Programy w technice lampowej

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

maczek
25...49 postów
25...49 postów

Programy w technice lampowej

Post autor: maczek »

Witam, chciałbym się zapytać jakich programów używacie do tworzenia schematów ideowych, symulacji, PCB, schematów montażowych przy projektach wzmacniaczy lampowych?

Sam osobiście korzystam z Eagle do PCB, Altiuma do schematów ideowych, diylc do montażowych.

Chciałbym popróbować innych programów, ponieważ niektóre są niezbyt dla mnie wygodne.

Pozdrawiam
Maczek
Damiano
1 post
1 post

Re: Programy w technice lampowej

Post autor: Damiano »

Polecę ci ExpressPCB lub Orcad, a zaczynałem od Protela i ElectronicWorkBench :D
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Ja ze swojej strony goraco polecam DipTrace.

Wersja darmowa ma ograniczenie do 300 pinow na plytce oraz plytek dwustronnych ale w ukladach lampowych rzadko potrzebne jest wiecej. Zaleta, w porownaniu do Eagle'a, jest brak ograniczen jesli chodzi o rozmiary PCB. Jesli natomiast nie bedzie to wystarczajace -- koszt zakupu poszczegolnych wersji nie jest zbytnio wygorowany (porownujac z konkurencja). Kilka razy takze eksportowalem do formatu Gerbera -- plytki produkowane przez zaklad w Chinach zawsze wracaly takie, jak zaprojekowane.

http://diptrace.com/download-diptrace/#DownloadForm/2/
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

A ja darmowego KICADa. Działa, nie ma żadnych ograniczeń, choć lekko upierdliwy w używaniu jest. Jego twórcy chyba wzorowali się na starym OrCADzie. Główna wada - brak autoroutera, ale np. ja i tak nie używam. Ma za to narzędzia wspomagające projektowanie płytek w.cz. Płytki czterowarstwowe z Chin wychodzą jak trzeba
ODPOWIEDZ