Oględziny P-508
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Oględziny P-508
Witam. Dostałem od znajomego miernik P-508. Po wstępnych oględzinach postanowiłem pomierzyć omomierzem cewki znajdujące się na druku. Jedna z nich ma przerwę w uzwojeniu. Może ktoś wie za co odpowiedzialny jest zespół tych cewek i czy samodzielne przewinięcie uzwojenia może negatywnie wpłynąć na pracę urządzenia. Zaznaczam, że nie uruchamiałem miernika a jedynie przypadkowo odkryłem awarię. Z góry dziękuję za odpowiedżi pozdrawiam.
Moim skromnym zdaniem są to rezystory współpracujące z ustrojem pomiarowym, a nie cewki.
http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/tes ... 8/p508.htm
Są to rezystory precyzyjne nawinięte drutem oporowym w izolacji jedwabnej, od ich jakości zależy dokładność wskazań miernika.Zibi pisze:Moim skromnym zdaniem są to rezystory współpracujące z ustrojem pomiarowym, a nie cewki.
Możesz przewinąć, ale rezystncja MUSI ściśle odpowiadać wartości na schemacie...
Pozdrawiam, Bogdan
Pionier U2
-
- 75...99 postów
-
- 4 posty
Re: Oględziny P-508
Witam.
Reanimuję miernik P508, sprawdziłem rezystory precyzyjne i już przy pierwszym o oznaczeniu R3 mam problem. Według instrukcji i schematu R3 powinien mieć 221 Ω, wylutowałem go, sprawdziłem i o dziwo miernik pokazuje mi 6,01 kΩ? Czyżby błąd w dokumentacji? Czy ktoś jest w stanie podać mi prawidłowe wartości rezystorów precyzyjnych?
Reanimuję miernik P508, sprawdziłem rezystory precyzyjne i już przy pierwszym o oznaczeniu R3 mam problem. Według instrukcji i schematu R3 powinien mieć 221 Ω, wylutowałem go, sprawdziłem i o dziwo miernik pokazuje mi 6,01 kΩ? Czyżby błąd w dokumentacji? Czy ktoś jest w stanie podać mi prawidłowe wartości rezystorów precyzyjnych?
Ostatnio zmieniony wt, 7 marca 2023, 19:08 przez Romekd, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: literówki
Powód: literówki
A nie pomyliłeś go z R5?
Jeśli nie jesteś pewny, czy ten rezystor jest prawidłowy, to możesz to w prosty sposób sprawdzić.
Pomierz jakąś lampę, która ma nachylenie około 4 mA/V. Jeśli na wszystkich podzakresach dla nachylenia uzyskasz podobny wynik (około 4 mA/V) to znaczy, że rezystorów nie trzeba ruszać. Specjalnie wskazałem lampę o takim nachyleniu, bo jeśli będzie większe niż 5 mA/V to nie sprawdzisz najniższego zakresu.
Jeśli nie jesteś pewny, czy ten rezystor jest prawidłowy, to możesz to w prosty sposób sprawdzić.
Pomierz jakąś lampę, która ma nachylenie około 4 mA/V. Jeśli na wszystkich podzakresach dla nachylenia uzyskasz podobny wynik (około 4 mA/V) to znaczy, że rezystorów nie trzeba ruszać. Specjalnie wskazałem lampę o takim nachyleniu, bo jeśli będzie większe niż 5 mA/V to nie sprawdzisz najniższego zakresu.
-
- 4 posty
Wylutowałem dokładnie R3, na razie nie mogę w ogóle nic sprawdzić, ponieważ EL84 też jest już na wykończeniu i może znajdę gdzieś w dobrej cenie 6p14p-ew, wówczas postaram się uruchomić miernik.
Witam, zostałeś szczęśliwym posiadaczem P508. Zapewne nie wiadomo, jakie koleje losu ten miernik przeszedł. Zastanawiam się, dlaczego praca nad przywróceniem go do pełnej sprawności, rozpoczęła się od sprawdzania drutowych rezystorów nawiniętych na tych "szpuleczkach". Także brak jest opisu, jakie usterki miernik wykazuje przy pomiarach lamp elektronowych. Oto kilka rad na początek.
Miernik jest urządzeniem, które zaliczyło już ok. 40 lat. O ile ktoś nie przeprowadzał jego konserwacji, to na 100% należałoby wyczyścić i usprawnić cztery potencjometry nastawne po zdjęciu obudowy. Wymontować po kolei, wyciągnąć osie, usunąć gęsty smar....Jednym słowem poprawić kontakty. Oczywiście po czyszczeniu, przeprowadzić kalibrację miernika ustawiając potencjometry w/g Instrukcji uruchamiania i regulacji. Bez tych czynności, nie będzie miernik działał stabilnie. Następnie trzeba sprawdzić poprawność zasilacza napięć ujemnych. W zasilaczu pracują oryginalnie diody DZG7 i one potrafią być wadliwe o ile napięcia ujemne odbiegają od nastawy na płycie czołowej miernika.
Patrząc na schemat ideowy, przy niektórych rezystorach jest gwiazdka a to oznacza, że jest to rezystor dobierany, więc jego wartość nie musi być zgodna z wartością w wykazie elementów. W trakcie regulacji nie trudno o pomyłkę i dlatego dobrze jest oznakować flamastrem ; R3, R4, R5, R14, R15, R16 i R19. Dlaczego konstruktor miernika połączył szeregowo rezystor drutowy R3 z rezystorem R6? Prawdopodobnie chodziło o zapewnienie termicznej stabilizacji rezystancji wypadkowej. Po oznakowaniu rezystorów pisakiem, wskazane by było zrobić zdjęcie i umieścić na FORUM, jako pomoc dla innych użytkowników tego miernika.
Zakup lampy EL84: Aby zakup lampy był udany, to trzeba wiedzieć, że nie wszystkie lampy EL84 ze 100% emisją będą działały w P508 poprawnie. Miewałem problemy z kompensacją prądu anodowego do zera /przy pomiarach nachylenia charakterystyki/ dla lamp o prądach anodowych zbliżonych do wartości 90 - 100mA. Dopiero wstawienie nowej lampy rosyjskiej 6P14P-ER dało radę skompensować Ia do zera. Proszę to mieć na uwadze.
Pozdrawiam
Miernik jest urządzeniem, które zaliczyło już ok. 40 lat. O ile ktoś nie przeprowadzał jego konserwacji, to na 100% należałoby wyczyścić i usprawnić cztery potencjometry nastawne po zdjęciu obudowy. Wymontować po kolei, wyciągnąć osie, usunąć gęsty smar....Jednym słowem poprawić kontakty. Oczywiście po czyszczeniu, przeprowadzić kalibrację miernika ustawiając potencjometry w/g Instrukcji uruchamiania i regulacji. Bez tych czynności, nie będzie miernik działał stabilnie. Następnie trzeba sprawdzić poprawność zasilacza napięć ujemnych. W zasilaczu pracują oryginalnie diody DZG7 i one potrafią być wadliwe o ile napięcia ujemne odbiegają od nastawy na płycie czołowej miernika.
Patrząc na schemat ideowy, przy niektórych rezystorach jest gwiazdka a to oznacza, że jest to rezystor dobierany, więc jego wartość nie musi być zgodna z wartością w wykazie elementów. W trakcie regulacji nie trudno o pomyłkę i dlatego dobrze jest oznakować flamastrem ; R3, R4, R5, R14, R15, R16 i R19. Dlaczego konstruktor miernika połączył szeregowo rezystor drutowy R3 z rezystorem R6? Prawdopodobnie chodziło o zapewnienie termicznej stabilizacji rezystancji wypadkowej. Po oznakowaniu rezystorów pisakiem, wskazane by było zrobić zdjęcie i umieścić na FORUM, jako pomoc dla innych użytkowników tego miernika.
Zakup lampy EL84: Aby zakup lampy był udany, to trzeba wiedzieć, że nie wszystkie lampy EL84 ze 100% emisją będą działały w P508 poprawnie. Miewałem problemy z kompensacją prądu anodowego do zera /przy pomiarach nachylenia charakterystyki/ dla lamp o prądach anodowych zbliżonych do wartości 90 - 100mA. Dopiero wstawienie nowej lampy rosyjskiej 6P14P-ER dało radę skompensować Ia do zera. Proszę to mieć na uwadze.
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Popieram uwagi Kolegi Oksyda.
Ma on doświadczenie w tym temacie.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
Ma on doświadczenie w tym temacie.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"
No i na pewno trzeba zacząć do tego aby przygotować sobie auto trafo aby miernik kalibrować i użytkować przy napięciu 220V.
Pomiar nachylanie - osobiście wolę na tym mierniku badań nachylenie metodą techniczną.
Pomiar nachylanie - osobiście wolę na tym mierniku badań nachylenie metodą techniczną.
-
- 4 posty
Jeden krok do przodu, autotrafo uruchomione i zamówione 6P14P
... nie neguję potrzeby zastosowania autotrafa, sam nawet takiego używałem. Jednak po przeprowadzeniu prób porównawczych zdecydowałem się pozostać przy samej regulacji napięcia zasilającego za pomocą właściwego pokrętła- którym ustawiam wskazówkę na wiadomej kropce na skali. Wyniki z i bez były identyczne, o ile oczywiście zakresu regulacji pokrętłem nie zabrakło. U mnie akurat starczało.
Za to autotrafo zastąpiłbym jakimś stabilizatorem zasilania, bo pływanie napięcia zasilającego w trakcie pomiaru bezpośrednio rzutuje na wartości odczytane. I tu swoje działania bym skoncentrował - stabilizacja napięcia zasilania. Może jakaś przetwornica ? Wielu kolegów ma patenty inżynierskie. Może coś wymyślą

Niewątpliwie byłoby to coś wielce pomocnego, bardziej przydatnego niż przelewanie pustego w próżne w nic nie wnoszących dyskusjach, zrozumiałych tylko dla jajogłowych

A więc pomożecie...
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
A co tu pomagać?Może jedynie w wyborze jednego z wielu modeli.Użytkownicy P508 także czasem

... magnetyczne- STABOR-a miałem nawet dwa. Pierwszy do czarno-białego Tempa, drugi do Rubina. Jakoś nie zauważyłem ich nadmiernie gorliwego działania. Jeśli chodziło o grube wolty, to i może kilkuwoltowe pływania napięcia jakoś ich nie ruszały. To moje własne doświadczenia.
Koledzy mają pewnie te dokładniejsze stabilizatory
. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, bo zastosowałem
stabilizację na autotransformatorze z możliwością ustawienia sztywnego napięcia w szerokim przedziale - przynajmniej 200-240 V, mocy wystarcza - 5 kW. Polecam - firma to nasza Delta.
Koledzy mają pewnie te dokładniejsze stabilizatory

Ostatnio zmieniony wt, 21 marca 2023, 08:56 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
No tak, tylko że bez autotrafa na pewno doregulujesz napięcie żarzenia i napięcie S1. Natomiast w P508 trudno jest ocenić Ua oraz Ug2..., zatem przy powiedzmy zasilaniu miernika napięciem 235 V te napięcia będą raczej zawyżone, co często potwierdza praktyka - iż wyniki na P508 są zawyżone o te 20-30%.
Wydaje się, iż zasilając miernik napięciem 220 V mamy większą pewność o "realność" Ua i Ug2.
Fakt że P508 trzeba wyczuć, aby zbliżyć się dokładnością powiedzmy +/-5% do innych, bardziej wiarygodnych mierników.
Wydaje się, iż zasilając miernik napięciem 220 V mamy większą pewność o "realność" Ua i Ug2.
Fakt że P508 trzeba wyczuć, aby zbliżyć się dokładnością powiedzmy +/-5% do innych, bardziej wiarygodnych mierników.
Ostatnio zmieniony wt, 21 marca 2023, 08:54 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:
Powód: