Witam, chciałbym się zapytać jakich programów używacie do tworzenia schematów ideowych, symulacji, PCB, schematów montażowych przy projektach wzmacniaczy lampowych?
Sam osobiście korzystam z Eagle do PCB, Altiuma do schematów ideowych, diylc do montażowych.
Chciałbym popróbować innych programów, ponieważ niektóre są niezbyt dla mnie wygodne.
Pozdrawiam
Maczek
Programy w technice lampowej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Programy w technice lampowej
Polecę ci ExpressPCB lub Orcad, a zaczynałem od Protela i ElectronicWorkBench 

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Ja ze swojej strony goraco polecam DipTrace.
Wersja darmowa ma ograniczenie do 300 pinow na plytce oraz plytek dwustronnych ale w ukladach lampowych rzadko potrzebne jest wiecej. Zaleta, w porownaniu do Eagle'a, jest brak ograniczen jesli chodzi o rozmiary PCB. Jesli natomiast nie bedzie to wystarczajace -- koszt zakupu poszczegolnych wersji nie jest zbytnio wygorowany (porownujac z konkurencja). Kilka razy takze eksportowalem do formatu Gerbera -- plytki produkowane przez zaklad w Chinach zawsze wracaly takie, jak zaprojekowane.
http://diptrace.com/download-diptrace/#DownloadForm/2/
Wersja darmowa ma ograniczenie do 300 pinow na plytce oraz plytek dwustronnych ale w ukladach lampowych rzadko potrzebne jest wiecej. Zaleta, w porownaniu do Eagle'a, jest brak ograniczen jesli chodzi o rozmiary PCB. Jesli natomiast nie bedzie to wystarczajace -- koszt zakupu poszczegolnych wersji nie jest zbytnio wygorowany (porownujac z konkurencja). Kilka razy takze eksportowalem do formatu Gerbera -- plytki produkowane przez zaklad w Chinach zawsze wracaly takie, jak zaprojekowane.
http://diptrace.com/download-diptrace/#DownloadForm/2/
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
A ja darmowego KICADa. Działa, nie ma żadnych ograniczeń, choć lekko upierdliwy w używaniu jest. Jego twórcy chyba wzorowali się na starym OrCADzie. Główna wada - brak autoroutera, ale np. ja i tak nie używam. Ma za to narzędzia wspomagające projektowanie płytek w.cz. Płytki czterowarstwowe z Chin wychodzą jak trzeba