Serwisówka do OTV 'Wisła'

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Serwisówka do OTV 'Wisła'

Post autor: tszczesn »

Ma ktoś może coś takiego, albo wie gdzie kupić? Czy była w ogóle instrukcja serwisowa do tego telewizora? Od razu zaznaczam, że nie chodzi mi o schemat, ten mam.
Potrzebuję zestroić obie pośrednie (wizyjną i foniczną) bez konieczności użycia wobulatora. Ewentualnie może gdzieś jest jakiś niedrogi wobulator do kupienia?
Alek

Post autor: Alek »

Coś mi świata, że gdzieś mam jakąś instrukcję obsługi. Ale co tam jest to nie pamiętam.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Alek pisze:Coś mi świata, że gdzieś mam jakąś instrukcję obsługi. Ale co tam jest to nie pamiętam.
Potrzebna jest mi po prostu instrukcja strojenia bez wobulatora, samym generatorem. A jakby jeszcze była tam informacja jak uzyskać liniowść odchylania pionowego to byłoby całkiem fajnie. Bo nawet ogólnie odbiornik działa i obraz kontrolny widać :)
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

wisła - strojenie p.cz.

Post autor: Ninja »

Widziałem intrukcję obsługi otv Wisła. Jest to spora książeczka ze schematem, ale nic tam nie było nt. strojenia "wnętrzności". Obawiam się, że będzie kłopot ze znalezieniem serwisówki. Co nieco informacji związanych z p.cz. jest w książce Trusza "Odbiorniki radiowe, telewizyjne i magnetofony". Zakładam, że schemat i jego oznaczenia są identyczne ze chematem, który masz. Ponieważ info jest krótkie to je cytuję (może Ci się do czegoś przyda)
Sygnał częstotliwości pośredniej obrazu jest wzmacniany przez dwustopniowy wzmacniacz p.cz. wizji, w którym wykorzystano dwie jednakowe lampy elektronowe 6Ż3P - L3 i L4. We wzmacniaczu tym zastosowano proste, pojedyncze obwody rezonansowe, zestrojone na różne częstotliwości. Obwód L5C17 jest nastrojony na częstotliwość 29.5MHz, obwód L7C22 - na częstotliwość 34MHz, a obwód L9C27 - na częstotliwość 32MHz. Obwody L4C16, L6C21 i L8C26 stanowią tzw. pułapki fonii i są nastrojone na częstotliwość 27,75MHz
To wszystko co jest w tej ksiażce.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: wisła - strojenie p.cz.

Ninja pisze:Widziałem intrukcję obsługi otv Wisła. Jest to spora książeczka ze schematem, ale nic tam nie było nt. strojenia "wnętrzności". Obawiam się, że będzie kłopot ze znalezieniem serwisówki. Co nieco informacji związanych z p.cz. jest w książce Trusza "Odbiorniki radiowe, telewizyjne i magnetofony". Zakładam, że schemat i jego oznaczenia są identyczne ze chematem, który masz. Ponieważ info jest krótkie to je cytuję (może Ci się do czegoś przyda)
[... ciach cytytat...]
To wszystko co jest w tej ksiażce.
Mam ta książke, też to czytałem, ale niestety to trochę mało. Po prostu tor wizji sprawia wrażenie, że jest lekko rozstrojony (nie mam wobulatora, więc nie mam jak tego sprawdzić), ale jeżeli jest, to niezbyt dużo. Jakbym miał fabryczną instrukcję strojenia, to na pewno bym to dobrze zestroił, strojenie w oparciu o takie ogolne informacje jak w tej książe nie dawało rezultatów, w szczególności nie likwidowało wpływu fonii na synchronizację i jej widoczności fonii na ekranie.
Jednak radia są prostsze, praktycznie każde da się zestroić bez żadnej instrukcji (za wyjątkiem Schauba Konress :) )
ODPOWIEDZ