Pionier - sprężynki potencjometru
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Pionier - sprężynki potencjometru
Witam
Poszukuję sprężynek wyłącznika w potencjometrze do Pioniera. Wiem, że były dwie, zapewne o różnym kształcie. Byłbym wdzięczny za zdjęcie wnętrza potencjometru z tymi sprężynkami. Pozdrawiam Walenty
Poszukuję sprężynek wyłącznika w potencjometrze do Pioniera. Wiem, że były dwie, zapewne o różnym kształcie. Byłbym wdzięczny za zdjęcie wnętrza potencjometru z tymi sprężynkami. Pozdrawiam Walenty
- romanradio
- 1250...1874 posty
Re: Pionier - sprężynki potencjometru
Jeśli mogę poradzić - szukaj całego dekielka bakelitowego z wyłącznikiem sieciowym.Odpina i wyrzuca się ten zespół z potencjometra właśnie ze wzgl. na złamaną sprężynkę.Inne usterki można naprawić,np. odłamaną blaszkę wewn.naprawia się nalutowując na pozostałość nowy profil z blachy mosiężnej.Częsta przypadłość -czyli brak przejścia na styku to "sztuka walki bez walki",bez demontażu wystarczy wtrysnąć do wewn. preparat do potencjometrów,lub (lepiej) preparat do luzowania zardzewiałych połączeń i popstrykać sobie naście razy
Roman
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
Problem polega na tym, że mam kilka sprawnych potencjometrów, niestety brakuje w nich sprężynek. Znalazłem kogoś kto podejmie się ich dorobienia ale musi mieć wzór. Na dodatek nie wiem jak te sprężynki były montowane, stąd prośba o zdjęcie. A może ktoś zdecyduje się na wypożyczenie sprężynek, lub sprzeda cały, kompletny i sprawny potencjometr do Pioniera. Pozdrawiam, Walenty
Mam cuś takiego, wiem że to nie z Pioniera ale może???
Witam
Niestety to nie ten potencjometr, ale dziękuję za zainteresowanie. W dalszym ciągu poszukuję kompletnego potencjometru do Pioniera lub samych sprężynek wyłącznika. Pozdrawiam, Walenty
Niestety to nie ten potencjometr, ale dziękuję za zainteresowanie. W dalszym ciągu poszukuję kompletnego potencjometru do Pioniera lub samych sprężynek wyłącznika. Pozdrawiam, Walenty
Witam
Tak, dokładnie taki. Jeżeli są w nim całe i założone przez producenta sprężynki to proszę o podanie warunków, które powinienem spełnić aby wejść w jego posiadanie. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Pozdrawiam, Walenty
Tak, dokładnie taki. Jeżeli są w nim całe i założone przez producenta sprężynki to proszę o podanie warunków, które powinienem spełnić aby wejść w jego posiadanie. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Pozdrawiam, Walenty
POSZŁO PW