Witam
Chciałbym się dowiedzieć, jak były wykonywane kondensatory zmienne i przekaźniki , w wykonaniu próżniowym .
Nie mogę sobie wyobrazić idealnie szczelnego złącza obrotowego i przekaźnika
Pozdrawiam ,Andrzej
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
lamposz pisze:Witam
Chciałbym się dowiedzieć, jak były wykonywane kondensatory zmienne i przekaźniki , w wykonaniu próżniowym .
Nie mogę sobie wyobrazić idealnie szczelnego złącza obrotowego i przekaźnika
Pozdrawiam ,Andrzej
Czytałem kiedyś opis pewnej specjalnej lampy sterowanej mechanicznie, której zastosowania już nie pamiętam Szczelność zapewniał mieszek z blachy miedzianej.
kaem pisze:W nadajnikach radowych dużej mocy stosuje się kable próżniowe jako fidery.
Czy aby na pewno są to kable próżniowe, a nie np. kable z dielektrykiem powietrznym? Pytam, bo zastanawiam się jak utrzymywany byłby w tych kablach odpowiednio wysoki poziom próżni (jej pogorszenie się, czyli nieznaczne podniesienie się ciśnienia, mogłoby skutkować zapaleniem się plazmy w kablu, co powodowałoby jego zniszczenie)? Ja spotykałem się z sytuacja dokładnie odwrotną - w falowodach występowało podniesione ciśnienie w stosunku do atmosferycznego, by wypchnąć z nich wilgoć i zapewnić większą trwałość instalacji oraz lepszą stabilność jej parametrów. We frezarce w pracowni wykorzystuję nawet kompresor z takiej instalacji, który zawierał jeszcze skraplacze wody oraz bardzo wydajny i skuteczny osuszacz powietrza (odwróciłem kierunek działania kompresora i teraz pracuje on jako pompa "próżniowa", w stoliku podciśnieniowym do płytek PCB).