Kilka drobiazgów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Kilka drobiazgów
[modyfikacja]
Takich detali poszukuję: Panel stykowy do podłączenia zasilania do Philipsa (ten z ośmioma grubszymi bolcami), wraz z blaszkami mocującymi do chassis
Wyłącznik do Philipsa 6-38A, albo chociaż samych płytek tekstolitowych ze stykami (w moim są odłamane obie części stykowe)
Transformator sieciowy do Philipsa Capella Tonmeister B8D42AS. Cholerstwo jest na rdzeniu zwijanym, klejone, nie idzie tego rozebrać do przewinięcia.
Transformator głośnikowy od Philips 697B
Transformator głośnikowy Philipsa pod EL3 - dla 753AX
Kondensatory elektrolityczne Philipsa 32µF/320V, model "z czapeczką", z końca lat 30-tych.
Lamp firm Castilla, Ignix, Oxytron, Sator, Thermion, Triotron i innych rzadszych marek, ale pod ich nietypowymi oznaczeniami.
Lampy radzieckie 12С42С, 6С47Сб 6П27С
Lampa EAB1 - tak ze trzy sztuki.
Podstawek do lamp Loewe WG35, EG36
Transformator sieciowy dający dwa NIEZALEŻNE napięcia 300V/0.1A i 100V/5mA
Takich detali poszukuję: Panel stykowy do podłączenia zasilania do Philipsa (ten z ośmioma grubszymi bolcami), wraz z blaszkami mocującymi do chassis
Wyłącznik do Philipsa 6-38A, albo chociaż samych płytek tekstolitowych ze stykami (w moim są odłamane obie części stykowe)
Transformator sieciowy do Philipsa Capella Tonmeister B8D42AS. Cholerstwo jest na rdzeniu zwijanym, klejone, nie idzie tego rozebrać do przewinięcia.
Transformator głośnikowy od Philips 697B
Transformator głośnikowy Philipsa pod EL3 - dla 753AX
Kondensatory elektrolityczne Philipsa 32µF/320V, model "z czapeczką", z końca lat 30-tych.
Lamp firm Castilla, Ignix, Oxytron, Sator, Thermion, Triotron i innych rzadszych marek, ale pod ich nietypowymi oznaczeniami.
Lampy radzieckie 12С42С, 6С47Сб 6П27С
Lampa EAB1 - tak ze trzy sztuki.
Podstawek do lamp Loewe WG35, EG36
Transformator sieciowy dający dwa NIEZALEŻNE napięcia 300V/0.1A i 100V/5mA
Re: Kilka drobiazgów
Witam, ja próbowałem rozebrać i udało się, drewnianym młoteczkiem stukałem w jedną to w drugą połowę rdzenia i rozleciał się, może się zdarzyć że 1 blacha odpadnie ale to nic, już kilka udało się tak rozebrać szczególnie CCCP i inne też.(można też w bardzo gorącej wodzie trochę pomoczyć, Kol. to robił ja tego nie próbowałem) Pozdrawiam.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Nie działa. Ani ciepło, ani mechanika, ani nawet żaden rozpuszczalnik nie chciał tego rozmiękczyć.
-
- 125...249 postów
Niektóre starsze, zwłaszcza ruskie trafa były sklejane jakimś badziewiem łatwo puszczającym, ale nowsze, ze wskazaniem na zachodnie (starsze nie wiem), były i są sklejane/zalewane lakierem impregnacyjnym- rozpuszczalniki tego nie jedzą, obstukiwanie rzadko pomaga, jedynie dość wysoka temperatura, nawet 180-200 stC. Problem w tym, że starsze trafa mogą mieć karkasy i izolację na drutach zbyt wrażliwą na takie ciepełko.
Wiele transformatorów udało mi się w miarę bezkolizyjnie rozebrać po wygrzaniu, oczywiście nie żadna opalarka, tylko piec. Może być piekarnik, ale biorąc pod uwagę pewne, hmm... aromaty, wydzielane podczas tej operacji, należy się liczyć z (nie wiedzieć czemu) dość gwałtowną i spektakularną reakcją personelu właściwego dla obsługi tegoż piekarnika...

Pozdrawiam, V.
Wiele transformatorów udało mi się w miarę bezkolizyjnie rozebrać po wygrzaniu, oczywiście nie żadna opalarka, tylko piec. Może być piekarnik, ale biorąc pod uwagę pewne, hmm... aromaty, wydzielane podczas tej operacji, należy się liczyć z (nie wiedzieć czemu) dość gwałtowną i spektakularną reakcją personelu właściwego dla obsługi tegoż piekarnika...

Pozdrawiam, V.
Witam,tszczesn pisze: Transformator sieciowy do Philipsa Capella Tonmeister B8D42AS. Cholerstwo jest na rdzeniu zwijanym, klejone, nie idzie tego rozebrać do przewinięcia.
.
Zależy czym jest klejone. Jeśli żywicą, to można zamoczyć na dobę w acetonie (np. rozpuszczalnik Nitro). Aceton nie rozpuści żywicy, ale ją zmiękczy. Ten patent podpowiedział mi wiele lat temu znajomy chemik. Rozbierałem wtedy małe trafa (nie potrzeba było dużo acetonu). Naczynie (najlepiej szklane) powinno mieć pokrywkę. Zapach acetonu jest przykry i delikatnie mówiąc nie służy zdrowiu. Pomieszczenie powinno być dobrze wentylowane i nikt nie powinien w nim przesiadywać.
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Jaki problem wstawić inny transformator.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Problem mechaniczny. Trzeba go zmieścić (i w ogóle mieć pasujący napięciowo). A on dość mały jak na tą moc jest. No i to fajne, eleganckie radio, poza tym w 100% oryginalne to i kundlić za bardzo go nie chcę. Aceton wypróbuję, może po dłuższym czasie go rozmiękczy, choć wątpię, ale nadzieję mieć trzeba.
- Witek
- 500...624 posty
- Kontakt:
Wszystkie nierozbieralne zalakierowane transformatory zmuszałem do współpracy, gotując je w wodzie. Zawsze ustępowały.
Pomysł nie mój, zapożyczony od pracownika dużej przewijalni.
Pomysł nie mój, zapożyczony od pracownika dużej przewijalni.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
W sumie - co szkodzi spróbować, gorzej nie będzie
A rdzeń nie zacznie rdzewieć od takiego traktowania?

Od gotowania w wodzie nic mu nie będzie, natomiast potem trzeba bezwzględnie go wysuszyć. Wilgoć plus tlen z powietrza to natychmiastowa rdza.tszczesn pisze:A rdzeń nie zacznie rdzewieć od takiego traktowania?
Tylko sam rdzeń.Izolacje drutów szlag trafi!iPotem obstukać drewnianym albo plastikowym mlotem.Przy acetonie nie palimy .Nie daje takich pięknych wizji jak nieocenione TRI jednak.Uzywam sporo acetonu do rozklejania starych membran czyli zawieszeń ale nie lubie tej aktywności.
Tomasz
Tomasz
- salicjonał
- 1250...1874 posty
Szukałeś lamp Sator. http://allegro.pl/ef80-sator-lampa-elek ... 62226.html
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
- lamposz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Mam triody W-412 i H-412 Triotrona , z końca lat 20 , w niezłej kondycji ( emisja ) . Interesowały by kolegę potencjalnie ? ( choć chyba na razie nie sprzedaje ).
Mam też ecc83 sator i jeszcze kilka lamp innych rzadkich firm.
Tak jak mówię, na razie chce się dowiedzieć czy jest zainteresowanie - najwyżej jak mnie "przyciśnie" to się odezwę
Mam też ecc83 sator i jeszcze kilka lamp innych rzadkich firm.
Tak jak mówię, na razie chce się dowiedzieć czy jest zainteresowanie - najwyżej jak mnie "przyciśnie" to się odezwę

Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Witam, jeszcze wspomnę o transformatorze, mam kilka rozebranych z rdzeniem zwijanym jeżeli wymiary by się nadawały to mogę pomóc. Pozdrawiam.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
ECC83 i inne podobne mnie nie interesują, szukam lamp z nietypowymi oznaczeniami, takimi jak np. 4A6 (od. REN904)czy UTH1 (CCH1). W412 i H412 z chęcią, ale muszą mieć czytelne oznaczenia, taki wybredny jestem 
[quote = "rysiekg"]Witam, jeszcze wspomnę o transformatorze, mam kilka rozebranych z rdzeniem zwijanym jeżeli wymiary by się nadawały to mogę pomóc. Pozdrawiam.[/quote]
Odkopię zwłoki swojego, pomierzę.

[quote = "rysiekg"]Witam, jeszcze wspomnę o transformatorze, mam kilka rozebranych z rdzeniem zwijanym jeżeli wymiary by się nadawały to mogę pomóc. Pozdrawiam.[/quote]
Odkopię zwłoki swojego, pomierzę.