Radio korting nobiilis
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Radio korting nobiilis
Witam.
Posiadam, chyba, bo brak jest opisu, odbiornik KORTING NOBILIS WK40. Moje chassis jest identyczne jak Korting Nobilis WK40, z tym, że na dostępnych schematach obsada lamp na chassis to ECH11, EBF11, ECL11, opróczl lampy prostowniczej. Mój Korting, przyjmuje że nobilis WK40, posiada cztery podstawki na lampy typu E11. Proszę kolegów, może ktoś ma takiego Kortinga z czterema podstawkami i wie co to może być za model? Szukałem po innych stronach, ale nic nie znalazłem. Jest jedna strona radiohistoria sk i jest tam chassis Kortinga Nobilis WK40, też z czterema podstawkami na lampy E11, ale w opisie podają trzy, tzn. ECL11, EBF11, ECH11, a co z czwartą podstawką, oczywiście nie licząc prostowniczej? Proszę o pomoc, bo radio jest bez lamp i brak jakiegokolwiek opisu...
Posiadam, chyba, bo brak jest opisu, odbiornik KORTING NOBILIS WK40. Moje chassis jest identyczne jak Korting Nobilis WK40, z tym, że na dostępnych schematach obsada lamp na chassis to ECH11, EBF11, ECL11, opróczl lampy prostowniczej. Mój Korting, przyjmuje że nobilis WK40, posiada cztery podstawki na lampy typu E11. Proszę kolegów, może ktoś ma takiego Kortinga z czterema podstawkami i wie co to może być za model? Szukałem po innych stronach, ale nic nie znalazłem. Jest jedna strona radiohistoria sk i jest tam chassis Kortinga Nobilis WK40, też z czterema podstawkami na lampy E11, ale w opisie podają trzy, tzn. ECL11, EBF11, ECH11, a co z czwartą podstawką, oczywiście nie licząc prostowniczej? Proszę o pomoc, bo radio jest bez lamp i brak jakiegokolwiek opisu...
Re: Radio korting nobiilis
Posiadam model WK40. Mogę zrobić zdjęcie.
Dodam, że u mnie skala wygląda inaczej.
Nazwy miast są w prostych pionowych kolumnach (jak na radiomusuem).
Nazwy miast są w prostych pionowych kolumnach (jak na radiomusuem).
-
- 3125...6249 postów
Na fotkach widać dwa puste otwory pod podstawki w chassis.
Proste pytanie:czy pod którymś z pustych otworów wiszą elementy
ze śladami podłączenia do nieistniejącej podstawki?
Jeden z otworów wygląda na nie wykorzystany.
Czyli, że chassis było do kilku modeli tłoczone i obstawiane
różnie.Zależnie od modelu.
Tak bywało.
Nie twierdzę,że to jest ten przypadek,ale bywała taka
obstawa na lampach E11:ECH11,EBF11,EF11,EL11 i AZ11.
EF11 była wzmacniaczem m.cz. z regulacją wzmocnienia na jej
długiej charakterystyce selektody,czyli lampy regulowanej
napięciem dodatkowym stałym ujemnym w siatce sterującej.
Możliwy jest także taki zestaw lamp:ECH11,EF11,EBF11 i ECL11,AZ11.
Albo z dwoma stopniami p.cz.,albo ze wzmacniaczem m.cz. napięciowym
na pentodzie lampy E(B)F11.
Najlepiej jest tu zdjąć schemat z natury i wtedy ciekawe rzeczy wyjdą
przy porównaniu z posiadanym schematem.
Proste pytanie:czy pod którymś z pustych otworów wiszą elementy
ze śladami podłączenia do nieistniejącej podstawki?
Jeden z otworów wygląda na nie wykorzystany.
Czyli, że chassis było do kilku modeli tłoczone i obstawiane
różnie.Zależnie od modelu.
Tak bywało.
Nie twierdzę,że to jest ten przypadek,ale bywała taka
obstawa na lampach E11:ECH11,EBF11,EF11,EL11 i AZ11.
EF11 była wzmacniaczem m.cz. z regulacją wzmocnienia na jej
długiej charakterystyce selektody,czyli lampy regulowanej
napięciem dodatkowym stałym ujemnym w siatce sterującej.
Możliwy jest także taki zestaw lamp:ECH11,EF11,EBF11 i ECL11,AZ11.
Albo z dwoma stopniami p.cz.,albo ze wzmacniaczem m.cz. napięciowym
na pentodzie lampy E(B)F11.
Najlepiej jest tu zdjąć schemat z natury i wtedy ciekawe rzeczy wyjdą
przy porównaniu z posiadanym schematem.
-
- 5...9 postów
Witam te ostatnie fotki są nie są moje Przysłał mi gośc który posiada chasiss z trzema lampami ,wklejam moje . także na stronie radiomuseum sk /słowacka strona / jesy chassis z 4 podstawkami ale jedna jest przybrudzona dobrze to widać i w opisie też podają 3 lampy
kondensator z ostatniego zdjęcia był luzem, nie wiem dlaczego, raczej sam nie odpadł.
-
- 3125...6249 postów
W uzupełnieniu,Kolego,jak plecy są od tego modelu oryginalne, to jeden z otworów obok agregatu
kondensatora powietrznego jest zapasowy.
Na fotce od góry chassis lampa głośnikowa ma symbol odwrócony w kier.pleców skali ,więc typ nieczytelny z fotki.
Jak nie ma śladów ostrych przelutów od spodu na podstawce,to jest duże prawdopodobieństwo,że to jest zgodnie z plecami oryginalnie ECL11.Która podstawka jest jakby nadmiarowa wg schematu?
Trzecia podstawka: jeżeli to ta obok kubka i ECL11:trzeba zrysować jej podłączenia z natury.
Nie widzę typów na lampach wetkniętych w chassis i widocznych od góry chassis.
Pozdrawiam.
Jacek
kondensatora powietrznego jest zapasowy.
Na fotce od góry chassis lampa głośnikowa ma symbol odwrócony w kier.pleców skali ,więc typ nieczytelny z fotki.
Jak nie ma śladów ostrych przelutów od spodu na podstawce,to jest duże prawdopodobieństwo,że to jest zgodnie z plecami oryginalnie ECL11.Która podstawka jest jakby nadmiarowa wg schematu?
Trzecia podstawka: jeżeli to ta obok kubka i ECL11:trzeba zrysować jej podłączenia z natury.
Nie widzę typów na lampach wetkniętych w chassis i widocznych od góry chassis.
Pozdrawiam.
Jacek
-
- 5...9 postów
Witaj Jacku sprawa jest następująca Mój Korting kupiłem bez tylniej scianki ,plecy radia przedstawione na foto są przesłane na moją prośbę przez forumowicza TIQUET . W radiu brak było lamp i jakichkolwiek opisów oprócz jednego patrząc od tyłu gdzie są gniazda antenowe i głośnikowe ledwo widocznego napisu 410. W tej chwili nie widać bo je odnawiałem.Zdjęcie schematu z natury jest trochę kłopotliwe ze względu że ktoś w końcówce lampy głośnikowej grzebał i są urwane elementy tzn opory i kondesatory .Z analizy schematu środkowa podstawka pomiędzy ECH11 i ECL11lub EL11 wychodziło by na lampe EF11, tam są też pourywane elementy Gdyby to była lampa załózmy EF11 to współpracowałaby z EL 11. ale sposób łączenia potencjometru ze schematu Korting Nobilis WK40 wynika 2,5 m zrównolegnolego 0.5 m włączony jest do lamy ECL11 i to sie zgadza u mnie też jes potencjometr 2.5 m /barwa tonu./, analizując podstawkę ECL11 lub EL11 sposób podłączen nie pasuje