Ku przestrodze...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty

Ku przestrodze...

Post autor: ArMi Si »

Dostałem przedwczoraj wzmacniacz gitarowy Peavey VK112, który przestał działać przed ważnym koncertem, na sylwestra. Właściciel wspomniał, że kiedyś oddawał do eksperta od "tuningu", nigdy nie wróży to nic dobrego, ale tym razem się przeraziłem.
Okazało się, że to tylko gniazdo się rozwaliło, wymieniłem, jednak nie mogłem przejść obok tych przeróbek bez interwencji. Wzmacniacz powrócił do stanu fabrycznego.

Zdjęcia stanu w jakim go dostałem. A tak się nie robi :!:
Załączniki
IMG_5933.JPG
IMG_5930.JPG
IMG_5932.JPG
IMG_5931.JPG
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
PanG
125...249 postów
125...249 postów

Re: Ku przestrodze...

Post autor: PanG »

Poezja :D Ja kiedyś dostałem Orange Rockera, w którym facet (reklamujący swoje usługi również i na tym forum) wstawił "pętlę efektów"...

...przed pierwszym stopniem kanału czystego, z wyjściem wprost na trafo głośnikowe. Kablem dwużyłowym, używanym do zasilania jakichs starych rtv-ek.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Andrew »

Boże... Ty to widzisz i nie grzmisz...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A kto ci kazal wracac do stanu fabrycznego? Przerobki z tego co rozumiem nie mialy wplywu na niedzialanie wzmacniacza. Nie podobalo ci sie to trzeba bylo zrobic lepiej. Ktos po cos modyfikowal ten wzmacniacz. VK w oryginale nie ma brzmienia. Wielu ludzi probuje z niego cos wycisnac i czesto moduje. Mody te moga wygladac lepiej ale nie koniecznie sie da to zrobic ekstra estetycznie. Przerobka inwertera na parafazowy lepiej wygladac nie bedzie bo nie moze...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

painlust pisze:Ktos po cos modyfikowal ten wzmacniacz.
Żeby dostać hajs? ;)
painlust pisze:Przerobka inwertera na parafazowy lepiej wygladac nie bedzie bo nie moze...
Chcesz się założyć? :P
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Na pewno ty zrobił byś to estetyczniej niż ja czy ten druciarz, ale czy nie znalazłby się ktoś co by się nie przyczepił? Przecież trzeba ciąć ścieżki i lutować elementy nad płytką.
Awatar użytkownika
ArMi Si
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ArMi Si »

Tak, ten wzmacniacz nie cieszy się super wyrafinowanym przesterem. Naprawiany egzemplarz miał szereg usprawnień, ogrywałem- przester do przełknięcia, clean na poziomie, jednak trochę dziwny.
Proponowałem właścicielowi, że ładnie to zrobię (bo da się :!: schludnie wszystko rozlokować), jednak polecił mi powrót do stanu oryginalnego, tak zrobiłem. Został jedynie JCM800 mod, oczywiście na grubszych kablach, uporządkowane, w koszulkach, napewno bezpieczniej niż było. Piec ma wymieniony głośnik na Eminence Man o War. Gdy podłączymy piec przez jakiś przester na kanał clean to jest bardzo dobrze, przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie, nawet na tanich efektach Joyo. Gra dosyć ładnie.
Gibson Explorer 02'
Mesa Mark III (head)
Randall RN 4x12
Marshall JCM800 combo
kacperpawluk
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kacperpawluk »

Aż oczy bolą jak się na to patrzy.
ODPOWIEDZ