Trafka w radio Krokus

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Trafka w radio Krokus

Post autor: romanradio »

Witam
Poszukuję danych dla transformatora sterującego i wyjściowego.Konkretnie - wymiary pakietu blach.Dane uzwojeń znalazłem w książce W.Trusza "Odbiorniki radiowe.telewizyjne i magnetofony"(polecam!)Z Krokusa który usiłuję przywrócić do życia ktoś niefrasobliwie wyrzucił trafka,przerabiając układ mcz.na UL1496 :shock: A przeciez stare tranzystory germanowe są nadal dostępne,choćby na Allegro.Jeśli ktoś ma takie trafka,nawet uszkodzone to b. proszę o informację.Trafko wyjściowe ma prawdopodobnie symbol TGp 0,5-3-676
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów

Re: Trafka w radio Krokus

Post autor: Podlasiak »

Jeżeli będzie to pomocne to mam serwisówkę krokusa.
postsender
20...24 posty
20...24 posty

Re: Trafka w radio Krokus

Post autor: postsender »

Roman.
Przykre to, że ktoś tak bezceremonialnie obszedł się z Krokusem. Jest jednak szansa że przywrócisz go do życia ponieważ mam ten transformator. Mało tego, mam również sterujący (Zatra C-4245-244). Oba wydają się być w świetnym stanie a są zamontowane na bliżej mi nieznanej płytce. Z tego co widzę, jest to jakiś kompletny wzmacniacz m.cz. Wyjściowe trafko (TGp 0,5-3-676) jest napędzane dwoma TG50, odwrócenie fazy realizowane przez wyżej wspomniany C-4245-244, który z kolei jest popędzany przez TG5, a jeszcze wcześniej jest stopień sterujący na "niskoszumowym" TG2. Jeżeli do tej pory nic się nie zmieniło i dalej poszukujesz trafek, to proszę bardzo. Cała płytka jest do Twojej dyspozycji. Pozdrawiam, Jurek
ODPOWIEDZ