Wzmacniacz lampowy na bazie ORL Stolica

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Teceon
5...9 postów
5...9 postów

Wzmacniacz lampowy na bazie ORL Stolica

Post autor: Teceon »

Witam wszystkich serdecznie, na zadanie dostałem wykonanie wzmacniacza na bazie układu odbiornika lampowego Stolica, z racji tego, że mam chasis, które jest niekompletne i częściowo uszkodzone chciałbym je przerobić na układ wzmacniacza m.cz. :)
Postanowiłem zmodyfikować oryginalny schemat, tak by została sama część końcówki mocy, proszę o opinie co do tego, czy tak przerobiony układ spełni swoje zadanie, oraz czy jest prawidłowy :)
Rozmyślam jeszcze nad użyciem do układu lampy EM30, lub EM4 jako wskaźnik wysterowania.
Dodam jeszcze że chasis, jak i układ jest na tyle zdekompletowane i uszkodzone, że regeneracja jest bez sensu. Żeby nie było że chcę trwale uszkodzić tą konstrukcję... ;)
Na schemacie widnieją również 2 elektrolity po CHYBA 15uF, czy mógłbym je zastąpić Elwami 50uF/400V - NOS ? :)
Z góry dziękuję za wszelką udzieloną mi pomoc, pozdrawiam Kacper. :D
Załączniki
Przerobiony schemat wzmacniacza
Przerobiony schemat wzmacniacza
aaaa.gif (15.59 KiB) Przejrzano 2049 razy
patro
4 posty
4 posty

Re: Wzmacniacz lampowy na bazie ORL Stolica

Post autor: patro »

Ponieważ jest to mój pierwszy post na Forum Triody, chciałbym również przywitać się ze Wszystkimi. Nazywam się Patryk, lampami interesuję się od dość dawna, hobbystycznie, więc pierwszy post znalazł się we właściwym dziale.

Odnośnie pytania... Schemat wzmacniacza to fragment schematu Stolicy, więc jest w porządku. Brakuje mi jedynie stopnia wstępnego, który w Stolicy był zrealizowany na lampie EF22. Bez niego, owszem wzmacniacz będzie pracował, lecz jego czułość będzie zbyt mała.
Druga kwestia to fakt, że większa część chasis zostanie niewykorzystana przy budowie samego wzmacniacza mcz. Być może nie jest ono w bardzo tragicznym stanie ( np. posiada sprawne filtry pcz, lub inne elementy, których być może poszukiwałby ktoś, kto akurat rekonstruuje taki odbiornik i być może wymieniłby się chętnie na podzespoły bardziej typowe do budowy wzmacniacza.

Ze swojej strony polecałbym na początek schemat wzmacniacza na EF86 i EL84 opracowany przez mullarda:

http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... schem1.gif

Opis znajduje się na srtonie Fonaru, w dziale "artykuły". Gotowe rozwiązania można wykorzystać, analizując schematy radyj lampowych, w których wzmacniacz mcz realizowano na typowych lampach EL84 lub ECL86. Konstrukcję mullarda polecam Ci ze względu na łatwość wykonania oraz przez sentyment, ponieważ ów wzmacniacz był moim pierwszym lampowcem.

Powodzenia
Pozdrawiam
Patryk (Patro)
Teceon
5...9 postów
5...9 postów

Chodziło mi głównie o poradę co do schematu.
Czyli zostawiam tor z EF22, i resztę kopiuję.
Chass zostanie wykorzystane, nie będe się bawił w trzymanie części bo "przydasie" zaśmicają mi już całą piwnice.
Do tego komplet części mam, oraz co najważniejsze... Transformatory. ;)
patro
4 posty
4 posty

Tak, wystarczy że "dołożysz" cały stopień z EF22 ze Stolicy, ten znajdujący się przed EBL21. Czułość wzmacniacza będzie wówczas na poziomie 300 - 700mV, co pozwoli wysterować wzmacniacz z typowego źródła, np. CD lub karta muzyczna komputera.

Skoro już podjąłeś decyzję, że chcesz wykorzystać chasis z radia, resztę miejsca mógłbyś wykorzystać poźniej np. na korektor RIAA, który pozwoliłby na podłączenie gramofonu lub zbudowanie drugiego kanału. Miałbyś wówczas wzmacniacz stereofoniczny.
Pozdrawiam
Patryk (Patro)
amper6
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: amper6 »

Teceon pisze:Chodziło mi głównie o poradę co do schematu.
Czyli zostawiam tor z EF22, i resztę kopiuję.
Chass zostanie wykorzystane, nie będe się bawił w trzymanie części bo "przydasie" zaśmicają mi już całą piwnice.
Do tego komplet części mam, oraz co najważniejsze... Transformatory. ;)
A nie lepiej skorzystać z tego schematu?
FirstAmp_v_2.PNG
Zrezygnowałem z innego a skorzystałem z tego powyżej. Gra. A jeśli chodzi o chassis (i budżetową budowę) to nie lepiej dorwać starą obudowę od pc i wykorzystać górny panel? Wiercisz otwory pod podstawki, mocowania transformatorów, dajesz boczki z litego drewna i panele przód i tył np. aluminium i masz obudowę.
Teceon
5...9 postów
5...9 postów

Niestety, schemat muszę użyć oryginalny z racji tego iż cewka głośnika oraz "strumień magnesu" jest wytwarzany poprzez transformator, szczerze to nawet nie wiem jaki, bo nikt nie raczył go opisać...
patro
4 posty
4 posty

Jeżeli chodzi o rodzaj głośnika, to nie musisz kurczowo trzymać się schematu ze Stolicy. Dysponując głośnikiem z cewką wzbudzenia (elektromagnesem), możesz zastosować dowolny schemat. Cewkę głośnika podłączasz wówczas w typowy sposób, to uzwojenia wtórnego trafa głośnikowego, natomiast cewkę wzbudzenia (elektromagnes głośnika) pomiędzy plusy pierwszego i drugiego kondensatora w zasilaczu. Pełni ona rolę typowego dławika. Zauważ, że w zasilaczu Stolicy jest ona wpięta pomiędzy plusy kondensatorów zasilacza (15uF). Zasilacz możesz wykonać nawet na diodach półprzewodnikowych, zamiast lampy prostowniczej.

Dodatkową zaletą zastosowania typowych lamp, jest ich łatwa dostępność, w przeciwieństwie do lamp oryginalnie stosowanych w Stolicy. Wspominam o tym na wszelki wypadek, gdybyś po zrealizowaniu udanej konstrukcji, chciałbyś używać wzmacniacza na co dzień.
Pozdrawiam
Patryk (Patro)
ODPOWIEDZ