Źródło sygnału ARGON STREAM 2

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Źródło sygnału ARGON STREAM 2

Post autor: Romekd »

Witam.
Dostałem od kolegi do przetestowania odtwarzacz sieciowy ARGON Stream 2. Opis urządzenia można przeczytać na stronie dystrybutora (stronie sieci salonów DENON), do której link zamieszczam poniżej:

http://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/A ... N/Stream_2

W pliku PDF znajduje się dokładna instrukcja obsługi:
Stream 2.pdf
(1.47 MiB) Pobrany 275 razy

Urządzenie jest większe od poprzednio opisywanego przeze mnie, bardzo nieudanego (moim zdaniem) odtwarzacza firmy Audio Acoustic typu WTX-Microstreamer (opisałem go w wątku: viewtopic.php?f=14&t=33681 ). Za to ma kolorowy wyświetlacz, na którym w czytelny sposób pokazywane są informacje o odtwarzanym utworze i płycie (widok okładki płyty), a obsługa odtwarzacza poprzez zainstalowaną na telefonie (lub tablecie) aplikację jest bardzo wygodna i nie stwarza żadnych problemów w działaniu. Pasmo przenoszenia odtwarzacza jest bez porównania szersze niż zmierzone przeze mnie w odtwarzaczu WTX-Microstreamer Advance Acoustic. Zbadane przy pomocy pliku z zarejestrowanym szumem białym wygląda następująco:
pasmo przenoszenia.png
Odstęp sygnału od szumów (ważony; charakterystyka "A") wynosi niemal 100 dB (sprawdzony plikiem z nagraną "ciszą"), co w urządzeniu tej klasy jest wynikiem bardzo dobrym.

odstęp S_N_nagranie_ciszy.png
Taki sam odstęp S/N zapewnia ściszenie głośnego nagrania pilotem (urządzenie ma swojego pilota na podczerwień) lub telefonem (tabletem).
odstęp S_N_wyciszenie.png
Poziomy zniekształceń nieliniowych i produktów kompresji stratnej (dekompresji) sygnału cyfrowego również są stosunkowo niskie. Dla częstotliwości 1 kHz z pliku MP3 przedstawiają się one następująco:
1kHz_MP3_192kB.png
Przy sygnale 10 kHz poziomy zakłóceń są już wyższe, ale jest to spowodowane między innymi typem zastosowanej kompresji pliku (MP3/196 kB; niektórzy nie słyszą różnicy w brzmieniu między plikami typu FLAC i MP3/320kB https://forum.purepc.pl/topic/283877-mp ... %C4%99cie/ , ale aparatura pomiarowa "widzi" je doskonale - różnice są ogromne...).
10kHz_MP3_192kB.png
A przy częstotliwości 20 kHz poziomy "śmieci" są jeszcze wyższe, ale tak właśnie wygląda sytuacja, gdy zmienimy idealny plik typu FLAC (32-bit/192 kHz) w wyniku kompresji stratnej w plik MP3, który to plik odtwarzałem podczas pomiaru...
20kHz_MP3_192kB.png
A tak przedstawiają się zakłócenia dla 30 Hz:
30Hz_A_MP3_192kB.png
Przy odtwarzaniu pliku w popularnym dla Windowsa standardzie "wav" ("bezstratny", 16-bit/44,1 kHz), zawierającym sygnał 1 kHz (STEREO) otrzymałem następującą charakterystykę na ekranie analizatora widma:
THD_1kHz_wav.png
Niestety nie udało mi się zmusić ARGON-a do odtworzenia jakiegokolwiek pliku typu FLAC, choć w opisie urządzenia podano wyraźnie, że powinien on odczytywać tego typu pliki, jeśli tylko mają do 16 bitów... (specjalnie takie właśnie stworzyłem; może to kwestia aktualizacji oprogramowania odtwarzacza) :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Re: Źródło sygnału ARGON STREAM 2

Post autor: jackie01 »

Dzięki Romku za te pomiary. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym odtwarzaczem strumieniowym. Zmartwiłeś mnie tą niemożliwością odtwarzania plików FLAC. Pomiar zniekształceń niestety nie zachwyca. A jak oceniasz odtwarzacz pod względem użytkowym - czy jest łatwy i szybki w obsłudze?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Źródło sygnału ARGON STREAM 2

Post autor: Romekd »

jackie01 pisze: ndz, 21 stycznia 2018, 10:28 A jak oceniasz odtwarzacz pod względem użytkowym - czy jest łatwy i szybki w obsłudze?
Jest łatwy i przyjemny w obsłudze, a działa bardzo szybko (również aplikacja na telefonie nie nastręcza najmniejszych problemów, w odróżnieniu od tej, która sterowała urządzeniem WTX-microstream Advance Acoustic, gdyż w tamtej po wydaniu polecenia trzeba było trochę poczekać na reakcję programu i sprzętu). Argon błyskawicznie odnalazł wszystkie pliki muzyczne, udostępnione w mojej domowej sieci na kilku komputerach i serwerze. Poza tym dobrze współpracuje ze Spotify oraz umożliwia odbiór ogromnej ilości stacji radiowych z netu (bardzo łatwo wyszukuje się na nim konkretne stacje). Kolega, który mi go dostarczył, używał go przez pewien czas w połączeniu z dobrym sprzętem audio, bardzo zachwalając dźwięk, jaki uzyskuje się z tego źródła.
Przebadałem jeszcze kilka innych urządzeń podobnego typu (tańszych i droższych). Wkrótce przedstawie wyniki pomiarów tych sprzętów (są bardzo ciekawe i mogą niejednego miłośnika "cyfrowej muzyki" mocno zaskoczyć... :wink: ).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ