HLY7006 - warianty
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
HLY7006 - warianty
Postanowiłem poruszyć publicznie temat układów hybrydowych od kultowej V640. Rodzajów wykonań tych kostek było co najmniej kilka, przy czym o każdym następnym jest coraz mniej informacji. Dziś zupełnie przypadkiem nabyłem miernik,w którym jest dosyć dziwna odmiana tego układu. Jak na załączniku widać, obudowa jest dwukolorowa. Do tego sygnatura na obudowie PIT. Posiadam w swoich zbiorach cały biały układ w półprzezroczystej zalewie, ale sygnowany jako PIE. Zielone jak wiadomo są ze ZDPUH. Czyżby komuś po prostu brakło farby? Czy może to jakaś wersja "inna niż wszystkie"?
-
- 2500...3124 posty
Re: HLY7006 - warianty
Są i całe czrne oznaczone jako UNITRA-DOLAM
Jest to związane z "wędrówką" hybryd. Otóż historycznie było tak, że hybrydy były najpierw robione na Ratuszowej 11 w Warszawie. Tu część pomieszczeń miało PIE. Stąd wywędrowały w okolice Żerania, chyba na ówczesną Stalingradzką. Potem hybrydy przekazano do PIT- przypuszczam, że na Poligonową. Nie jest dla mnie jasne, czy równolegle, niektóre hybrydy przekazano do Krakowa, czy stało się to jeszcze wtedy, gdy w Krakowie był oddział PIE. Jedno jest pewne: hybrydy (a przynajmniej niektóre) trafiły w końcu do Dolamu.
Znając życie, każdy z producentów do tych hybryd dołożył "coś od siebie". Jako, że zalewy (żywice) bywały sprowadzane, przeto zapewne różni byli dostawcy. Stąd zmiany ubarwienia...
Znając życie, każdy z producentów do tych hybryd dołożył "coś od siebie". Jako, że zalewy (żywice) bywały sprowadzane, przeto zapewne różni byli dostawcy. Stąd zmiany ubarwienia...
Czy jest jakaś jasna chronologia kolorów? Czy po prostu stosowano jak leci, losowo ? Ta ze zdjęcia pochodzi z miernika rocznik 1976 i nie ma śladów aby ktoś ją wymieniał. Inna sprawa, że na układzie jest zapewne zakodowana data produkcji, tylko nigdzie nie znalazłem informacji jak ją deszyfrować.Alek pisze: ↑ndz, 25 lutego 2018, 11:33 Jest to związane z "wędrówką" hybryd. Otóż historycznie było tak, że hybrydy były najpierw robione na Ratuszowej 11 w Warszawie. Tu część pomieszczeń miało PIE. Stąd wywędrowały w okolice Żerania, chyba na ówczesną Stalingradzką. Potem hybrydy przekazano do PIT- przypuszczam, że na Poligonową. Nie jest dla mnie jasne, czy równolegle, niektóre hybrydy przekazano do Krakowa, czy stało się to jeszcze wtedy, gdy w Krakowie był oddział PIE. Jedno jest pewne: hybrydy (a przynajmniej niektóre) trafiły w końcu do Dolamu.
Co do Dolamu, to tam też były dwie wersje HLY - czarna bez kominka i czarna z kominkiem.
-
- 2500...3124 posty
...oraz z pinami złotymi i białymikaf pisze: Co do Dolamu, to tam też były dwie wersje HLY - czarna bez kominka i czarna z kominkiem.