Dostałem od kolegi do przetestowania odtwarzacz sieciowy ARGON Stream 2. Opis urządzenia można przeczytać na stronie dystrybutora (stronie sieci salonów DENON), do której link zamieszczam poniżej:
http://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/A ... N/Stream_2
W pliku PDF znajduje się dokładna instrukcja obsługi:
Urządzenie jest większe od poprzednio opisywanego przeze mnie, bardzo nieudanego (moim zdaniem) odtwarzacza firmy Audio Acoustic typu WTX-Microstreamer (opisałem go w wątku: viewtopic.php?f=14&t=33681 ). Za to ma kolorowy wyświetlacz, na którym w czytelny sposób pokazywane są informacje o odtwarzanym utworze i płycie (widok okładki płyty), a obsługa odtwarzacza poprzez zainstalowaną na telefonie (lub tablecie) aplikację jest bardzo wygodna i nie stwarza żadnych problemów w działaniu. Pasmo przenoszenia odtwarzacza jest bez porównania szersze niż zmierzone przeze mnie w odtwarzaczu WTX-Microstreamer Advance Acoustic. Zbadane przy pomocy pliku z zarejestrowanym szumem białym wygląda następująco:
Odstęp sygnału od szumów (ważony; charakterystyka "A") wynosi niemal 100 dB (sprawdzony plikiem z nagraną "ciszą"), co w urządzeniu tej klasy jest wynikiem bardzo dobrym.
Taki sam odstęp S/N zapewnia ściszenie głośnego nagrania pilotem (urządzenie ma swojego pilota na podczerwień) lub telefonem (tabletem).
Poziomy zniekształceń nieliniowych i produktów kompresji stratnej (dekompresji) sygnału cyfrowego również są stosunkowo niskie. Dla częstotliwości 1 kHz z pliku MP3 przedstawiają się one następująco:
Przy sygnale 10 kHz poziomy zakłóceń są już wyższe, ale jest to spowodowane między innymi typem zastosowanej kompresji pliku (MP3/196 kB; niektórzy nie słyszą różnicy w brzmieniu między plikami typu FLAC i MP3/320kB https://forum.purepc.pl/topic/283877-mp ... %C4%99cie/ , ale aparatura pomiarowa "widzi" je doskonale - różnice są ogromne...).
A przy częstotliwości 20 kHz poziomy "śmieci" są jeszcze wyższe, ale tak właśnie wygląda sytuacja, gdy zmienimy idealny plik typu FLAC (32-bit/192 kHz) w wyniku kompresji stratnej w plik MP3, który to plik odtwarzałem podczas pomiaru...
A tak przedstawiają się zakłócenia dla 30 Hz:
Przy odtwarzaniu pliku w popularnym dla Windowsa standardzie "wav" ("bezstratny", 16-bit/44,1 kHz), zawierającym sygnał 1 kHz (STEREO) otrzymałem następującą charakterystykę na ekranie analizatora widma:
Niestety nie udało mi się zmusić ARGON-a do odtworzenia jakiegokolwiek pliku typu FLAC, choć w opisie urządzenia podano wyraźnie, że powinien on odczytywać tego typu pliki, jeśli tylko mają do 16 bitów... (specjalnie takie właśnie stworzyłem; może to kwestia aktualizacji oprogramowania odtwarzacza)

Pozdrawiam
Romek