Twój schemat jest kopią tranzystorowego układu (na dodatek takiego sobie...). A to oznacza, że może on po prostu nie zadziałać. Niestety
w tym przypadku istotne róznice pomiędzy tranzystorem bipolarnym a lampą dadzą o sobie znać.
Może uzyskasz pracę jako zwykły generator, ale nie będzie relaksacyjnych drgań wygaszających cyklicznie drgań w.cz.
W układzie tranzystorowym niektóre elementy polaryzujace bazę zaepniają owe drganai samowygaszania. Ty je po porstu pominąłeś.
(przyład układu na którym się wzorowałęś: http://www.users.bigpond.com/cool386/4tr/4tr.html)
Proponuje wiec lekturę:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... er/UKW.htm
Dodam: zasilanie lepiej przyłączyć do odczepu cewki - jak inne schamty podpowiedzą.
Czasem dodanie kondesatora równolele do anoda-katoda o pojemnosci 1 - 2pF może ułatwić wzbudzenie drgań.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... setzer.htm
Klasyczny układ. Pierwsza lampa moze być zastąpiona EF80 a druga np. EC92 lub jedną triodą ECC81. (druga jako wzmacniacz m.cz.). Efekty będą lepsze od oryginału.
Dzięki STUDI teraz wiem co inni wymyślili w tej dziedzinie i nie muszę na nowo odkrywać ameryki
Ale mojego układzika i tak zrobię tylko po to żeby się przekonać że nie działa a jak zadziała będzie kolejny schemacik do kolekcji
Mam jeszcze 2 pytania :
Jakie zmiany indukcyjności może dać pręcik aluminiowy lub mosiężny w cewce i jak to uwzględnić w obliczeniach
Jak zrobić ew. jak wytrzasnąć taki kondensatorek z tymi obracającymi się blaszkami
Twój układ musi mieć spedcjalnei dobrane elementy RC - o dużej stałej czasowej by wystąpiły dodatkowe drgania relaksacyjne. Tylko wtedy uzyskasz superreakcję. Twój układ ma jeszcze jedną wadę - rezygnujesz z dodatkowego wzmocnienia m.cz. - sygnał wyprowadzasz tak jak by to był wtórnik.
Kondesator strojeniowy UKF. skąd zdobyć - bazary, targowiska, stare radia.
Przestrajanie rdzeniem - bez kłopotu pokryjesz zakres UKF. Jak Tobie pomóc - widziałeś fotki? Zawsze mozna zrobić tak - najpierw aluminium, potem kawałek plastiku i dalej rdzeń proszkowy. Powinieneś pokryć i zakres lotniczy, obecny FM oraz dojść do starego UKF.
Po uziemieniu siatki tantalem do masy układ zaczoł generować i to aż za dobrze Już coś słychać ale tylko poszczególne słowa reszta to szum .
STUDI dziękuję za rady jeszcze dziś się pomęczę nad tym układem a potem wyprubóję kolejny układzik
Pozdrawiam
PS Znalazłem taki dziwny kondensator obrotowy z dużą ilościa blaszek + pare pomocniczych licząc pomocnicze to ma 2x5-25pF .
[po kolejnych prubach]
Zrobiłem układ jak w załączniku zmieniłem tylko :
-Pominołem RFC1 i C5 .
-RFC2 330uH .
-4m7ohm 21x 220kohm szeregowo .
-6C4 6N1P .
Nadal nie działa
Antene zrobiłem tak że na cece nawinołem 1.5zwoja . Jeden koniec uziemiłem drugi do anteny . Może mam dać dipol pętlicowy
Może wiecie co może być przyczyną aktualnego stanu
Pozdrawiam
PS Potrzebóję stronki z informacjami jak to coś działa i jak wpływają różne elementy na to działanie . Co z czego wynika
[kolejne spostrzerzenia]
Wymieniłe 6N1P na ECC85/6N2P .
Przy 6N2P znikneło charczenie .
Przy ECC85 tak jak wyżej i coś zaczeło jakgdyby pukać w głośnik .