Potrzebny mi układ TDA2050, jednak chcę mieć pewność, że to nie podróbka. Sprawdziłem u dużych dystrybutorów (tme, mouser itp.) - nie sprzedają już tego scalaka, gdyż jest przestarzały/obsolete.
Układ figuruje oczywiście w ofercie małych sklepów oraz na allegro ale nie mam pewności czym tak naprawdę tam handlują a układy tej serii były (są?) niestety podrabiane.
Znacie jakieś pewne źródło?
Gdzie kupić TDA2050 (nie podróbki)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Gdzie kupić TDA2050 (nie podróbki)
Witam
Nowa konstrukcja, czy serwis istniejącej?
Jeśli to pierwsze to można zastosować układ scalony LM3875, LM3886 (uwaga na inną obudowę), albo wzmacniacz tranzystorowy. W mniejszych sklepach mogą być jeszcze stare zapasy. Zamiennikami są TDA2051, LM1875. Producent wycofując z produkcji dany model elementu półprzewodnikowego utrudnia życie serwisantom, słynnym przykładem są wzmacniacze i amplitunery japońskiej produkcji z końcówkami mocy na układach hybrydowych. Po zakończeniu produkcji tych kostek na rynku pojawiły się podróbki, przez co próba naprawy tego sprzętu kończyła się niepowodzeniem.
Jeśli to pierwsze to można zastosować układ scalony LM3875, LM3886 (uwaga na inną obudowę), albo wzmacniacz tranzystorowy. W mniejszych sklepach mogą być jeszcze stare zapasy. Zamiennikami są TDA2051, LM1875. Producent wycofując z produkcji dany model elementu półprzewodnikowego utrudnia życie serwisantom, słynnym przykładem są wzmacniacze i amplitunery japońskiej produkcji z końcówkami mocy na układach hybrydowych. Po zakończeniu produkcji tych kostek na rynku pojawiły się podróbki, przez co próba naprawy tego sprzętu kończyła się niepowodzeniem.
Ostatnio zmieniony wt, 20 września 2016, 09:52 przez AZ12, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy stare tranzystory!
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
TDA2052 nie jest zamiennikiem układu TDA2050. Ma inne wyprowadzenia. Ma ich też więcej, ze względu na obecne w TDA2052 obwody MUTE i ST-BY. LM1875 ma z kolei wyższe dopuszczalne napięcie zasilania, ale maksymalny prąd wyjściowy ma niższy niż TDA2050.AZ12 pisze:Zamiennikami są TDA2051, TDA2052, LM1875.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Muszę zastąpić uszkodzoną w fabrycznym urządzeniu.AZ12 pisze:Witam
_
Witam, układy TDA2050 są w Zamościu jest jeszcze 10 szt. 4.50 zł.od kilku lat tam kupuje i wszystkie części są ok. adres; J.M.elektronika Zamość sklep elektroniczny , sprzedają wysyłkowo.Pozdrawiam