznika Świat Radio oraz innych czasopism o technice krótkofalarskiej (http://www.fonar.com.pl/audio/czasopisma/index.htm).

We wspomnianym miesięczniu opisane są konstrukcje, których poszukujesz. Można tam znaleźć również wiele informacji, o których wspomniał tszczesn a dotyczących legalności korzystania z takiego sprzętu. Warto się z tym zapoznać aby uniknąć kłopotów.

Dodano: poprawiłem tylko link do czasopisma - poprzednio był nieaktywny.
Ostatnio zmieniony pt, 4 listopada 2005, 07:17 przez gsmok, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Brencik

Post autor: Brencik »

to co koledzy napisali. i jeszcze para lat praktyki, kilkanasie konstrukcji latwych i srednich i moze uda ci sie cos zrobic w tej dziedzinie.
PS. spytaj sie inzyniera ile lat uczyl sie projektowac np. mosty lub silniki odrzutowe.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: krzkomar »

Chyba Radioamator i Krótkofalowiec 1/1969 - opis lampowego transceivera SSB na zakresy 3,5, 7, 14, 21, 28 MHz z końcówką nadajnika na GU-29. Kiedyś nawet go chciałem zmontować, niestety rozbiło się o brak filtru kwarcowego SSB. Teraz jest dużo łatwiejszy do zdobycia, ale i tak nie jest różowo. Można go było zastąpić co prawda filtrem drabinkowym, ale i tak nie miałem kwarców 9MHz, a przejście na inną p. cz. to zmiana wiekszości cewek (zresztą nie miałem wówczas nawet częstościomierza). Powyższe, jak również brak licencji (do nauki CW by mnie i tak nikt nie zmusił :) ) zaważyło na rezygnacji z budowy tego sprzętu.
Krzysztof Komarnicki
szalony

Post autor: szalony »

Pamietaj ze od niedawna pasmo 80m zostalo otwarte do pracy dla uzytkownikow bez CW (II kat) - i bardzo dobrze :D Mam nawet w szufladzie czekajacego na zestrojenie "Antka", ale z licencja mi sie nie spieszy - i tak nie mam gdzie powiesic anteny :?
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: krzkomar »

Hmm, pytanie należy sobie zadać - cóż to za krótkofalowiec nie znający CW ?

Z jednej strony to dobrze, ale z drugiej ..... cóż.
Krzysztof Komarnicki
szalony

Post autor: szalony »

krzkomar pisze:Hmm, pytanie należy sobie zadać - cóż to za krótkofalowiec nie znający CW ?

Z jednej strony to dobrze, ale z drugiej ..... cóż.
Owszem, ale wez pod uwage ze mozliwosc korzystania wylacznie (w praktyce) z pasma 144MHz zniecheca wielu ludzi, a zawsze mozna nauczyc sie pozniej.

W przyszlosci moze podejde do egzaminu kat. II lub I, ale narazie czeka mnie matura, wiec pozostane SP9-10069-KR...
ODPOWIEDZ