Witam!
Jak może wiecie dostałem gramofon który działał mechanicznie ale nie miałem żadnej płyty żeby go sprawdzić. Dziś zakupiłem płyty, podłączyłem gramofon do wzmacniacza,włączyłem lecz niestety głośniki milczą
Co ciekawe muzykę słychać bardzo cicho podczas posuwu igły po płycie. Jest to mój pierwszy gramofon i nie mam żadnego doświadczenia z czarnymi płytami, więc proszę o wyrozumiałość.
Jaka może być przyczyna? Zużyta igła? Uszkodzona elektronika w gramofonie? Coś innego?
Pozdrawiam!
za mało informacji ! model, marka, rodzaj wkładki, wzmacniacz etc. może fotka jaka czy link a przemierz no omomierzem na przewodzie sygnału
czy nie ma usterki, pewne wyroby mają celowe zwarcie sygnału do masy - w stanie spoczynku i z jakiegoś tam powodu aparat nie włączy się, może tam szukać przyczyny
Gramofon to PHILIPS FP563, znalazłem opis na radiomuseum http://www.radiomuseum.org/r/philips_fu ... rd_pl.html
Zastosowałem się do Waszych rad i sprawdziłem kable, okazało się że jeden kanał ma przerwę, więc go wymieniłem na nowy. Mimo to nadal nie działa w sposób zadowalający. Podłączyłem go na szybko pod wejście liniowe radiomagnetofonu Sharp (sprawdzałem "na szybko" przy dźwiękach marudzącej córy oraz również marudzącej żony domagającej się Elvisa z czarnej płyty), ale dopiero po ustawieniu maksymalnej głośności i przyłożeniu ucha do głośnika coś tam szmerało. Wiem że gramofony trzeba podłączać przez specjalne przedwzmacniacze, wzmacniacz który normalnie jest w użyciu ma wejście gramofonowe (Kenwood K-34).
Przy kablu wyjściowym jest dodatkowy, pojedynczy przewód połączony jakby do masy układu nepędowego gramofonu (nie jestem tego pewien), do czego on służy?
A więc tak...no Philips ma chyba obowiązkowo wkład magneto-dynamiczny jednakowoż tenże element gramofonu wymaga special wejścia do wzmacniacza a mianowicie PHONO, a ten wolny kabelek to trzeba umocować pod śrubę GND (masa) tylnej ściany wzmacniacza, ale, zestaw zadziała i bez tego.
Niestety, wejście link (aux) ma niedostateczną czułość i brak korekcji (RIAA) sygnału. Powodzenia.
Ostatnio zmieniony pt, 21 sierpnia 2015, 19:43 przez Lecho, łącznie zmieniany 1 raz.
Już zamówiłem przez Ebay zamienną wkładkę, ma dojść około środy. Może mi ktoś powiedzieć w jaki sposób wymienia się taką wkładkę? Są przykręcane czy na wcisk?
Dziękuje za pomoc
edit. mój wzmacniacz ma wejście Phono i właśnie pod nie podczas pierwszych prób podłączyłem gramofon
Nie znam tego modelu Philipsa ale montaż wkładu bywa na dwie śruby M 2.5 - 12.6mm i 4 kabelki (czerwony, biały, zielony, niebeski) albo system T4P prosta wymiana bez narzędzi.
Witam ponownie!
Dziś doszła nowa igła, z wymianą nie było problemu, igła wraz obudową wchodzi na wcisk.
Gramofon gra, jednak sygnał ma bardzo słabiutki, widać przedwzmacniacz gramofonowy w moim wzmacniaczu jest marny. Przysłuchaniu CD lub z komputera 1/4 głośności jest wystarczająca, lub nawet za duża a żeby słuchać czarnej płyty trzeba zwiększyć głośność do 3/4.
Czy dobrym pomysłem jest dołożenie dodatkowego przedwzmacniacza miedzy wkładkę a wzmacniacz?
Takie rozwiązanie praktykuje się właściwie tylko dla wkładek MC, żeby mogły pracować z przedwzmacniaczem dla MM. W Twoim przypadku chyba lepiej znaleźć przedwzmacniacz gramofonowy o odpowiednim wzmocnieniu.
Lepiej dokupić gotowy czy może zbudować własny na kilku tranzystorkach? Miejsca w obudowie jest sporo, jakaś nieduża płytka by się zmieściła, może nawet zasilacz impulsowy by jakoś upchną, w razie czego zasilacz może być zewnętrzny. Jestem otwarty na porady.
Wzmacniacz między wkładką gramofonową a przedwzmacniaczem musi być odpowiednio niskoszumny, ponieważ będzie pracował z sygnałami o amplitudzie kilku-kilkudziesięciu miliwoltów. Najłatwiej taki zrobić na wzmacniaczu operacyjnym typu NE5532. Z doświadczenia wiem, że zbudowanie przedwzmacniacza na elementach dyskretnych, tak żeby nic nie szumiało i brumiło, może być dla początkującego konstruktora trudne i frustrujące.
Kenwood to chyba ma wejście phono (gramofon) ale jeśli mała czułość to można podłączyć w szereg zewnętrzny przedwzmacniacz, prosty układ na 4-6 tranzystorach ale w tym wypadku już do wejścia tuner, CD...powinno zadziałać. Inna sprawa to wkład syst. MC (moving-coil), lepszy jednakowoż wymaga special wejścia bo napięcie amplituda sygnału bardzo niskie.