Witam!
dziś stałem się posiadaczem sprawnego radia Romans (działa lecz brakuje tylnej ścianki i lampa AZ1 jest zastąpiona przez dwie diody...). Mam taki problem.. otóż po właczeniu radia magiczne oko (lampa EM80) zapala sie i swieci prawie cały sektor...przy dostrajaniu magiczne oko reaguje bardzo słabo a dopiero przy mocnym sygnale zamyka sie całe...czy jest to normalne że bez sygnału swieci prawie całe oczko? Jesli nie to co powoduje taki stan? Pomózcie! ! !
pozdrawiam
Romansowe oko
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
-
- 2500...3124 posty
Sprawdź, czy nie masz uwalonych (mających upływ) kondziorów. Kartoflaki podejrzewałbym na początku
.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Re: Romansowe oko
Sprawdź napięcie na siatce oka - musi być u ciebie mocno ujemne. Na siatkę podawane jest napięcie ARW z detektora, im większe (bardziej ujmne) tym oko więcej świeci. Takie objawy na oku wskazują na wzbudzenie się wzmacniacza p.cz. (i mogą być słyszalne gwizdy przy dostrajaniu się do stacji).Anoda pisze:Witam!
dziś stałem się posiadaczem sprawnego radia Romans (działa lecz brakuje tylnej ścianki i lampa AZ1 jest zastąpiona przez dwie diody...). Mam taki problem.. otóż po właczeniu radia magiczne oko (lampa EM80) zapala sie i swieci prawie cały sektor...przy dostrajaniu magiczne oko reaguje bardzo słabo a dopiero przy mocnym sygnale zamyka sie całe...czy jest to normalne że bez sygnału swieci prawie całe oczko? Jesli nie to co powoduje taki stan? Pomózcie! ! !
pozdrawiam
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty