Subiektywne testy sprzętu audio

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Subiektywne testy sprzętu audio

Post autor: gsmok »

Witam
W Instytucie Radioelektroniki na Wydziale Elektroniki i Technik Informacyjnych Politechniki Warszawskiej w ramach przedmiotu Podstawy Radiokomunikacji są prowadzone zajęcia laboratoryjne w Zakładzie Elektroakustyki, w ramach których przeprowadzane są m.in. "ślepe testy" związane z subiektywnym rozpoznawaniem np. wpływu kompresji stratnej na jakość sygnału dźwiękowego itp.
Sądzę, że w ramach tego laboratorium mógłbym zorganizować odsłuchy dotyczące wpływu różnych audiofilskich modyfikacji sprzętu audio na jakość subiektywnego odbioru. Jest bardzo dobra sala odsłuchowa i wyposażenie. Można więc sprawdzić zarówno wybrane elementy toru elektroakustycznego (np. ktoś chciałby sprawdzić swój wzmacniacz bez i z modyfikacjami) lub sprawdzić cały posiadany sprzęt. Ważne jest przy tym, że jest zapewniona odpowiednio liczna grupa odsłuchowa (studenci) zapewniająca wykonanie statystycznej obróbki wyników testów.

Aby to było możliwe potrzebne są dwie rzeczy:
1. Trzeba ze sprzętem przyjechać i po odsłuchach go zabrać (Sala odsłuchowa i wyposażenie są w Warszawie).
2. Wykazać się osobistą odwagą aby sprawdzić w ramach przygotowanych testów ile są warte, czasami bardzo kosztowne inwestycje sprzętowe.

Oczywiście Właściciel sprzętu będzie miał okazję samemu uczestniczyć w testach (będzie członkiem grupy odsłuchowej). Może również zaprosić to uczestnictwa inne zainteresowane osoby. Istnieje przy tym możliwość wykonania przy okazji badań audiometrycznych słuchu przed testami.

Zapraszam chętnych (w tym Kolegów z AudioStereo :) ) Może uda się obalić niektóre audiofilskie teorie, które irytują zwolenników pomiarów a inne z kolei potwierdzić i zabić ćwieka technikom.
Według mnie może to być fajna zabawa połączona z poważną analizą zjawisk subiektywnych popartą konkretnymi badaniami.

Otwieram listę i czekam na zgłoszenia chętnych. Muszę mieć konkretną grupę aby podjąć działania w kierunku zaaranżowania wspomnianych testów.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Subiektywne testy sprzętu audio

Post autor: Piotr »

Ja bardzo chętnie udostępnię wzmacniacze.
Jakie są ramy czasowe przedsięwzięcia?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Zajęcia rozpoczynają się z początkiem roku akademickiego. Raz w tygodniu po 4 godziny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Na AudioStereo cisza, jeśli chodzi o moją propozycję. Spróbowałem odgrzać wątek następującym postem, który cytuję:

Kod: Zaznacz cały

A ja ponawiam swoją deklarację. Muszę przyznać, że brak jakiejkolwiek reakcji na Forum, na którym jest zarejestrowanych tak wielu aktywnych Użytkowników jest trochę szokujący. Sądzę, że jest to spowodowane dwiema przyczynami:

1. Do tego wątku nie zaglądają osoby poważnie zainteresowane subiektywnym odbiorem dźwięku, chcące zgłębić ten temat i wyjaśnić wpływ zjawisk psychoakustycznych na ocenę jakości posiadanego sprzętu.

2. Zarejestrowani i dyskutujący na tematy "audiofilskie" Użytkownicy nie traktują poważnie dyskusji, w których sami biorą udział i nie interesuje ich rozstrzygnięcie jakichkolwiek sporów. Gadają co im ślina na język przyniesie i całą satysfakcję czerpią z nie prowadzących do niczego i nie wnoszących do tematu a czasami wręcz ośmieszających ich samych stwierdzeń.

Mam nadzieję, że przyczyna jest związana z pierwszym punktem. Spróbuję to sprawdzić za kilka dni ponawiając propozycję profesjonalnych subiektywnych badań w oddzielnym wątku. Zobaczymy co z tego wyniknie. 
Pozdrawiam
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Za taką "prowokację" na AS mogą Ciebie Gsmoku zbanować :lol:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Nawet w żartach nie pisz, że to "prowokacja", bo część chętnych może wziąć to na poważnie. Oświadczam, że to nie prowokacja. Rysuje się po prostu niepowtarzalna okazja zrobienia w doskonałych warunkach profesjonalnych testów odsłuchowych.
Biorę zresztą przy okazji na swoje ramiona sporo dodatkowej pracy, więc naprawdę nie trzymają się mnie przy tym żadne żarty. Jeśli zbierze się odpowiednia grupa muszę np. opracować od zera materiały do takiego laboratorium i "przepchąć" je przez dział odpowiedzialny za dydaktykę w Instytucie. Dodatkowo biorę na siebie odpowiedzialność za przeprowadzenie zajęć - oczekuję więc poważnych propozycji, a więc nie takich, które tuż przed testami, gdy wszystko zostanie ustalone ktoś odwoła bez konkretnych przyczyn.

Tak traktuję propozycję zgłoszoną przez Piotra.

Przy okazji deklaruję, że wyniki testów zostaną na życzenie osoby, która dostarczy swój sprzęt udostępnione bez podawania danych identyfikujących. Jeśli ktoś chce sprawdzić swój "patent" może się dowiedzieć jak ma się on do ślepych testów bez obawy, że w tzw. "środowisku audio" zostanie zidentyfikowany. To zależy tylko od niego. Wydaje mi się, że zrobienie takich testów to okazja aby uczestniczyć w czymś naprawdę nietuzinkowym. Być może to by były pierwsze, lub jedne z pierwszych badań tego typu nie tylko w Polsce. Mam na myśli nie sam fakt ślepych testów psychoakustycznych lecz testów "tego rodzaju".

Dla zachęty: niektóre pomysły mogą zostać potwierdzone i ich Autor może z tego powodu mieć później konkretne korzyści. Jeśli sama wiedza wynikająca z testów nie jest wystarczającą zachętą, to może wspomniany wyżej fakt zachęci do współpracy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Wiedziony checia znalezienia watku gsmoka powedrowalem na AS... Nie bylem w stanie przebrnac przez zaden z losowo wybranych watkow. I to nawet nie pod wzgledem zawartosci merytorycznej (choc ta nisko ocenaniam w watkach, do ktorych zagladnalem) ale pod wzgledem religijnej wrecz wiary w kabelki i inne tego typu bzdury, chamskich wypowiedzi oraz braku elementarnej logiki.

Dziekuje -- teraz juz wiem, gdzie nie zagladac ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

No to masz Kolego bezpłatne wykastrowanie za takie obrazoburcze teksty( ze strony AS).Wiara w cuda rzecz swięta i nie należy ruszać zarówno w życiu jak technice.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Założyłem niezależny wątek:
http://www.audiostereo.pl/subiektywne-t ... 20879.html
Może w końcu ktoś się zdecyduje.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

W Internecie jak w życiu - trzeba słuchać mądrzejszych - niniejszym rezygnuję z bezpośrednich dyskusji o ślepych testach na Forum AudioStereo (będę oczywiście biernie obserwował co się tam dzieje) i tematem zajmuję się tylko w tym wątku.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Ok, zatem ustawiam się w kolejce, a międzyczasie jeszcze pomyślę dokładnie co z czym porównywać, żeby było ciekawie 8)
Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Podlasiak »

Byłbym chętny na taki odsłuch "swojego" sprzętu bo sam składałem swoją wieżę.A jako że jestem z terenu to musiałbym wiedzieć kiedy przyjechać na którą godzinę i dalsze szczegóły tego przedsięwzięcia.Pozdrawiam Podlasiak
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę na datę mojej propozycji. Jest oczywiście aktualna ale dopiero w kolejnym semestrze. Niniejszy przekroczył już półmetek i w środku semestru nie jestem w stanie zmieniać planu zajęć.
Tym nie mniej zapisuję Twoją deklarację w notesie :) .
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ