Witam, mam mikrokomputer jak w tytule ale nie działa prawidłowo.
Wyświetla tylko znaczek rombu(nie pamiętam jak się nazywały te znaki po których się pisze), zero "obszar pao" żadnego "ready". Przy wpisywaniu liter na większość reguje errorem, dla x, c i y jakimiś liczbami a dla kilku liter możliwością pisania dalej ale też tylko niektórych znaków. Przeczyściłem wszystkie styki ale to nic nie dało. Podejrzewam że po prostu jest tylko język procka i nie uruchamia interpretera, ale to tylko domysły.
Pozdrawiam.
PS. Jeżeli z jakiegoś powodu ktoś uzna że 30letni mikrokomputer to nie retrotechnika to proszę przenieść do "innych", mi to wszystko jedno.
Meritum
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Meritum
Spróbuj wyciągnąć a następnie włożyć eprom z interpreterem. Ja musiałem taką operację powtarzać co kilka miesięcy, aż w końcu wlutowałem podstawki precyzyjne 

-
- 500...624 posty
Re: Meritum
Już wyciągałem, nawet kontaktem traktowałem wszystkie końcówki i nic. Spróbuję jeszcze raz, ale który to dokładnie
?
Pozdrawiam.
PS. założyłem też temat na elektrodzie, oczywiście od razu że za mało danych *stfu* Wkleiłem szczegóły to oczywiście nikt już nie raczy nic napisać
. Tak czy siak bardzo dokładnie opisałem tam problem:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2902197.html
W zasadzie to mam spore podejrzenie że ktoś usunął interpreter z epromu i po prostu odzywa się programowanie z poziomu procesora. Jest to całkiem możliwe bo jako komputer-pomoc naukowa w szkole mogli robić na nim różne eksperymenty.

Pozdrawiam.
PS. założyłem też temat na elektrodzie, oczywiście od razu że za mało danych *stfu* Wkleiłem szczegóły to oczywiście nikt już nie raczy nic napisać

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2902197.html
W zasadzie to mam spore podejrzenie że ktoś usunął interpreter z epromu i po prostu odzywa się programowanie z poziomu procesora. Jest to całkiem możliwe bo jako komputer-pomoc naukowa w szkole mogli robić na nim różne eksperymenty.