Grundig 4570 Stereo Nie działa zakres FM

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

figas
3 posty
3 posty

Grundig 4570 Stereo Nie działa zakres FM

Post autor: figas »

Witam
Posiadam od niedawna radio Grundig 4570 Stereo ze stereodekoderem. Niestety nie działa w nim zakres FM. Nie zauważyłem też żarzenia żądnej lampy w stereodekoderze, ani w lampach odpowiedzialnych za tuner radiowy. Moje pytanie jest następujące. Mając schemat urządzenia, jak mam sprawdzać napięcia? Czy wyjąć lampę z podstawki i zmierzyć napięcia w gnieździe? Jak sprawdzić prąd na lampach? Czy może podchodzę do tematu od złej strony i trzeba zacząć sprawdzanie inaczej? W załączniku schemat radyjka.
Załączniki
grundig_4570_4570m_stereo.pdf
(483.09 KiB) Pobrany 104 razy
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Grundig 4570 Stereo Nie działa zakres FM

Post autor: tszczesn »

To radio nie ma samo z siebie dekodera, trzeba go włożyć w odpowiednią podstawkę. Rozumiem, że ten zewnętrzny dekoder jest w radiu obecny?

Czy działają inne zakresy? Bo lampy w radiu (z wyjątkiem ECC85) są wspólne dla wszystkich zakresów i jak radio działa na co najmniej jednym zakresie AM to lampy są na pewno dobrze zasilone.

Oczywiście możesz sprawdzić napięcie na wyprowadzeniach lamp po ich wyjęciu - powinno być napięcie żarzenia 6.3V (zmienne) między nogami 4 i 5.

Czy działa sama końcówka mocy? Można to łatwo sprawdzić podłączając sygnał do gniazda gramofonu/magnetofonu, albo nawet dotykając ślizgacza potencjometru głośności palcem.
figas
3 posty
3 posty

Dziękuję za odpowiedź.

Stereodekoder jest obecny.

Zdaje mi się, że żaden zakres nie działa. Jeszcze dokładnie to sprawdzę. Końcówka mocy jest sprawna, sygnał z zewnętrznego źródła jest prawidłowo wzmacniany. Podejrzewam, że napięcie żarzenia jest poprawne, ponieważ działa podświetlenie skali, a na schemacie ideowym lampki są zasilane z tego samego uzwojenia trafo.
Czy mogę sprawdzić jakoś same lampy bez testera(miernikiem cyfrowym)?
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

W lampach sprawdzisz tylko żarzenie.Aby miec pewniośc trzeba dac na spec tester do lamp.Musisz zacząc od zasilacza i poszukac czy masz właściwe napiecia na siatkach i anodach lamp zgodnie ze schematem.Oczywiscie żarzenie także.Sprawdź także czy masz przejscie na bezpiecznikach.Lubiły zakorodować w oprawkach i na oko były dobre ale brak styku skutkował brakiem napięc zasilajacych.
Z postów wynika że masz mizerna wiedzę wiec spora ostroznośc.Przejścia sprawdź omomierzem na wyłaczonym radiu.Poczekaj kilka minut aby sie rozładowały kondensatory zasilacza .Zachowaj ostroznośc przy pomiarach napięc bo wysokie .To jest b.dobry odbiornik i wart uruchomienia.Potencjometry oraz styki przelaczników zakresów popsikaj Kontakt PR (broń Boże WD 40!).Nie za duzo.Najlepiej na koncówke załozyc igłe co pozwala na precyzyjniejsze dozowanie.Po aplikacji kontaktu trzeba rozruszac styki i potencjometry kilkakrotnie zalaczając.Nie psikamy na zalaczonym radiu a nadmiar wycieramy.Czasmi operacje trzeba powtorzyc po kilku dniach .W tym czasie preparat pracuje.
Przy czyszczeniu skali uważaj aby nie zetrzeć malowania.Bardzo delikatnie a najlepiej zrób probę na niewidocznym kawalku.Wnetrze dobrze odkurz pędzlem i odkurzaczem uuważając aby nie pozrywac cienkich przewodów.
Powodzenia Tomasz
PS Na schemacie masz pokazane koncówki lamp od spodu.Jak mierzysz w podstawce od góry elektrody sa odwrotnie.Żarzenie łatwo znajdziesz bo z reguły były 2 przewody skręcone aby zminimalizować przydźwiek.Jeżeli radio ma dolną osłonę metalizowaną musi byc podlaczona przwodem do masy czyli chassis.
figas
3 posty
3 posty

To prawda, o lampach mam znikome pojęcie(wiem, że są i działają na wysokich napięciach). Ale ogólnie o elektronice jakieś mam pojęcie(głównie o tranzystorach i parametrach urządzeń). Kontaktem PR już dawno zakonserwowane. Podstawki lamp potraktowane Kontaktem na styki. W internecie przeczytałem, żeby pracować jedną ręką z dobrze izolowanymi butami :-). Gdzie znajdę te bezpieczniki? Przejrzałem schemat i widzę tylko na wejściu trafo jeden bezpiecznik. A gdzie są pozostałe? Mam jeszcze jedno małe pytanie. Gniazdo wejścia TA patrząc na styki 1 i 4 które są wejściami sygnału. Są umieszczone po nich rezystory R41 i R42 o rezystancji 2,2MOhm, czy mogę je usunąć w celu zwiększenia czułości wejścia? A może zmniejszyć na 1MOhm.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Witaj.Bez przesady.Elektryka prąd mile tyka.Te zasady obowiazkowe gdy chassis nie było odseparowane a tak wystarczy zachować ostroznośc i nie pchać łap na slepo.
Pokukam w schemat to spróbuje podpowiedzieć jak z bezpiecznikami.Kolekcjionuje tranzystorowe Grundigi i akurat w nich zaśniedzenia bezpieczników to reguła.
Na razie nie ruszaj rezystorow na wejsciu TA(gramofon).Radio było przygotowane do wkładki krystalicznej i dawaly one dopasowanie .Jak uruchomisz calość to mozna poeksperymentować.
Pozdrawiam Tomasz
PS Warto sprawdzic lub wymienic kondensatory sprzegające i w katodach.
Ściągnąłem schemat z netu i ma tylko jeden bezpiecznik 315 mA na pierwotnym.Lampy jak u Grundiga dośc nietypowe.Tak jak pisałem.Sprawdzaj napięcia.
mirekwalczyk
4 posty
4 posty

Post autor: mirekwalczyk »

Są już elektrycy którzy mogliby by pomóc przy pomocy skype :)
ODPOWIEDZ