Przedwzmacniacz RIAA EF86 ECC81 problem

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

artek8787
125...249 postów
125...249 postów

Przedwzmacniacz RIAA EF86 ECC81 problem

Post autor: artek8787 »

Witam! Wykonałem preamp na tych lampach do gramofonu i mam mały problem z nim. Po podłączeniu sygnału słychać głośne pierdzenie co około 2 sek. (muzyczkę słychać). Zasilacz anodowy na lampie EZ80 (hybrydowy),CLCRC. Zacząłem szukać co może być przyczyną ale wiem tylko tyle: Napięcie anodowe waha się od 267-278V, po odcięciu zasilania na ECC81 nóżki 1 (anody) to zasilanie sterczy jak sosna na 300V i nawet nie drgnie. Więc myślę sobie, trioda się uszkodziła.Zamieniłem na ECC85(zmieniając żarzenie) i dalej lipa,nadal napięcie się waha o około 10V.Wszystko sprawdziłem połączenia są ok,wartości elementów również,brak pomysłów,może błąd na schemacie?
Załączniki
Amp.png
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Przedwzmacniacz RIAA EF86 ECC81 problem

Post autor: AZ12 »

Wygląda to na wzbudzenie na bardzo małej częstotliwości. Przyczyną jest z reguły sprzężenie poprzez szynę zasilania lub masę.

Montaż przestrzenny, czy drukowany?

Sprawdź kondensator C12 i jego połączenie z masą.
Ratujmy stare tranzystory!
artek8787
125...249 postów
125...249 postów

Lutowane w pająku,zasilacz na płytce, C12 jest dobrze połączony z masą,(ja mam 4,7uF osiowy ,jakiś ze starych zapasów). Mówisz że coś z masą,to odizoluję wej. i wyj.sygnału (masa) bo obudowa aluminium (i robi się mała pętla masy),zawsze izolowałem masę wej/wyj. a teraz jakos...Jutro sprawdzę i dam znać.Chyba że jeszcze jakieś inne sugestie (mile widziane).
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Zwiększ wartość rezystora R17, tworzy on z kondensatorem C12 filtr RC tłumiący zakłócenia z szyny zasilania.
Ratujmy stare tranzystory!
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

Pozwolę sobie na lamerskie pytanie :oops: , dlaczego C4 łączony jest do katody EF86 a nie do jej węzła masy?
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

HaMar pisze:Pozwolę sobie na lamerskie pytanie :oops: , dlaczego C4 łączony jest do katody EF86 a nie do jej węzła masy?
Też mnie zastanawia po co to, bo wprowadza on dodatnie sprzężenie zwrotne z S2 do katody.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Tomku, jest dokładnie na odwrót niż piszesz. Cytat ze strony http://www.valvewizard.co.uk/pentode.html
The screen bypass capacitor can be connected to ground or to the cathode unless global negative feedback is being applied to the cathode (unlikely in a guitar amp), in which case the screen bypass capacitor MUST be connected to the cathode and not to ground, to prevent postitive feedback taking place.
Układ wygląda całkiem ciekawie, ale faktycznie to najprawdopodobniej jest problem ze stabilnością na niskich częstotliwościach. Skąd jest ten schemat?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Einherjer pisze:Tomku, jest dokładnie na odwrót niż piszesz. Cytat ze strony [...]
Ale dlatego, że na jakiejś stronie ktoś tak napisał?
Zobacz: Chwilowe napięcie na pierwszej siatce wzrasta -> prąd wzrasta -> napięcie katody wzrasta -> jeżeli napięcie drugiej siatki jest stałe względem masy, to różnica katoda-siatka spada, czyli sprzężenie jest ujemne.
Przy połączeniu drugiej siatki z katodą nie powstaje sprzężenie ani dodatnie, ani ujemne, gdyż napięcia odnosi się do katody, a w tym przypadku napięcie drugiej siatki względem katody jest stałe.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Piotrze, masz rację, za łatwo uwierzyłem w to co przeczytałem o powstawaniu dodatniego sprzężenia. Trochę szkoda, bo ta strona zwykle jest wiarygodna. Tak czy owak: Takie połączenie kondensatora C4 jest jak najbardziej poprawne w tym układzie, jeśli chcemy wyeliminować ujemne sprzężenie poprzez siatkę drugą.
artek8787
125...249 postów
125...249 postów

Link do opisu schematu : http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... 86_Pre.htm
Zaraz będę z tym preampem walczył i was poinformuje co i jak.

No i problem rozwiązany,dzięki za pomoc :) .Winny był filtr o którym była mowa C12 i R17,wymieniłem z 4,7uF na 22uF oraz dołożyłem szeregowo 22kohm,napięcie równe 290-291V ,głośniki już nie pierdzą,ładny dźwięk z tego preampa.Jeszcze pozostała mi walka z przydźwiękiem sieciowym,ale dam sobie chyba radę,zapewne poskąpiłem kond. w anodowym 4x22uF - pewnie za mało. Filtr CLCRCRC .Lub trzeba założyć ekran na EF86
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Einherjer pisze:Tomku, jest dokładnie na odwrót niż piszesz. Cytat ze strony http://www.valvewizard.co.uk/pentode.html
Obwód K-S1-S2 można potraktować jako triodę, o zwykłym (kilkadziesiąt) wzmocnieniu. Jak katoda nie jest uziemiona dla prądu zmiennego to układ można traktować jako wzmacniacz w układzie ze wspólną siatką, z wejściem w katodzie i wyjściem na siatce drugiej. W układzie WS faza sygnału wejściowego i wyjściowego jest taka sama, czyli połączenie wyjścia (siatki drugiej) z wejściem (katodą) daje sprzężenie zwrotne dodatnie w tym jednym stopniu. Zresztą tak były przecież robione tranzystorowe głowice UKF z mieszaczem samodrgającym, przykładowy układ z googla w załączniku.
Załączniki
af178_umgeb.gif.png
af178_umgeb.gif.png (61.3 KiB) Przejrzano 1273 razy
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Piotr pisze:[rachu-ciachu] Zobacz: Chwilowe napięcie na pierwszej siatce wzrasta -> prąd wzrasta -> napięcie katody wzrasta -> jeżeli napięcie drugiej siatki jest stałe względem masy, to różnica katoda-siatka spada, czyli sprzężenie jest ujemne. [/rachu-ciachu]
Ale przeciez tu jest mowa o sytuacji z globalnym sprzezeniem zwrotnym.
Einherjer pisze:[rachu-ciachu] unless global negative feedback is being applied to the cathode (unlikely in a guitar amp), in which case the screen bypass capacitor MUST be connected to the cathode and not to ground, to prevent postitive feedback taking place.[/rachu-ciachu]
Tak sobie rozumuje (w koncu kacik dla poczatkujacych wiec jesli tluke glupoty to uprzejmie prosze o sprostowanie).

1/ Chwilowe napiecie na siatke wzrasta -> wzrast prad stopnia -> wzrasta napiecie na katodzie -> sygnal plynie przez reszte stopni i jest sukcesywnie wzmacniany az do stopnia, z ktore pobierane jest globalne sprzezenie zwrotne
2/ Z niewielkim opoznieniem zjawia sie na katodzie napiecie ze sprzezenia zwrotnego zmniejszajac napiecie na katodzie
3/ Jesli kondensator S2 jest dolaczony do masy to w zaleznosci od wielkosci tego kondensatora roznica potencjalow miedzy S2 i katoda moze sie zwiekszyc i w efekcie bedzie sprzezenie dodatnie.

Gdzies sie walnalem?
Piotr pisze: Przy połączeniu drugiej siatki z katodą nie powstaje sprzężenie ani dodatnie, ani ujemne, gdyż napięcia odnosi się do katody, a w tym przypadku napięcie drugiej siatki względem katody jest stałe.
A tu pelna zgoda :)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

TooL46_2 pisze:Gdzies sie walnalem?
W punkcie 2. Jeżeli USZ jest ujemne, to przy zwiększeniu chwilowego napięcia na siatce sterującej, sygnał sprzężenia podany na katodę również będzie dodatni, czyli napięcie K-G2 zmniejszy się.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Racja :oops: Przemyslalem jeszcze raz moje wypociny ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Dywagacje n.t. C4 dywagacjami a gdzie empiryka? Najlepiej jest trzymac sie klasycznych rozwiazan a nie cudowac na sile.
USZ bym pobral przez C7 z punktu miedzy R14 i R15 bo tam impedancja wewnetrzna zrodla sygnalu jest wielokrotnie mniejsza niz w obecnej konfiguracji.
Aleksander Niemand