Mam takie, może laickie pytanie.
Posiadam stare nieużywane polskie kondensatory Elwa, 1u-2200u. Od razu zaznaczę, że jeszcze nie sprawdzałem ich pojemności miernikiem. Czy pomimo wielu lat leżenia, są one nadal zdatne do użytku? Czy można je śmiało stosować, czy też jest ryzyko, że będą działać przez tydzień, a potem zaczną się problemy?
P.
Polskie kondensatory Elwa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Polskie kondensatory Elwa
Witam
Można stosować, przed użyciem należy sprawdzić czy mają pojemność. Stosuje takie elementy również z wylutu i nie stwarzają problemów.
Można stosować, przed użyciem należy sprawdzić czy mają pojemność. Stosuje takie elementy również z wylutu i nie stwarzają problemów.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Uważam że są to najpewniejsze kondensatory. Mam 30 letnie zapasy i zero problemów, nawet w przetwornicach. Jedyny problem to.. wymiary.
Unikać należy tych małych, w czerwonych plastikowych rurkach. Z innymi nie miałem problemów.
Aczkolwiek należy dobrze przyjrzeć się wyprowadzeniom. Niektóre z partii, szczególnie nieużywane, miewają naloty elektrolitu na przewodach przy przepustach w korku. Te lepiej odrzucić.
Co do przetwornic impulsowych. O ile pamiętam, ELWA dopiero w drugiej połowi lat '80tych prowadziła prace nad kondensatorami elektrolitycznymi do zastosowań impulsowych. Nie wiem, ile wprowadzono się na rynek takich kondensatorów.
Co do przetwornic impulsowych. O ile pamiętam, ELWA dopiero w drugiej połowi lat '80tych prowadziła prace nad kondensatorami elektrolitycznymi do zastosowań impulsowych. Nie wiem, ile wprowadzono się na rynek takich kondensatorów.
785mm
Dziękuję za informacje i wskazówki.
P.
P.