Witam,
Posiadam Simsona SR2. Jest super gdyby nie to ,że cewki dają zbyt mały prąd i światła działają no powiedzmy szczerze jak odblaski . Myślałem trochę o zwiększeniu mocy tych cewek. Dane jednej cewki to:
263zw(z drobnym błędem) drutem 0,9 na rdzeniu 0,9cm x 1,9cm
Czy da się z tego wycisnąć coś więcej?? Myslałem o załorzeniu malutkiego akumlatora więc miałyby łatwiejszą pracę.
pozdrawiam
Dawid
Ale po co od razu zwiekszać moc? trzeba najpierw sprawdzić dlaczego daja mały prąd...mozliwe ze jedna cewka ma zwarcie lub urwany drut i wtedy prad idzie tylko z jednej cewki..miałem tak w mojej WSce i wymiana cewki pomogła więc sprawdź omomierzem cewki a potem to zobaczymy...
Grzesiu wszystko już jest dawno pomierzone:) Koega mający sr2 też narzekał na słaby prąd. Myślę o jakiejś małej modyfikacji i dodaniu akumlatorka małego:)
Cała instalacja jest zasilana prądem zmiennym. Myślałem o takiej małej modyfikacji- zasilanie wszystkiego prądem stałym+ wspomaganie akumem. Może w celu ułatwienia jazdy jakieś kierunkowskazy dorobię:P
Moim zdaniem to ma sens...wstawić prostownik selenowy np od WSK 125 i podłączyć tak akumulator by pracował buforowo...wtedy mozna pozwolić sobie na takie "szaleństwa" jak dodanie migaczy czy też światła stopu
co ty na to?
pozdrawiam
Witam
A nie lepiej mostek krzemowy???
Selen ma spory opór więc jeszcze częsć pradu pójdzie na straty cieplne i w efekcie bedzie gorszy efekt jak teraz.
Sorki wielkie Panowie.
Temat jest rzeczywiście pozalampowy. Pozwalam sobie na jego przesunięcie do działu Inne.
Nie zmienia to faktu, że życzę miłej dyskusji
Wiele nie zrobisz, bo do motoroweru nie wstawisz alternatora od np. malucha. Taki generator potrzebuje co najmniej 1500obr/min. Przewijanie cewek to marana zabawa, bo tam i tak więcej drutu nie wejdzie. Najlepiej pomierz omomierzem te cewki, lub wymień je bo mogą być przebite. Dobrze dać akumulator. To chyba jedyne sensowane rozwiązanie. Na elektrodzie ostatnio projektowałem kierunkowskazy do Simsona. W załączniku schemat. Wszelkie przetwornice też w grę nie wchodzą, bo ich sprawność byłaby za mała.