Emisja lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Emisja lamp
Zakupiłem sobie ostatnio nowe lampy e88cc. Sprawdziłem, że nowe mają mieć katalogowo Ia 15 mA. Moje są pomierzone i mają od 12 do 14,5 mA. Czy nowe lampy mogą mieć Ia mniejsze od 15 ? jest to związane z rozrzutem parametrów ?
Czy taka lampa o Ia 12 mA ma mniejszą żywotność ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- lamposz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Emisja lamp
nie wszystkie lampy wyjeżdżające z fabryki mają to równe 100%. Nie które mają 80 a nie które 120%.
zejście z 15mA na 12 to i tak stosunkowo nie dużo- Ruskie 6n13s mają dopuszczalny rozrzut (w kartach katalogowych) z tego co pamiętam nawet do 50%.
Pozdrawiam
zejście z 15mA na 12 to i tak stosunkowo nie dużo- Ruskie 6n13s mają dopuszczalny rozrzut (w kartach katalogowych) z tego co pamiętam nawet do 50%.
Pozdrawiam
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
A przy jakich napięciach (anodowym i siatkowym) je sprawdzałeś?daris pisze:Zakupiłem sobie ostatnio nowe lampy e88cc. Sprawdziłem, że nowe mają mieć katalogowo Ia 15 mA. Moje są pomierzone i mają od 12 do 14,5 mA. Czy nowe lampy mogą mieć Ia mniejsze od 15 ? jest to związane z rozrzutem parametrów ?
Pozdrawiam
Tak jak napisał lamposz - wszystkie lampy mają rozrzuty parametrów. To dlatego w końcu się je dobiera i ponosi z tego powodu dodatkowe, często niemałe koszty. Jeśli chodzi o lampy E88CC to mają naprawdę duże rozrzuty parametrów (100% w ramach jednego pudełka zbiorczego to nie rzadkość). Te podane przez Ciebie są stosunkowo niewielkie. Wartość 12mA nie oznacza, że lampa będzie mniej żywotna od lampy 14.5mA. Może się okazać, że po kilkudziesięciu godzinach grania ta pierwsza nadal będzie miała około 12mA, za ta druga np. 11mA

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Mniejszy od katalogowego prąd anodowy może być też wynikiem pogorszenia prożnii w lampie na wskutek długotrwałego przechowywania. Miałem podobny problem z lampami EBL21. Spróbuj podłączyć na kilka minut samo żarzenie, a dopiero potem anodowe.
Mniejszy od katalogowego prąd anodowy może być też wynikiem pogorszenia prożnii w lampie na wskutek długotrwałego przechowywania. Miałem podobny problem z lampami EBL21. Spróbuj podłączyć na kilka minut samo żarzenie, a dopiero potem anodowe.
Ratujmy stare tranzystory!
Gsmok ja kupiłem kilkanaście sztuk już pomierzonych e88cc. Są dobrane parami. W parach też jest rozrzut ale mały.
Ok teraz inne pytanie. Odpaliłem sobie przedwzmacniacz lampowy, wsadzając do niego dwie nowe nieparowane lampy 6N1P-EW.
Zapewne mają rożne parametry Ia. Na słuch nie stwierdziłem żadnej różnicy w obu kanałach.
Jak to jest z tym parowaniem ? Czy jestem w stanie coś wychwycić ?
Ok teraz inne pytanie. Odpaliłem sobie przedwzmacniacz lampowy, wsadzając do niego dwie nowe nieparowane lampy 6N1P-EW.
Zapewne mają rożne parametry Ia. Na słuch nie stwierdziłem żadnej różnicy w obu kanałach.
- lamposz
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Jesli lampy nie mają jakichś nadzwyczajnych rozrzutów to nie ma szans wy słyszeć między kanałami. Dobieranie dla mnie ma tylko sens w przeciwsobnej końcówce mocy.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
Prąd anodowy połówek lamp w konkretnym punkcie pracy to nie jedyny parametr sprawdzany przy tak zwanym "parowaniu" lamp. Na podstawie samego IA można ogólnie stwierdzić podobieństwo parametrów, w układach SE raczej nie ma potrzeby się w to bawić. W PP faktycznie można coś niecoś wychwycić na słuch ale tylko przy rażących rozbieżnościach parametrów lamp.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
To zależy od konkretnej konfiguracji układowej. Do tego należy pamiętać, że z uwagi na występujące lokalne (choćby takie rezystory katodowe) i/lub globalne ujemne sprzężenia zwrotne rozrzuty parametrów są w znacznym stopniu kompensowane. W granicznych przypadkach (np. układ o dużym wzmocnieniu bez pętli sprzężenia zwrotnego) o parametrach stopnia ze sprzężeniem zwrotnym zaczynają decydować parametry ścieżki sprzężenia zwrotnego a nie parametry tegoż stopnia.daris pisze:...Odpaliłem sobie przedwzmacniacz lampowy, wsadzając do niego dwie nowe nieparowane lampy 6N1P-EW.
Pozdrawiam