czesc,
Czy uruchomienie transformatora glosnikowego bez obciazenia spowoduje jego uszkodzenie, czy moze spowodowac?
Zastanawiam sie jak (w prosty sposob) zabezpieczyc wyjscie wzmacniacza na okolicznosc zwarcia i braku obciazenia.
zwarcia trafa / brak obciazenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Z tego, co wiem (ale tylko teoretycznie, na szczęście), to na zaciskach takiego nieobciążonego niczym transformatora napięcia wzrosną do kV, co spowoduje uszkodzenie trafa i zapewne też innych elementów.
W moim wzmacniaczu push-pull na dwóch EL34/kanał i przystosowanym do impedancji kolumn 8 Ohm mam zapięte rezystory 470 Ohm/0,5W równolegle do wyjść głośnikowych. Zgodnie ze schematem z niemieckiego czasopisma (MEGA 9/94). Parę razy miałem wzmacniacz włączony bez głośników, tylko z tymi rezystorami i nic złego się nie działo, więc polecam
Pozdrawiam!
W moim wzmacniaczu push-pull na dwóch EL34/kanał i przystosowanym do impedancji kolumn 8 Ohm mam zapięte rezystory 470 Ohm/0,5W równolegle do wyjść głośnikowych. Zgodnie ze schematem z niemieckiego czasopisma (MEGA 9/94). Parę razy miałem wzmacniacz włączony bez głośników, tylko z tymi rezystorami i nic złego się nie działo, więc polecam

Pozdrawiam!
-
- 100...124 posty
Myślę, że nie ma co stosować zabezpieczeń na wypadek zwarcia. Lampy mają to do siebie, że znoszą, w odróżnieniu od półprzewodników, krótkotrwałe przeciążenia.
A co do wpływu rezystora na pasmo przenoszenia - cóż, nie zastanawiałem się. Może ktoś na Forum ma coś do powiedzenia w tej sprawie?
Pozdrowienia!
A co do wpływu rezystora na pasmo przenoszenia - cóż, nie zastanawiałem się. Może ktoś na Forum ma coś do powiedzenia w tej sprawie?
Pozdrowienia!
-
- 2500...3124 posty
ha, dobrze to kury jajka znoszą
lampy to nie lubia za bardzo przeciazeń
W klasie A zwarcie wyjscia nie jest grozne , wszak lampa i tak pracuje z pełnym prądem , grozne jest natomiast odłączenie obciążenia podczas pracy. Z kolei w PP odłaczenie obciązenia nie jest tak grozne jak jego zwarcie, ponadto sa warystory oraz diody którymi mozna zabezpieczyc się przed wysokimi impulsami po stronie pierwotnej. A rodzaje zabezpieczeń sa dokładnie opisane na stronie Toma

W klasie A zwarcie wyjscia nie jest grozne , wszak lampa i tak pracuje z pełnym prądem , grozne jest natomiast odłączenie obciążenia podczas pracy. Z kolei w PP odłaczenie obciązenia nie jest tak grozne jak jego zwarcie, ponadto sa warystory oraz diody którymi mozna zabezpieczyc się przed wysokimi impulsami po stronie pierwotnej. A rodzaje zabezpieczeń sa dokładnie opisane na stronie Toma