Brum 150 i 200 Hz

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maczek
25...49 postów
25...49 postów

Brum 150 i 200 Hz

Post autor: maczek »

Witam,
Rok temu zbudowałem wzmacniacz (Bassman i JCM800) na EL84. Przydźwięk był słyszalny, ale na małych głośnościach był akceptowalny. Aktualnie chciałbym rozbudować końcówkę mocy na 2xEL84, ale wolałbym mieć sygnał wolny od zakłóceń.
Dla Bassmana brum ma częstotliwość 150 Hz, a dla JCM 200 Hz.
Dodam, że:
- konstrukcja jest zbudowana na eyelet board
- masę mam podłączoną w gwiazdę, tzn masa każdego z kanałów mam poprowadzoną do pierwszego kondensatora w zasilaczu
- między gniazdem wejściowym a rezystorem przylutowanym do siatki pierwszych stopni są przewody ekranowane.
- jedynie co wzbudza moje podejrzenie to 6,7 V żarzenia. Planuję dociążyć trafo rezystorami 10W.
- Lampy znajdują się w ekranach.

Ewidentnie jest to wina przedwzmacniaczy. Wpięcie gitary w return pętli efektów rozwiązuje niemal problem.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Załączniki
jcm800.PNG
bassman.PNG
zasilacz.PNG
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Brum 150 i 200 Hz

Post autor: haterkmp »

A mógłbyś zrobić zdjęcie bebeszków? Bo tak to ciężko coś powiedzieć...
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: thn.technik »

A jak skręcisz volume cleana i driva to też masz przydźwięk? Gdzie masz masowane chassis?

Przedwzmacniacze zasilasz z napięcia 248V i 235V więc masa obydwu układów powinna być podpięta do masy kondensatora C28, a masy potencjometrów volume powinny być podpięte do masy kondensatora C29. Na pewno nie powinna być to masa kondensatora C31.
Dociążanie trafa rezystorami jest bez sensu, powinieneś dać rezystor szeregowo w układzie żarzenia, prawdopodobnie jakieś 0,1 Ohm.
maczek
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki za zainteresowanie,
Jak skręcę volume na minimum to nic nie słychać.
Masa jest jednak podpięta do kondensatora C30. Wrzucam wzór PCB zasilacza (teraz widzę, że mogłem obrócić te kondensatory o 90 stopni i łatwiej poprowadzić masę :( )
Jutro może uda mi się machnąć jakieś fotki, ale lepiej widoczny byłby schemat prowadzenia masy.
A i symetryzacja żarzenia jest zrealizowana przez połączenie dwóch rezystorów 100R do masy.
Mam jeden punkt połączenia chassis z masą.

E: Myślałem o zastosowaniu jakiegoś filtra przed TS, ale inne konstrukcje lampowe działały u mnie dobrze.
Załączniki
zasilacz.png
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Nie masz symetryzacji żarzenia.

Nie można minusa mostka od przekaźników podpiąć do masy i jednoczenie symetryzować rezystorami zmienne do tej samej masy. W takim połączeniu masz od jednego zacisku zmiennego 6,3V rezystor 100 Ohm do masy, a z drugiego zacisku 6,3V masz przez połowę okresu 50Hz diodę od masy i przez drugą połowę okresu rezystor 100 Ohm. To by tłumaczyło brum 150Hz :lol:.

Symetryzuje się albo zmienne albo stałe, a masę wyprostowanego napięcia żarzenia nie łączy się z masą układu.
W twoim przypadku symetryzował bym zmienne bo stałe nie jest użyte do żarzenia lamp.

Naprawdę nie dałeś żadnego kondensatora elektrolitycznego za mostkiem przed stabilizatorem? Wywal to 330n i wsadź przynajmniej 470u...

To jest aplikacja 7805 dla stabilizacji napięcia stałego ale już odfiltrowanego (pierwszy obrazek), dla stabilizacji zmiennego taka jest prawidłowa aplikacja (drugi obrazek)
Załączniki
lm7805.gif
5_volt_ps.gif
maczek
25...49 postów
25...49 postów

No tak, schemat płytki to jedno, a praktyka to drugie.

W rzeczywistości nie dałem rezystorów 100R w to miejsce przy mostku, tylko na podstawce lampy mocy - masę podłączyłem do chassis (to może być przyczyna).

Dałem też 22 uF zamiast 330n. Na wyjściu mam 100 nF (jak najbliżej nóżek stabilizatora) oraz 1000 uF (na płytce sterownika - osobne PCB).

Sterownik działa dobrze, a przekaźniki nie powodują trzasków. Masa napięcia 5 V jest połączona w jednym miejscu z masą napięcia anodowego (bez tego połączenia wszystko buczało).

Przepraszam za nieścisłości, ale wzmacniacz budowałem ponad rok temu i od czasu do czasu coś tam zmieniałem dlatego dokumentacja nie pokrywa się z rzeczywistym układem.

Mam teraz pytanie:
Czy symetryzacja 2 x 100R przy lampie mocy, gdzie masą jest chassis może być problemem?

Jeszcze raz dziękuję za wyrozumiałość :)

E: W wolnej chwili poprowadzę masy jeszcze raz, teraz mam totalny bałagan. Może wyekranowanie / skrócenie niektórych przewodów zmniejszy buczenie.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Jeśli masa 5V jest podpięta do masy anodowego to rezystory 100 Ohm nie spełniają swojej funkcji. Odłącz masę 5V i zrób symetryzację napięcia stałego kondensatorami do masy anodowej. Środek rezystorów symetryzujących i środek kondensatorów symetryzujących powinien być połączony do masy drugiego kondensatora zasilacza i z tego punktu powinno być masowane chassis.
Załączniki
Koch_Sym.jpg
maczek
25...49 postów
25...49 postów

Dziękuję za cenne wskazówki.
Postaram się po świętach rozdzielić te masy. Teraz widzę, że najłatwiej byłoby zrobić nową płytkę zasilacza (masa jest lutowana bezpośrednio do nóżki kondensatora, a wolałbym mieć złącze śrubowe).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ