Witam
Wczoraj trafił w moje ręce telewizor Stadion 4 produkcji RFT Rafena. Odbiornik jest w bardzo dobrym stanie i w związku z tym zamierzam go uruchomić. Zanim jednak się za to zabiorę chciałbym zdobyć do niego schemat a z tym mam problem. W sieci znalazłem za to sporo na temat bardzo podobnego ( przynajmniej z wyglądu ) Stadiona 2 i w związku z tym mam do Was pytanie : czy te wersje różniły się jakoś znacząco ? Czy mogę posłużyć się schematem Stadiona 2 ??
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Michał
Telewizor Stadion 2 i 4 produkcji RFT Rafena jaka różnica ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 15...19 postów
-
- 6250...9374 posty
Re: Telewizor Stadion 2 i 4 produkcji RFT Rafena jaka różnic
Możesz, nikt ci nie zabroni...wszystko zależy od poziomu twojej wiedzy w temacie TV, doświadczonemu elektronikowi wystarczy w zasadzie katalog z oznaczeniem wyprowadzeń lamp na cokole, TV z ,,tamtych lat'' w zasadzie były krojone podobnie, polskie zunifikowane (okres ok. 1968-1980) można było w zasadzie naprawiać według jednego schematu. Powodzenia. Dodam tylko, ze TV niepolskie lampowe są tanio do upolowania bo raczej niewielu je zbiera.
-
- 15...19 postów
Witam
Dziękuję za odpowiedź. TV już naprawiony. Uszkodzeń nie było zbyt wiele - wystarczyła wymiana kilku kondensatorów papierowych w układzie odchylania pionowego i wzm. m.cz. fonii. Schemat od Stadiona 2 pasuje, jedyną różnicą jaką zauważyłem jest zastosowanie innego kineskopu - Stadion 2 według schematu ma zastosowany kineskop AW53-88 lub B53 G2 a mój Stadion 4 ma B59 G2. Oprócz tego zauważyłem brak lampy PC96 oraz współpracujących z nią elementów na płytce m.cz. fonii, wygląda to na rozwiązanie fabryczne bo na płytce nie ma śladu lutowania tych elementów.
Pozdrawiam,
Michał
Dziękuję za odpowiedź. TV już naprawiony. Uszkodzeń nie było zbyt wiele - wystarczyła wymiana kilku kondensatorów papierowych w układzie odchylania pionowego i wzm. m.cz. fonii. Schemat od Stadiona 2 pasuje, jedyną różnicą jaką zauważyłem jest zastosowanie innego kineskopu - Stadion 2 według schematu ma zastosowany kineskop AW53-88 lub B53 G2 a mój Stadion 4 ma B59 G2. Oprócz tego zauważyłem brak lampy PC96 oraz współpracujących z nią elementów na płytce m.cz. fonii, wygląda to na rozwiązanie fabryczne bo na płytce nie ma śladu lutowania tych elementów.
Pozdrawiam,
Michał
-
- 6250...9374 posty
Ot: między Ametystem 1011 a 1012 też tylko różnica w kineskopie, drugi miał cal większy, schemat ten sam; na schemacie Neptuna 107 (mam dwa) na schemacie drugi stopień toru pcz. zastąpiony zworą (brak lampy EF183, filtra i kilku elementów RC, to był lampowy szesnastocalowy TV ,,tani, dla ludu pracującego'' ale pamiętam, że w Warszawie czułość była całkowicie wystarczająca, lata temu kilka naprawiałem, schemat to dokładnie A1012) a oba moje mają ten stopień na płytce Z-13, widać wtedy w WZT szyli z tego co mieli. Pozdrawiam.