Koledzy,
Mam na stole półprzewodnikowy wzmacniacz gitarowy, w którym niewłaściwie działa regulacja głośności pierwszego kanału. Problem polega na tym, że już niewielki obrót potencjometru (od całkowitego ściszenia) powoduje bardzo gwałtowny wzrost wzmocnienia.
Elementy bierne obwodu wraz z potencjometrem są OK (zaznaczone czerwonym kółkiem na załączonym schemacie).
1. Czy takie zachowanie może świadczyć o uszkodzeniu wzmacniacza operacyjnego? Dodam, że wzmacniacz w sumie działa poprawnie.
2. Które elementy można by próbować modyfikować, aby to niekorzystne zjawisko zminimalizować?
Pozdrawiam
Fender Frontman 65R - problem z regulacją głośności
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Fender Frontman 65R - problem z regulacją głośności
Przychodzą mi do głowy różne przypuszczenia, co do możliwej przyczyny. Czy ktoś nie podmienił potencjometru z logarytmicznego na liniowy? W układzie potencjometr bocznikuje wyjście sygnału z rezystora R15 i jednocześnie zmienia wartość rezystancji w obwodzie sprzężenia wzmacniacza operacyjnego. Takie rozwiązanie powinno zapewnić możliwość dokonywania bardzo głębokiej i bardzo płynnej regulacji, gdyż regulacja ta dokonuje się jednocześnie w dwóch punktach układu - na wyjściu wzmacniacza operacyjnego oraz w pętli USZ. Druga wątpliwość dotyczy poziomu sygnału, który dostarczasz do wzmacniacza. Wg schematu sygnał dochodzący powinien mieć wartość w okolicach 5 mV, a jak duży sygnał Ty podajesz? Schemat podaje wartości skuteczne napięcia w niemal każdym punkcie toru. Porównywałeś je z tym co masz u siebie?
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- MKramer
- 250...374 postów
- Kontakt:
Romku,
Wysterowuję zwykłą gitarą basową, bez żadnych aktywnych układów po drodze.
Potencjometr jest prawidłowy - jego wziąłem "pod lupę" jako pierwszego podejrzanego
Wysterowuję zwykłą gitarą basową, bez żadnych aktywnych układów po drodze.
Potencjometr jest prawidłowy - jego wziąłem "pod lupę" jako pierwszego podejrzanego
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
- kciuq
- 1250...1874 posty
Witam, a układ końcówki mocy jest sprawny?.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344