Romansowe oko

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Romansowe oko

Post autor: Anoda »

Witam!
dziś stałem się posiadaczem sprawnego radia Romans (działa lecz brakuje tylnej ścianki i lampa AZ1 jest zastąpiona przez dwie diody...). Mam taki problem.. otóż po właczeniu radia magiczne oko (lampa EM80) zapala sie i swieci prawie cały sektor...przy dostrajaniu magiczne oko reaguje bardzo słabo a dopiero przy mocnym sygnale zamyka sie całe...czy jest to normalne że bez sygnału swieci prawie całe oczko? Jesli nie to co powoduje taki stan? Pomózcie! ! !
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Sprawdź, czy nie masz uwalonych (mających upływ) kondziorów. Kartoflaki podejrzewałbym na początku ;).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Romansowe oko

Post autor: tszczesn »

Anoda pisze:Witam!
dziś stałem się posiadaczem sprawnego radia Romans (działa lecz brakuje tylnej ścianki i lampa AZ1 jest zastąpiona przez dwie diody...). Mam taki problem.. otóż po właczeniu radia magiczne oko (lampa EM80) zapala sie i swieci prawie cały sektor...przy dostrajaniu magiczne oko reaguje bardzo słabo a dopiero przy mocnym sygnale zamyka sie całe...czy jest to normalne że bez sygnału swieci prawie całe oczko? Jesli nie to co powoduje taki stan? Pomózcie! ! !
pozdrawiam
Sprawdź napięcie na siatce oka - musi być u ciebie mocno ujemne. Na siatkę podawane jest napięcie ARW z detektora, im większe (bardziej ujmne) tym oko więcej świeci. Takie objawy na oku wskazują na wzbudzenie się wzmacniacza p.cz. (i mogą być słyszalne gwizdy przy dostrajaniu się do stacji).
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Witam ponownie!
Naprawiłem to oko..po prostu znalazłem zimnego luta..ponowne lutowanie załatwiło sprawę... :) aha i małe pytanko...ma ktoś może na zbyciu tylną ściankę do tego radia i NOS pudełkową lampe AZ1 po przystępnej cenie?
pozdrawiam
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

W konstrukcjach lampowych nawet jeżeli luty na początku były dobre ,to ze względu na temperaturę końcówek lutowniczych zdarza się często że miejsce lutowania się pogarsza(aż do braku styku).
To taka przestroga dla naprawiających stary sprzęt :D .
"Mathematics is the language of nature"