Witam,
mam w swoich rękach wspomniane w tytule monobloki. Z uwagi na fakt, że nieczęsto spotyka się wzmacniacze lampowe, w których napięcia anodowe przekraczają 1kV odtworzyłem fragment konstrukcji dotyczący zasilacza i zrobiłem parę symulacji.
Na załączonych rysunkach możecie zobaczyć kilka interesujących rozwiązań stosowanych w dawnych latach a obecnie nieco zapomnianych - np. dławik "na masie".
Na schemacie są dwa zasilacze anodowe. Jeden - ten o niższym napięciu zasila sekcję przedwzmacniacza, drugi o wyższym napięciu sekcję lamp końcowych (trioda + pentoda). Obciążenia za pomocą rezystorów są oczywiście przykładowe, tak samo indukcyjności transformatora sieciowego i dławika. Bawię się po prostu obserwując ich różne wartości i wpływ na wyniki symulacji.
Pokazany zestaw wykresów jest chyba czytelny - oznaczenia krzywych są zgodne z oznaczeniami węzłów sieci na schemacie, który zrysowałem. Ten schemat oczywiście nie zawiera wszystkiego np. układu opóźnionego "startu" (nie mylić z opóźnionym włączaniem) wzmacniacza.
Audio Aero Prestige
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Audio Aero Prestige
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'