Telewizor Vela śnieży - brak sygnału
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Telewizor Vela śnieży - brak sygnału
Witam.
Posiadam mały telewizorek Unitra Vela 202. Chciałbym podłączyć sobie go do magnetowidu, by móc z niego korzystać. Jednak po podłączeniu kabla sygnałowego antenowego z magnetowidu do gniazda symetrycznego znajdującego się z tyłu odbiornika jest mała reakcja, w określonym położeniu programatora widać na ekranie przeskakujące pasy i moduluje się tonacja przydźwięku. Nie mogę jednak otrzymać dźwięku ani obrazu. Wpadłem na pomysł, żeby podłączyć symetryzator 75om na 3000om, jednak praktycznie nie zmienia to sytuacji. Co mogę jeszcze zrobić/sprawdzić? Czy symetryzator jest konieczny? Czy da się zapewnić jakoś separację galwaniczną chwilową i spróbować się podłączyć sygnałem zwykłym wizji pobranym z wyjścia chinch magnetowidu bezpośrednio do toru wizji?
Posiadam mały telewizorek Unitra Vela 202. Chciałbym podłączyć sobie go do magnetowidu, by móc z niego korzystać. Jednak po podłączeniu kabla sygnałowego antenowego z magnetowidu do gniazda symetrycznego znajdującego się z tyłu odbiornika jest mała reakcja, w określonym położeniu programatora widać na ekranie przeskakujące pasy i moduluje się tonacja przydźwięku. Nie mogę jednak otrzymać dźwięku ani obrazu. Wpadłem na pomysł, żeby podłączyć symetryzator 75om na 3000om, jednak praktycznie nie zmienia to sytuacji. Co mogę jeszcze zrobić/sprawdzić? Czy symetryzator jest konieczny? Czy da się zapewnić jakoś separację galwaniczną chwilową i spróbować się podłączyć sygnałem zwykłym wizji pobranym z wyjścia chinch magnetowidu bezpośrednio do toru wizji?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Powyższy opis uwzględnia układy serii TDA a w moim są tylko UL1221N UL1241N UL1402L UL1550L oraz oraz TBA 950:2
- Thereminator
- 6250...9374 posty
EDIT.
Nie zwróciłem, uwagi że pisałem w oparciu o schemat modelu 206 a ty masz 202.
Schemat w załączniku
Nie zwróciłem, uwagi że pisałem w oparciu o schemat modelu 206 a ty masz 202.
Schemat w załączniku
Ostatnio zmieniony pn, 8 stycznia 2018, 20:52 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
A nie można wpiąć się z m.cz po prostu do skrajnego wyprowadzenia potencjometru którego kręcenie będzie powodowało zmianę rezystancji do punktu środkowego czyli po prostu do wejścia m.cz?
Jaki sens jest w rysunku nr 1 połączenia obydwu diod prostowniczych do punktu 5 we wtyczce DIN skoro i tak jest on pusty jak pokazują później?
W którym miejscu na schemacie jest ten wtórnik wzmacniacza wizyjnego?
Jaki sens jest w rysunku nr 1 połączenia obydwu diod prostowniczych do punktu 5 we wtyczce DIN skoro i tak jest on pusty jak pokazują później?
W którym miejscu na schemacie jest ten wtórnik wzmacniacza wizyjnego?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Można wpiąć się na potencjometr, ale i tak trzeba jakoś wyciszyć demodulator, żeby nie wprowadzał niepotrzebnych szumów.
Nie brałbym tych schematów dosłownie - zamiast din5 zastosowałbym cinche i przełącznik zamiast zworki.
Przyznam, że poprawne wpięcie się do tego TV z video jest dla mnie problematyczne - zbyt archaiczne scalaki tu siedzą. Zgłębiałem trochę temat wejść AV w telewizorach gdzieś około 2000-2001 roku, ale niestety na UL1244 i TDA2541...
We wtyku jest zworka między 4i5 - wetknięcie wtyku do gniazda powoduje podanie poprzez diody napięcia 10,8V (na opisane nóżki układu TDA440) w celu zablokowania p.cz. wizji
Nie brałbym tych schematów dosłownie - zamiast din5 zastosowałbym cinche i przełącznik zamiast zworki.
Przyznam, że poprawne wpięcie się do tego TV z video jest dla mnie problematyczne - zbyt archaiczne scalaki tu siedzą. Zgłębiałem trochę temat wejść AV w telewizorach gdzieś około 2000-2001 roku, ale niestety na UL1244 i TDA2541...
A chcąc włączyć modulator, ten telewizor na pewno pracuje na takie samo pasmo jak magnetowid? Miałem kiedyś Urana 53 z tym magnetowidem oraz wiele innych jednak współczesnych kineskopowych telewizorów i wszystko było w porządku. Przy kręceniu programatorem są w jednym miejscu jakieś pasy i modulowany brum - to ewidentnie sygnał z magnetowidu. Czy ten symetryzator jest potrzebny jeżeli włączam się do gniazda dwu pinowego z tyłu opisanego jako VHF? Ja też raczej wolałbym modulator bo skoro ma wejście antenowe to zawsze coś się da zrobić bez przeróbek.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Z tego co podaje internet Vela 202 odbierała pasmo I-V czyli VHF i UHF.
http://stare-telewizory.republika.pl/ka ... la202.html
Modulatory w magnetowidach VHS pracowały zwykle w okolicach kanału 36 czyli na UHF-ie.
http://stare-telewizory.republika.pl/ka ... la202.html
Modulatory w magnetowidach VHS pracowały zwykle w okolicach kanału 36 czyli na UHF-ie.
No to chyba znam przyczynę. U mnie przewody głowicy dolutowane są tylko do gniazda VHF. Do gniazda podpisanego UHF jest nic nie przylutoweane wewnątrz. Czy to może oznaczać, że głowicę przystosowali w moim egzemplarzu do odbioru VHF i mam zdobyć konwerter tak jak to trzeba robić w najstarszych TV z lat 50/60?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Ja też dostałem w 2010 roku Velę-jako"prezent" urodzinowy.Mam model T 205.TV działa ale jest jedno"ale".Stał on u takich brudasów,że cały zarósł brudem a wyszorowanie,chociaż od zewnątrz zajęło cały dzień.Mało się taki syf widzi.U mnie chyba jeszcze w środku trzeba szorować(ja tego badziewia nigdy nie otwierałem-nie mam gdzie a WN to nie żarty,nie żeby na łóżku robić).Nie idzie ustawić żadnego potencjometru,tak by łączył,tak więc obraz miga a głos trzeszczy.Jak będę miał warsztat,czyli na wiosnę zajrzę do tego TV.Chyba wywalę te potencjometry do śmieci i kupię nowe.
Co do sygnału to masz stary typ programatora-taki jak w Neptun 624.Głowica typu ZTG strojona jest warikapami i skoro nie idzie stroić,zmierz napięcie strojenia.Jest ono stabilizowane UL 1550L,który pewnie nawalił.Zamiennik to TAA550-bywa w radiach z lat 70-tych z Niemiec.I nie da się zrobić prowizorki,bo układ ma kompensację temperaturową.
A tak naprawdę,to czy ten magnetowid ma w ogóle sprawny modulator?
Co do wejścia AV,nie pisz bzdur,bo tam nie ma galwanicznego połączenia z siecią.Jest to telewizor turystyczny na 230 i 12V.Ma normalne trafo i zależnie od wykonania jest w zasilaczu układ hybrydowy Telpodu GL-033 albo stabilizator na 2N3055.Możesz dorabiać AV bo te telewizorki są układowo podobne(nowsze wersje) do Neptuna 150.A ten miał wersję monitorową z zielonym kineskopem i bez tunera TV,Głośniki miały obydwa i buda ta sama,Było to klecone do ZX Spectrum czy innych 8-bitowców.Porównaj schematy i zobacz gdzie można się wpiąć w tor wizji i fonii.Podane schematy powinny być pomocne.I nie upal końcówki m.cz,bo jej już nie kupisz.Tak samo hybryda GL-033.
Ja też dostałem w 2010 roku Velę-jako"prezent" urodzinowy.Mam model T 205.TV działa ale jest jedno"ale".Stał on u takich brudasów,że cały zarósł brudem a wyszorowanie,chociaż od zewnątrz zajęło cały dzień.Mało się taki syf widzi.U mnie chyba jeszcze w środku trzeba szorować(ja tego badziewia nigdy nie otwierałem-nie mam gdzie a WN to nie żarty,nie żeby na łóżku robić).Nie idzie ustawić żadnego potencjometru,tak by łączył,tak więc obraz miga a głos trzeszczy.Jak będę miał warsztat,czyli na wiosnę zajrzę do tego TV.Chyba wywalę te potencjometry do śmieci i kupię nowe.
Co do sygnału to masz stary typ programatora-taki jak w Neptun 624.Głowica typu ZTG strojona jest warikapami i skoro nie idzie stroić,zmierz napięcie strojenia.Jest ono stabilizowane UL 1550L,który pewnie nawalił.Zamiennik to TAA550-bywa w radiach z lat 70-tych z Niemiec.I nie da się zrobić prowizorki,bo układ ma kompensację temperaturową.
A tak naprawdę,to czy ten magnetowid ma w ogóle sprawny modulator?
Co do wejścia AV,nie pisz bzdur,bo tam nie ma galwanicznego połączenia z siecią.Jest to telewizor turystyczny na 230 i 12V.Ma normalne trafo i zależnie od wykonania jest w zasilaczu układ hybrydowy Telpodu GL-033 albo stabilizator na 2N3055.Możesz dorabiać AV bo te telewizorki są układowo podobne(nowsze wersje) do Neptuna 150.A ten miał wersję monitorową z zielonym kineskopem i bez tunera TV,Głośniki miały obydwa i buda ta sama,Było to klecone do ZX Spectrum czy innych 8-bitowców.Porównaj schematy i zobacz gdzie można się wpiąć w tor wizji i fonii.Podane schematy powinny być pomocne.I nie upal końcówki m.cz,bo jej już nie kupisz.Tak samo hybryda GL-033.
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Polecam taki cudowny wynalazek jak kontakt-PR...Szrot majster pisze: ↑pn, 8 stycznia 2018, 21:49Nie idzie ustawić żadnego potencjometru,tak by łączył,tak więc obraz miga a głos trzeszczy.Jak będę miał warsztat,czyli na wiosnę zajrzę do tego TV.Chyba wywalę te potencjometry do śmieci i kupię nowe.
- czyt
- 375...499 postów
- Kontakt:
Z magnetowidu może nie być głosu 6,5 i 5,5 MHz fonia w secam i pal. Ale to najlepsza droga do odbioru i modulatory : ). TBA950 to UL1481 i jest radziecki zamiennik KY coś tam, mam ich jeszcze ze dwa i chyba oryginały polskie też-używki. Stosowane też w radiach, gramofonach Artur - padatliwe były to wzmacniacze, ale aż 4,5 Wata.
UL1550 były w przystawce na UHF.
UL1550 były w przystawce na UHF.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
UL1550 to stabilizator napięcia warikapowego.
Co sądzicie o podłączeniu się wizją (jej głównie pragnę) do bazy tranzystora T102 (BC157)?
Witam.
Krajowy wzmacniacz m.cz. typu UL1481P był odpowiednikiem produkowanego na zachodzie TBA810S (miał też rosyjski zamiennik o oznaczeniu K174YH7 i produkowany w NRD układ A210E, o ile dobrze pamiętam
).
Pozdrawiam
Romek
Odpowiednikiem TBA950 był krajowy UL1262 i NRD-owski A250D. Układ zawiera separator i selektor impulsów synchronizacji poziomej i pionowej oraz generator impulsów odchylania poziomego (f=15625 Hz). Na pewno nie występował ani w radiach, ani w gramofonach...

Krajowy wzmacniacz m.cz. typu UL1481P był odpowiednikiem produkowanego na zachodzie TBA810S (miał też rosyjski zamiennik o oznaczeniu K174YH7 i produkowany w NRD układ A210E, o ile dobrze pamiętam

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .