Witam
Kilka dni temu ukończyłem budować kolejny wzmacniacz gitarowy.
Tym razem zachciało mi się połączyć preamp Plexi 1959 z końcówką 18 Watt. Przeszukując internet w poszukiwaniu schematu i layoutu zaobserwowałem, że sporo ludzi buduje takie wzmacniacze z wbudowanym przełącznikiem umożliwiającym połączenie równoległe lub kaskadowe polówek pierwszej lampy. Postanowiłem coś takiego zaimplementować w mojej konstrukcji. Dodatkowo wbudowałem VVR oraz PPIMV
Po złożeniu - wzmacniacz zagrał od razu. Słychać sporo przydźwięków ale przyczyną jest nieporządek w prowadzeniu kabli w chassis - tak myślę. Największy problem mam z przełączaniem połówek pierwszej lampy w tryb równoległy i kaskadowy. Przy trybie równoległym nie ma problemów, nawet mocne rozkręcenie wzmacniacza powoduje tylko przydźwięki z zasilacza (pisałem wyżej), natomiast problemy zaczynają się po przełączeniu na tryb kaskadowy. Wzmacniacz w pełni rozkręcony w tym trybie natychmiast się "zatyka" po uderzeniu w struny słychać gitarę ale o wiele ciszej niż w trybie równoległym to raz, po drugie rozkręcenie obu kanałów na full powoduje powstanie pisków i sprzężeń. Tylko i wyłącznie skręcenie obu potencjometrów volume do wartości ca 2-3 powoduję, że tryb staje się w miarę użyteczny . Prośba do forumowiczów o obejrzenie schematu (załączam poniżej ) i pomoc w pozbyciu się nie pożądanych odgłosów po włączeniu trybu kaskadowego.
Zdjęcia na razie nie załączam gdyż takiego bałaganu w kablach nie chcę pokazywać, jak posprzątam to pokażę.
Pozdrawiam
Piotr
Plexi 1959 z końcówka 18 Watt
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Plexi 1959 z końcówka 18 Watt
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Plexi 1959 z końcówka 18 Watt
No, no, a podobno przester z końcowki taaaki dobry.
'All the stars in the north are dead now.'
-
- 50...74 posty
Witam
Coś mała chęć do dyskusji w narodzie
. Dlatego może napisze co próbowałem zrobić.
Po pierwsze porządkowanie kabli ujawniło kilka zimnych lutów co natychmiast poprawiło brzmienie wzmacniacza. Przełączenie w tryb cascade przy podłączonym wejściu normal nie skutkuje jakimiś niepokojącymi odgłosami. Podpięcie kanału brigt w trybie cascade powoduje sprzęganie przy volume brigh rozkręconym do poziomu 8-9. Najpierw podpinałem różnej wartości kondensatory mikowe na potencjometrze bright volume i to samo na normal volume - dodawanie różnych wartości powodowało, że sprzężenie pojawiało się w rożnych pozycjach ustawienia potencjometru brigh volume ale nie znikało. Wreszcie doszedłem do wniosku, że bez tych kondensatorów sprzężenie występuje w pozycji 8-9 bright volume jak pisałem wyżej. Z poprzednich konstrukcji została mi lampa ECC82 - postanowiłem zamienić V1 z ECC83 na ECC82 i o dziwo kanał bright po przełączeniu w tryb cascade nie sprzęga
. Lampa ECC82 ma niższy faktor gainu niż ECC83. W związku z powyższym aby móc zastosować ECC83 muszę zmniejszyć gain na pierwszym stopniu wzmacniacza. I tu pytanie czy dobrym rozwiązaniem będzie zwiększanie wartości rezystorów katodowych lampy V1. Czy zmniejszenie wartości kondensatora w katodzie drugiej połówki V1 zmniejszy wartość gainu, a może jakieś inne pomysły. Może pokombinować z wartościami rezystorów na zasilaniu anod.
Widziałem jeszcze coś takiego jak dodanie rezystorów 33k szeregowo do siatek pierwszej lampy za rezystorami 68k na wejściu. Czy to może osłabić sygnał doprowadzany do pierwszego stopnia i czy osłabienie sygnału wejściowego będzie skutkowało mniejszym wzmocnieniem sygnału na pierwszym stopniu?
Pozdrawiam
Piotr
Coś mała chęć do dyskusji w narodzie

Po pierwsze porządkowanie kabli ujawniło kilka zimnych lutów co natychmiast poprawiło brzmienie wzmacniacza. Przełączenie w tryb cascade przy podłączonym wejściu normal nie skutkuje jakimiś niepokojącymi odgłosami. Podpięcie kanału brigt w trybie cascade powoduje sprzęganie przy volume brigh rozkręconym do poziomu 8-9. Najpierw podpinałem różnej wartości kondensatory mikowe na potencjometrze bright volume i to samo na normal volume - dodawanie różnych wartości powodowało, że sprzężenie pojawiało się w rożnych pozycjach ustawienia potencjometru brigh volume ale nie znikało. Wreszcie doszedłem do wniosku, że bez tych kondensatorów sprzężenie występuje w pozycji 8-9 bright volume jak pisałem wyżej. Z poprzednich konstrukcji została mi lampa ECC82 - postanowiłem zamienić V1 z ECC83 na ECC82 i o dziwo kanał bright po przełączeniu w tryb cascade nie sprzęga

Widziałem jeszcze coś takiego jak dodanie rezystorów 33k szeregowo do siatek pierwszej lampy za rezystorami 68k na wejściu. Czy to może osłabić sygnał doprowadzany do pierwszego stopnia i czy osłabienie sygnału wejściowego będzie skutkowało mniejszym wzmocnieniem sygnału na pierwszym stopniu?
Pozdrawiam
Piotr
-
- 1875...2499 postów
Piotrze - słabo się to czyta...odrpol pisze:Witam
Lampa ECC82 ma niższy faktor gainu niż ECC83.
Jak już bardzo chcesz robić obcojęzyczne wtrącenia, to rób to z sensem
amplification factor = gain
-
- 50...74 posty
Witam
Bardzo przepraszam - powinienem napisać wartość gainu (chyba), albo najlepiej współczynnik wzmocnienia.
Ciekawe jak przetłumaczyć gain - słowo bardzo często używane wymiennie z overdrive, chociaż to dwa zupełnie inne zagadnienia.
Według Tłumacza Google (takiego najczęściej używam) gain to:
rzeczownik - zysk
profit - gain, proceeds, increment, lucre
przyrost - increase, growth, gain, increment, rise, accretion
korzyść - advantage, benefit, favor, profit, gain, interest
zarobek - earnings, profit, wages, gain, livelihood, living
przybytek - tabernacle, increase, increment, gain
intratność - profit, gain
wrąb - notch, nick, cut, edge, brim, gain
No i co tu wybrać po naszemu bo nic do wzmacniacza lampowego w naszym języku nie pasuje.
A definicja za Wikipedią brzmi następujaco
The amplification factor, also called gain, is the extent to which an analog amplifier boosts the strength of a signal.
Ale Ok będę starał się pisać po Polsku bez wtrąceń jeżeli to kogoś drażni.
Nadal nikt nie ma żadnych pomysłów czy podpowiedzi - no trudno walczę dalej samotnie.
Pozdrawiam
Piotr
Bardzo przepraszam - powinienem napisać wartość gainu (chyba), albo najlepiej współczynnik wzmocnienia.
Ciekawe jak przetłumaczyć gain - słowo bardzo często używane wymiennie z overdrive, chociaż to dwa zupełnie inne zagadnienia.
Według Tłumacza Google (takiego najczęściej używam) gain to:
rzeczownik - zysk
profit - gain, proceeds, increment, lucre
przyrost - increase, growth, gain, increment, rise, accretion
korzyść - advantage, benefit, favor, profit, gain, interest
zarobek - earnings, profit, wages, gain, livelihood, living
przybytek - tabernacle, increase, increment, gain
intratność - profit, gain
wrąb - notch, nick, cut, edge, brim, gain
No i co tu wybrać po naszemu bo nic do wzmacniacza lampowego w naszym języku nie pasuje.
A definicja za Wikipedią brzmi następujaco
The amplification factor, also called gain, is the extent to which an analog amplifier boosts the strength of a signal.
Ale Ok będę starał się pisać po Polsku bez wtrąceń jeżeli to kogoś drażni.
Nadal nikt nie ma żadnych pomysłów czy podpowiedzi - no trudno walczę dalej samotnie.
Pozdrawiam
Piotr