Kupiłem ostatnio na targu pewne urządzenie. Wewnątrz większość blach jest posrebrzana.
Niestety od nieodpowiedniego przechowywania zewnętrzne strony poczerniały.
Chciałbym trochę je oczyścić. Czy zna ktoś dobry środek lub sposób na czyszczenie?
Czyszczenie srebra
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- akordeonista
- 500...624 posty
Re: Czyszczenie srebra
Odpowiednie przechowywanie srebra to uniemożliwienie wymiany powietrza. Wiem coś o tym, bo moja lepsza połowa dostała w prezencie ślubnym srebrne sztućce, które natychmiast zostały zawinięte w folię i schowane do szafy. Niestety, ilość siarki, a właściwie siarkowodoru w dzisiejszym powietrzu powoduje pokrywanie się srebrnych przedmiotów czarnym siarczkiem srebra.
Czyścić można zarobioną wodą na papkę kredą, taką szkolną albo proszkiem do zębów - to też kreda, chociaż ostatnio trudno to kupić. Dobry do czyszczenia był Sidolux, ale nie wiem, czy jeszcze jest dostępny. Próbowałem również różnych cif'ów, ajaxów - owszem, działają ale uwaga na możliwość zarysowania.
Niestety
wyczyszczenie wystarcza najwyżej na miesiąc, chyba, że zamieszkamy na wysokości powyżej 5000 m
- siarkowodór jest dość ciężki i nie dociera na te wysokości. Stary akordeon.
Czyścić można zarobioną wodą na papkę kredą, taką szkolną albo proszkiem do zębów - to też kreda, chociaż ostatnio trudno to kupić. Dobry do czyszczenia był Sidolux, ale nie wiem, czy jeszcze jest dostępny. Próbowałem również różnych cif'ów, ajaxów - owszem, działają ale uwaga na możliwość zarysowania.
Niestety

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
- haterkmp
- 625...1249 postów
O ile możesz je wyjąć, to są dobre preparaty do czyszczenia biżuterii srebrnej. Albo pasta do zebów dla dzieci. Ew. pasta z kurkumy (zostawia charakterystyczny zapach). Srebro mimo wszystko za jakiś czas zczarnieje...
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 25...49 postów
http://mama-dobra-rada.pl/czyszczenie-s ... ro-w-domu/
http://niezwykle.pl/niezwykle/7,144981, ... wazne.html dawno temu testowałem popiół z papierosów (nie pamiętam czy z domieszka czegoś typu sok z cytryny) ale pamiętam, że efekt był więcej niż zadowalający. Pozostaje kwestia ilu znasz palaczy
http://niezwykle.pl/niezwykle/7,144981, ... wazne.html dawno temu testowałem popiół z papierosów (nie pamiętam czy z domieszka czegoś typu sok z cytryny) ale pamiętam, że efekt był więcej niż zadowalający. Pozostaje kwestia ilu znasz palaczy

Będę musiał się pobawić.
Porównanie jak wygląda strona zewnętrzna i wewnętrzna.
Porównanie jak wygląda strona zewnętrzna i wewnętrzna.
Duża płyta z pierwszego zdjęcia uchroniła elementy wewnątrz, które są w bdb stanie.