Po poszukiwaniach stałem się posiadaczem palnika dmuchawkowego BioFizu na gaz i sprężone powietrze. Palnik jest nowy, wraz z kompletem dysz.

Niestety nie wiem dla jakiego gazu jest on przeznaczony. Dysze wymienne w tym palniku przeznaczone są do wydmuchiwania mieszaniny gazu z powietrzem przygotowywanej w komorze znajdującej się za kurkami. Nie znam też parametrów gazu które są zalecane dla tego palnika. Czy wystarczy typowy reduktor do ciśnienia 37mbar?
Koleją sprawą są zaworki stożkowe - smar którym były pokryte jest wyschnięty. Jakim smarem je przekonserwować? Czy wystarczy typowy smar grafitowy?
Na koniec jeszcze sprawa przyłączy - jakiego rodzaju wąż do gazu użyć, czy wystarczy igielit czy musi być to certyfikowany wąż do instalacji gazowych? Ten palnik jest przeznaczony do pracy na stole roboczym, ale mam też palnik ręczny, zbliżony do popularnego palnika R1. Jak podłącze go typowym wężem z atestem to znacznie utrudni to posługiwanie się nim w warsztacie. Węże typowe do gazu są sztywne i grube więc o precyzji posługiwania się takim palnikiem można zapomnieć. A może istnieją węże dedykowane do gazowych palników o giętkości zbliżonej do igielitu?
Pozdrawiam. . .