Problem z gramofonem

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Problem z gramofonem

Post autor: matmax426 »

Witam!
Jak może wiecie dostałem gramofon który działał mechanicznie ale nie miałem żadnej płyty żeby go sprawdzić. Dziś zakupiłem płyty, podłączyłem gramofon do wzmacniacza,włączyłem lecz niestety głośniki milczą :(
Co ciekawe muzykę słychać bardzo cicho podczas posuwu igły po płycie. Jest to mój pierwszy gramofon i nie mam żadnego doświadczenia z czarnymi płytami, więc proszę o wyrozumiałość.
Jaka może być przyczyna? Zużyta igła? Uszkodzona elektronika w gramofonie? Coś innego?
Pozdrawiam!
Ω µ Π φ α β ε ω
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Problem z gramofonem

Post autor: CHOPIN66 »

Witam

Wyjmij i włóż ponownie wkładkę , sprawdź czy kable łączące gramfon ze wzmacniaczem są w porządku (najlepiej podmienić na inne ).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

za mało informacji ! model, marka, rodzaj wkładki, wzmacniacz etc. może fotka jaka czy link a przemierz no omomierzem na przewodzie sygnału
czy nie ma usterki, pewne wyroby mają celowe zwarcie sygnału do masy - w stanie spoczynku i z jakiegoś tam powodu aparat nie włączy się, może tam szukać przyczyny
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Gramofon to PHILIPS FP563, znalazłem opis na radiomuseum http://www.radiomuseum.org/r/philips_fu ... rd_pl.html
Zastosowałem się do Waszych rad i sprawdziłem kable, okazało się że jeden kanał ma przerwę, więc go wymieniłem na nowy. Mimo to nadal nie działa w sposób zadowalający. Podłączyłem go na szybko pod wejście liniowe radiomagnetofonu Sharp (sprawdzałem "na szybko" przy dźwiękach marudzącej córy oraz również marudzącej żony domagającej się Elvisa z czarnej płyty), ale dopiero po ustawieniu maksymalnej głośności i przyłożeniu ucha do głośnika coś tam szmerało. Wiem że gramofony trzeba podłączać przez specjalne przedwzmacniacze, wzmacniacz który normalnie jest w użyciu ma wejście gramofonowe (Kenwood K-34).
Przy kablu wyjściowym jest dodatkowy, pojedynczy przewód połączony jakby do masy układu nepędowego gramofonu (nie jestem tego pewien), do czego on służy?
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

A więc tak...no Philips ma chyba obowiązkowo wkład magneto-dynamiczny jednakowoż tenże element gramofonu wymaga special wejścia do wzmacniacza a mianowicie PHONO, a ten wolny kabelek to trzeba umocować pod śrubę GND (masa) tylnej ściany wzmacniacza, ale, zestaw zadziała i bez tego.
Niestety, wejście link (aux) ma niedostateczną czułość i brak korekcji (RIAA) sygnału. Powodzenia.
Ostatnio zmieniony pt, 21 sierpnia 2015, 19:43 przez Lecho, łącznie zmieniany 1 raz.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Już zamówiłem przez Ebay zamienną wkładkę, ma dojść około środy. Może mi ktoś powiedzieć w jaki sposób wymienia się taką wkładkę? Są przykręcane czy na wcisk?
Dziękuje za pomoc :)

edit. mój wzmacniacz ma wejście Phono i właśnie pod nie podczas pierwszych prób podłączyłem gramofon
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Nie znam tego modelu Philipsa ale montaż wkładu bywa na dwie śruby M 2.5 - 12.6mm i 4 kabelki (czerwony, biały, zielony, niebeski) albo system T4P prosta wymiana bez narzędzi.
lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Witam ponownie!
Dziś doszła nowa igła, z wymianą nie było problemu, igła wraz obudową wchodzi na wcisk.
Gramofon gra, jednak sygnał ma bardzo słabiutki, widać przedwzmacniacz gramofonowy w moim wzmacniaczu jest marny. Przysłuchaniu CD lub z komputera 1/4 głośności jest wystarczająca, lub nawet za duża a żeby słuchać czarnej płyty trzeba zwiększyć głośność do 3/4.
Czy dobrym pomysłem jest dołożenie dodatkowego przedwzmacniacza miedzy wkładkę a wzmacniacz?
Ω µ Π φ α β ε ω
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Takie rozwiązanie praktykuje się właściwie tylko dla wkładek MC, żeby mogły pracować z przedwzmacniaczem dla MM. W Twoim przypadku chyba lepiej znaleźć przedwzmacniacz gramofonowy o odpowiednim wzmocnieniu.
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Lepiej dokupić gotowy czy może zbudować własny na kilku tranzystorkach? Miejsca w obudowie jest sporo, jakaś nieduża płytka by się zmieściła, może nawet zasilacz impulsowy by jakoś upchną, w razie czego zasilacz może być zewnętrzny. Jestem otwarty na porady.
Ω µ Π φ α β ε ω
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Czasami we wrakach aplitunerów np: Unitra Elizabeth można znaleźć takie przedwzmacniacze.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Niestety jedyne co posiadam to trochę części z odzysku
Ω µ Π φ α β ε ω
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Wzmacniacz między wkładką gramofonową a przedwzmacniaczem musi być odpowiednio niskoszumny, ponieważ będzie pracował z sygnałami o amplitudzie kilku-kilkudziesięciu miliwoltów. Najłatwiej taki zrobić na wzmacniaczu operacyjnym typu NE5532. Z doświadczenia wiem, że zbudowanie przedwzmacniacza na elementach dyskretnych, tak żeby nic nie szumiało i brumiło, może być dla początkującego konstruktora trudne i frustrujące.
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Kenwood to chyba ma wejście phono (gramofon) ale jeśli mała czułość to można podłączyć w szereg zewnętrzny przedwzmacniacz, prosty układ na 4-6 tranzystorach ale w tym wypadku już do wejścia tuner, CD...powinno zadziałać. Inna sprawa to wkład syst. MC (moving-coil), lepszy jednakowoż wymaga special wejścia bo napięcie amplituda sygnału bardzo niskie.
lubię szum starej płyty
ODPOWIEDZ