Telewizor Stadion 2 i 4 produkcji RFT Rafena jaka różnica ?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Elektromiq
15...19 postów
15...19 postów

Telewizor Stadion 2 i 4 produkcji RFT Rafena jaka różnica ?

Post autor: Elektromiq »

Witam

Wczoraj trafił w moje ręce telewizor Stadion 4 produkcji RFT Rafena. Odbiornik jest w bardzo dobrym stanie i w związku z tym zamierzam go uruchomić. Zanim jednak się za to zabiorę chciałbym zdobyć do niego schemat a z tym mam problem. W sieci znalazłem za to sporo na temat bardzo podobnego ( przynajmniej z wyglądu ) Stadiona 2 i w związku z tym mam do Was pytanie : czy te wersje różniły się jakoś znacząco ? Czy mogę posłużyć się schematem Stadiona 2 ??

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Michał
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Telewizor Stadion 2 i 4 produkcji RFT Rafena jaka różnic

Post autor: cirrostrato »

Możesz, nikt ci nie zabroni...wszystko zależy od poziomu twojej wiedzy w temacie TV, doświadczonemu elektronikowi wystarczy w zasadzie katalog z oznaczeniem wyprowadzeń lamp na cokole, TV z ,,tamtych lat'' w zasadzie były krojone podobnie, polskie zunifikowane (okres ok. 1968-1980) można było w zasadzie naprawiać według jednego schematu. Powodzenia. Dodam tylko, ze TV niepolskie lampowe są tanio do upolowania bo raczej niewielu je zbiera.
Elektromiq
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Elektromiq »

Witam

Dziękuję za odpowiedź. TV już naprawiony. Uszkodzeń nie było zbyt wiele - wystarczyła wymiana kilku kondensatorów papierowych w układzie odchylania pionowego i wzm. m.cz. fonii. Schemat od Stadiona 2 pasuje, jedyną różnicą jaką zauważyłem jest zastosowanie innego kineskopu - Stadion 2 według schematu ma zastosowany kineskop AW53-88 lub B53 G2 a mój Stadion 4 ma B59 G2. Oprócz tego zauważyłem brak lampy PC96 oraz współpracujących z nią elementów na płytce m.cz. fonii, wygląda to na rozwiązanie fabryczne bo na płytce nie ma śladu lutowania tych elementów.

Pozdrawiam,
Michał
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Ot: między Ametystem 1011 a 1012 też tylko różnica w kineskopie, drugi miał cal większy, schemat ten sam; na schemacie Neptuna 107 (mam dwa) na schemacie drugi stopień toru pcz. zastąpiony zworą (brak lampy EF183, filtra i kilku elementów RC, to był lampowy szesnastocalowy TV ,,tani, dla ludu pracującego'' ale pamiętam, że w Warszawie czułość była całkowicie wystarczająca, lata temu kilka naprawiałem, schemat to dokładnie A1012) a oba moje mają ten stopień na płytce Z-13, widać wtedy w WZT szyli z tego co mieli. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ