Potrzebuję podwyższyć napięcie wyjściowe takiego transformatora o jakieś 10-15V z 235V/0,3A do 250V
czy jest to możliwe?
Napięcie do zasilacza anodowego.
Czy bez większych kłopotów nawinę dodatkowe zwoje na obecnym uzwojeniu i izolacji zewnętrznej bez ich demontażu.
Jakiej przekładni mogę się spodziewać - 5zw/V, 10zw/V, więcej?
Moc posiadanego transf ok 100VA, nie ma wypełnienia środka, które dodatkowo też chciałbym zrobić.
Pozdrawiam
Wiesław.
Rozbudowa transformatora toroidalnego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Rozbudowa transformatora toroidalnego
Witam
Jeśli kolega posiada miernik z zakresem woltomierza prądu przemiennego poniżej 1V to można nawinąć na rdzeniu 1-3 zwoje przewodu w izolacji i zmierzyć. Pozwoli to na łatwe dobranie ilości nowego uzwojenia. Nowy drut powinien mieć wzmocnioną izolację.
Jeśli kolega posiada miernik z zakresem woltomierza prądu przemiennego poniżej 1V to można nawinąć na rdzeniu 1-3 zwoje przewodu w izolacji i zmierzyć. Pozwoli to na łatwe dobranie ilości nowego uzwojenia. Nowy drut powinien mieć wzmocnioną izolację.
Ratujmy stare tranzystory!
- ^ToM^
- 625...1249 postów
To wszystko prawda, o ile środek trafa nie jest zalany czymś tam. Jeżeli jest zalany, to nie będzie jak dowinąć bez destrukcji.AZ12 pisze:Witam
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Większość transformatorów sieciowych polskiej produkcji nie posiada wypełnienia środka, mają je niektóre specjalnego przeznaczenia np: do sprzętu audio. Zwiększa to jego masę i cenę.
Większość transformatorów sieciowych polskiej produkcji nie posiada wypełnienia środka, mają je niektóre specjalnego przeznaczenia np: do sprzętu audio. Zwiększa to jego masę i cenę.
Ratujmy stare tranzystory!
O zakres zw/1V pytałem, ale tylko pro forma.
jest ok 6zw/1V, teraz szukam drutu, najlepiej w emalii i bawełnie - ok 25-30m fi 0,35-0,4.
Natomiast pojawiła się opcja włączenia w szereg z uzwojeniem wtórnym posiadanego transformatora uzwojenia wtórnego drugiego transformatora - mam na 15V/20VA i na 24V/30VA.
Jestem ciekaw czy taka kombinacja z transf niskonapięciowym wytrzyma na przebicie.
To może być najtańsza opcja, gdyż to wszystko mam, a problem jest także budżetowy.
Posiadany transf 230/230 nie posiada wypełnienia
Pozdrawiam
Wiesław
jest ok 6zw/1V, teraz szukam drutu, najlepiej w emalii i bawełnie - ok 25-30m fi 0,35-0,4.
Natomiast pojawiła się opcja włączenia w szereg z uzwojeniem wtórnym posiadanego transformatora uzwojenia wtórnego drugiego transformatora - mam na 15V/20VA i na 24V/30VA.
Jestem ciekaw czy taka kombinacja z transf niskonapięciowym wytrzyma na przebicie.
To może być najtańsza opcja, gdyż to wszystko mam, a problem jest także budżetowy.
Posiadany transf 230/230 nie posiada wypełnienia
Pozdrawiam
Wiesław
Witam. Kolego Wiech wystarczy zastosować drut w podwójnej emalii, jedna uwaga nie stosuj drutu z odzysku, lepiej dać nowy. Co do drutu w izolacji z bawełny lub jedwabiu to raczej pozostaje zakup ze starych zapasów, obecnie jest raczej nie do kupienia. Po wykonaniu dodatkowego uzwojenia wykonać izolację taśmą izolacyjną i po kłopocie. Początek i koniec uzwojenia wykonać w postaci izolowanej linki miedzianej. Jeśli masz obawy o wytrzymałość izolacji to możesz wykonać ją z preszpanu, wykonując dwa krążki odpowiadające bocznemu obrysowi transformatora + dwa paski o szerokości transformatora. Jeden do wewnątrz drugi na zewnątrz transformatora, przymocowując je nawet za pomocą zwykłej taśmy lepiącej i na tej izolacji wykonać uzwojenie. W ten sam sposób możesz wykonać izolację na zewnątrz po wykonaniu uzwojenia. Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain